Tjek din taxi: Prisen eksploderer nytårsaften i nogle vogne

Dantaxi kører med to forskellige priser i jul og nytåret, alt efter om vognen kører på en ny eller gammel bevilling i forhold til den ny taxilov. Der er store prisforskelle for kunden. Aarhus Taxa holder fast ved ensartede priser lige som 4 x 27 Foto: Jens Thaysen

Tjek din taxi: Prisen eksploderer nytårsaften i nogle vogne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Enkelte vogne hos Dantaxi skruer prisen gevaldigt op nytårsaften og juleaften, mens Aarhus Taxa og 4 X 27 kører med almindelig takst. Den nye taxilov giver mulighed for forhøje taxapriserne.

AARHUS: Du skal kigge dig godt for, inden du hopper ind i en taxi i Aarhus jule- og nytårsaften. Enkelte vognmænd har hævet taksterne betragteligt, så der er en prisforskel på 70 kroner, hvis du skal køre fem kilometer fra Aarhus H til Højbjerg.

Det er selskabet Dantaxi, hvis vognmænd i nogle tilfælde har sat tryk på priserne i julen og nytåret. Alle vognmænd hos de to øvrige selskaber i Aarhus, Aarhus Taxa og 4 X 27 holder fast i deres normaltakster.

Takstforhøjelserne betyder, at en tur i den dyre taxi koster 273 kroner over fem kilometer, mens den står dig i 205 kroner hos Aarhus Taxa og 4 x 27. Jo længere, du kører, jo større bliver prisforskellen. En tur på 20 kilometer vil koste omkring 530 kroner for den billige, mens den dyre løber op i 780 kroner.

Det er den ny taxilov, som åbner for, at vognmænd, der med nye tilladelser er kommet ind under Trafikstyrelsens nationale takster kan skrue prisen op. I Aarhus er det dog de færreste vognmænd. Langt de fleste taxier kører fortsat under den kommunale bevilling, hvor de kommunale takster gælder.

Mens Dantaxi har valgt at lade det være op til den enkelte vognmand, der har en ny tilladelse, at fastsætte prisen, holder Aarhus Taxa og 4 x 27 fast i den hidtidige kommunale takst for samtlige vognmænd - også selv om enkelte har en ny tilladelse.

Fakta
Aarhus har tre taxiselskaber. Cirka 20 vognmænd hos Dantaxi (4848 4848) forhøjer juleaften og nytårsaften deres takster. De to andre selskaber Aarhus Taxa (8948 4848) og 4X27 Taxi (2727 2727) beholder de gamle, kommunale takster:Her er taksterne hos Dantaxis for dagene 24.12 klokken 16.00 til 25.12 klokken 06 samt 31.12 klokken 16.00 til 1.1 klokken 06.00:

Starttakst: 49 kroner

Pris per kilometer: 20 kroner

Timetakst/Ventetid: 499 kroner

Aarhus Taxa og 4X27 kører med ens takster, som er selskabernes almindelige nattakster:

Starttakst: 44 kroner

Pris per kilometer: 9,21 kroner

Timetakst7Ventetid: 461 kroner

Prisforskellen på en tur over fem kilometer er dermed næsten 70 kroner. Hos Dantaxi står den i 273 kroner, mens du skal betale 205 kroner hos de to øvrige selskaber
Husk at tjekke din taxipris. Den kan svinge meget på grund af den nye taxilov, der giver flere vogne på gaden i løbet af få år. Foto: Jens Thaysen
Husk at tjekke din taxipris. Den kan svinge meget på grund af den nye taxilov, der giver flere vogne på gaden i løbet af få år. Foto: Jens Thaysen

Et enkelt tal til forskel

Forbrugerne i Aarhus skal kigge sig rigtig godt for, hvis de vil være sikre på at vælge en billig vogn fra Dantaxi. Man kan ikke ringe og bestille en hos centralen, og står man på gaden skal man vælge taxien med en grøn metalplade bag på bilen. Det er et godkendelsesnummer. De dyrere biler er kendetegnet ved, at har et syv-cifret tilladelsesnummer på siden af bilen. Så det er en detalje, der er til forskel.

Hos Dantaxi oplyser kommunikationschef Rasmus Krochin, at cirka 40 vogne kører på en gammel tilladelse, mens 20 kører på en ny med de dyre priser.

- Det er forvirrende for kunderne. Vi har forsøgt at løse problemet, men er ikke kommet i mål. Derfor kører vi med to forskellige regelsæt. Men af tekniske årsager kan vi ikke oplyse, om det er en vogn med den ene eller den anden pris. Vi opfordrer kunderne til at bestille en vogn over vores app, hvor man kan se, om vognen kører efter de gamle eller nye tilladelser. Vi håber, kunderne har forståelse for situationen. Næste år til jul og nytår forventer vi, at der er sket en harmonisering, så vi kører med ens priser, siger Rasmus Krochin.

Vil ikke have taxilotteri

Den nye taxilov giver taxiselskaberne mulighed for selv at fastsætte taksterne for nye taxitilladelser, så længe priserne holder sig under det nationale prisloft. Gamle taxitilladelser kører efter de respektive kommuners takstregulativer.

Hos Aarhus Taxa, som med 200 biler også tæller Horsens Taxa, holder vognmændene og direktør Astrid Donnerborg fast i de gamle tilladelser og priser, som Aarhus Kommune udstak i 2014.

- Vi ønsker ikke som andre taxiselskaber at køre med forskellige priser over for vores kunder alt afhængig af, om der er tale om en taxitilladelse efter ny eller gammel taxalovgivning, siger Astrid Donnerborg.

- Har man forskellige priser i samme taxaselskab, ved kunderne ikke, om der kommer en dyr eller en billig taxa, når de bestiller. På den måde bliver det til en form for taxalotteri. Det ønsker vi ikke. Derfor ændrer vi ikke priserne julen over i forhold til tidligere år, hvor vi har kørt til almindelig nattakst 24. december og 31. januar, som beskrevet i kommunens regulativ, siger direktøren.

Hos 4 x 27 er holdningen den samme.

- Man kan ikke gå i byen den ene aften, og så koster det 150 kroner for en vogn - og så næste gang 300 kroner. Det kan godt være, man får noget at drikke til julefrokosterne, men det der er da umuligt at hitte rundt i, siger salgschef hos 4 x 27, Per Hansen.

Aarhus taxa vil ikke forvirre kunderne

Den nye taxilov betyder, at der bliver flere og flere taxaer i løbet af de kommende år. Færdselsstyrelsen udsteder 500 taxitilladelser ekstra om året fremover frem til 2021. Herefter vil alle, som lever op til kravene, kunne få tildelt en taxatilladelse, hvis man søger om det. Aarhus Taxa holder foreløbig ved de gammelkendte priser.

- Flere taxier, flere selskaber og øget konkurrence får selvfølgelig stor indflydelse på prissætningen i fremtiden, og vi kommer også på et tidspunkt til at tilpasse vores priser til markedet. Men som det er lige nu, så foretrækker vi at køre med samme priser som sidste år i alle vores biler frem for at forvirre kunderne. Det, synes vi, er ordentligt, siger direktør Astrid Donnerborg.

Er vognmændene ikke sure over, at de ikke kan køre til forhøjede priser i julen?

- Vores vognmænd har en god forretning i at køre for os. Vores gennemsnitlige omsætning per bevilling er steget over de seneste fire år, selv om taxamarkedet generelt er faldet, og det er min opfattelse, at vores vognførere er glade for, at de ikke sidder med et forklaringsproblem, når kunderne spørger til vores priser i juledagene. Selvfølgelig ville vi gerne tjene mere i juledagene, men hvis konsekvensen er forvirring om priserne og sure kunder, er vores vurdering, at det lige nu ikke er det værd, siger Aarhus Taxa-direktøren.

Tjek din taxi: Prisen eksploderer nytårsaften i nogle vogne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce