Tumult om boliganvisning i Aarhus: Strid om vildledning af byrådet ved ghetto-stramning

Nye regler for Aarhus Kommunes anvisninger af almene boliger skal dæmme op for en skæv beboersammensætning i eksempelvis Gellerupparken. Men der er kritik af det materiale, som byrådet brugte som afsæt for beslutningen om at stramme reglerne. Enhedslisten kræver en undersøgelse. Foto: Axel Schütt

Tumult om boliganvisning i Aarhus: Strid om vildledning af byrådet ved ghetto-stramning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Enhedslisten kræver undersøgelse af forvaltningens rolle ved byrådsbeslutning, der indførte nye regler for anvisning af almene boliger i udsatte boligområder. Juridisk chef afviser, at politikerne blev vildledt.

AARHUS: Byrådet i Aarhus blev vildledt ved en beslutning om at indføre strammere regler for anvisning af almene boliger i udsatte boligområder.

Den mistanke har Enhedslisten, der vil have byrådet til at sætte gang i en ekstern juridisk undersøgelse af forvaltningens rolle i sagen.

- Vi bør altså kunne regne med, at juridisk afdeling oplyser byrådet og de forskellige udvalg retvisende og dækkende. I sidste ende drejer det sig jo om borgernes retssikkerhed, hvis byrådet får vildledende oplysninger og vedtager noget, der viser sig at være ulovligt, siger Keld Hvalsø (EL), byrådsmedlem og formand for Teknisk Udvalg i Aarhus Kommune.

Bag om beslutningen
På grundlag af regeringens udspil, "Ét Danmark uden parallelsamfund - Ingen Ghettoer i 2030", trådte der en række lovændringer i kraft per 1. december 2018.Lovændringerne indebærer skærpede anvisnings- og udlejningsregler til almene boliger, og de skal medvirke til at ændre sammensætningen af beboere i udsatte boligområder.

Aarhus Byråd har godkendt implementeringen af de nye regler i Aarhus. Den såkaldte "håndholdte balancerede anvisning" skal tage hensyn både til borgerens behov og beboersammensætningen i afdelingen med den ledige bolig.

Ved beslutningen i byrådssalen havde politikerne adgang til en mængde bilag og notater. Men ifølge Enhedslisten var materialet ikke fuldstændigt. Desuden mener Enhedslisten, at forvaltningen har vildledt politikerne i Teknisk Udvalg i forbindelse med en skriftlig orientering.
Byrådsmedlem og udvalgsformand Keld Hvalsø (EL) har mistanke om, at Aarhus Byråd blev vildledt ved en beslutning om at ændre reglerne for den kommunale anvisning af almene boliger. Arkivfoto
Byrådsmedlem og udvalgsformand Keld Hvalsø (EL) har mistanke om, at Aarhus Byråd blev vildledt ved en beslutning om at ændre reglerne for den kommunale anvisning af almene boliger. Arkivfoto

Afgørende udtalelse

Aarhus Byråds regler om anvisning af almene boliger er allerede en sag hos Ombudsmanden.

Byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen fra Velfærdslisten i Randers Byråd har på vegne af en gruppe borgere indbragt sagen. Den hviler på en påstand om, at Aarhus Kommune bruger ulovlig diskriminerende praksis ved anvisning af almene boliger.

I materialet til Ombudsmanden står, at kommunens forvaltning siden 18. december 2018 har været bekendt med en udtalelse fra Justitsministeriet. Udtalelsen fortæller, at diskrimination på grundlag af statsborgerskab og etnicitet er retsstridig ved boliganvisning.

Ifølge Enhedslisten indgik udtalelsen fra ministeriet ikke i byrådets materiale, da politikerne onsdag 16. januar behandlede de nye regler for anvisning af boliger i udsatte boligområder - altså en måned efter, at udtalelsen skulle være ankommet i forvaltningen.

Desuden vurderer Enhedslisten, at afdelingen for Teknik og Miljø efter byrådsmødet har givet politikerne i Teknisk Udvalg vildledende oplysninger.

Juridisk chef afviser

På det kommende byrådsmøde onsdag 24. april stiller Enhedslisten forslag om, at der iværksættes en ekstern juridisk undersøgelse af sagen.

Men juridisk chef Christian Mølgaard fra Aarhus Kommune afviser, at byrådet er blevet vildledt.

- Netop for at undgå at diskriminere i forbindelse med udmøntningen af den nye lovgivning om udsatte boligområder har min afdeling spurgt ministeriet til råds om, hvorvidt der må skeles til andelen af beboere med ikke-vestlig herkomst, når kommunen skal anvise boliger til borgere og rettet ind efter svaret. En vildledning forudsætter, at nogle mener, at der er en ulovlig praksis, og vi så bare fortsætter den alligevel. Men det er ikke tilfældet. Nu ser ombudsmanden så på det, og viser der sig fejl i kommunens praksis, bliver der rettet ind, understreger Christian Mølgaard.

Tumult om boliganvisning i Aarhus: Strid om vildledning af byrådet ved ghetto-stramning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce