Sølund venter flere festivalfolk med telt fra 2018

Den store gavflab, Kim Larsen, har sagt ja til at spille på årets Sølund Musik Festival. Han pryder samtidig årets festivalplakat, der er tegnet af en ny tegner, den aarhusianske karikaturtegner Bjarne Juul. En aftale Lasse Mortensen til sin glæde fik i hus. Foto: Bollerup

Sølund venter flere festivalfolk med telt fra 2018

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folketingets arbejde med at give udviklingshæmmede ret til at købe kendte ledsagere til at tage med dem på festival er endnu ikke sikret - og helt godt bliver det måske ikke, vurderer Lasse Mortensen fra Sølund Musik Festival.

SKANDERBORG: Lovændringen, der igen skal give udviklingshæmmede ret til at bruge egne penge til at købe en af deres kendte ledsagere til at tage med, hvis de for eksempel gerne vil på Sølund Musik Festival, skrider frem.

Der er skrevet et lovudkast, og lovteksten er i høring.

Men det er ikke alt, der ser lyst ud, når Lasse Mortensen, formand for Sølund Musik Festival, skal vurdere forslaget.

Rigtig mange faldt fra

- Ifølge forslaget bliver det muligt at tilkøbe en kendt ledsager fra det bosted, hvor brugerne bor, til at tage med på ophold udenfor bostedet i mindst et døgn. Det vil komme de mange, der gerne vil tage på festival og bo i telt, den mulighed tilbage, og det er vi glade for. Ikke på vore egne vegne, men på brugernes vegne, for de elsker at bo på camping på en festival. Det er lige så vigtigt som musikken, siger han.

Derfor var det også trist for Lasse Mortensen at følge den udvikling, der kom, da reglerne blev strammet, og udviklingshæmmede ikke længere måtte købe ledsager fra deres egne bosteder - af frygt for, at det kunne føre en brugerbetaling ind ad bagdøren.

- I 2010 og 2011 havde vi 7.500 overnatninger under festivalen. Så kom stramningerne, og de sidste par år har vi ligget omkring 1.500, siger Lasse Mortensen.

Situationen var nemlig den, at det stort set kun var de brugere, der boede på et bosted, der havde valgt og havde mulighed for at betale ledsagerne over bostedets budget, der kunne tage på festival med overnatning.

Brugerne var blevet forhindret i at bruge deres egne penge til at betale. De var derfor nu helt afhængige af den politik og service, deres bosted kunne tilbyde.

Nu løsnes der op for den stivhed. Så Lasse Mortensen burde være glad. Men der er et men, siger han.

Et markant minus

Ifølge Lasse Mortensen er der det minus ved lovforslaget, at muligheden kun gælder aktiviteter, der omfatter mindst en overnatning.

De mange festivalgæster, der kun kan magte én dag, kan stadig ikke for deres egne penge købe en kendt ledsager til at tage med dem.

- Det samme gælder, hvis de gerne vil en tur i Djurs Sommerland, i biografen, på café, på besøg hos far og mor eller deltage i en familiefest. Jeg har derfor skrevet en meget undrende kommentar til udvalget, siger Lasse Mortensen.

Ikke den store optimist

Han gætter på, at udeladelsen af endagsaktiviteter kan skyldes en frygt for, at et bosted vil lade nogle beboere betale for personaletimerne, hvis nogle brugere for eksempel er på indkøb til bostedet sammen med en medarbejder, og de som led i det går på café, når indkøbene er klaret.

- Eller der kan opstå tvivl, hvis nogle brugere er på udflugt med madpakker med en ledsager, de selv har betalt, og en så pludselig skal på skadestuen. Så er det bostedet, der skal betale. Er det så en ledsagertur, eller er det en driftsmæssig tur? Jeg ved det ikke, men jeg gætter mig til, at det kan være sådanne overvejelser, man gør sig. Og derfor tør jeg ikke tro på, at muligheden for selv at købe hjælp fra en kendt ledsager, også for en enkelt dag, legaliseres, siger han.

Har du før, da adgangen til at købe ledsagere var mere fri, oplevet misbrug af den art?

- Nej. Men at vi som en lille festival har vundet den her sag, så reglerne nu ændres, er jo en nederlag for Landsforeningen for Evnesvages Vel (LEV), som har været imod det. Og man kan jo spørge dem, men jeg tror ikke så meget, det er misbrug, de er bange for. De ønsker derimod, at brugerne får nogle rettigheder, og at disse skal være betalt over taksterne.

- Men der er mange skævheder. Bor en udviklingshæmmet hos far og mor eller for sig selv, så har vedkommende ret til 90 timers betalt ledsagelse efter eget ønske hvert halve år. Men bor man på Sølund, så har du ikke tilsvarende ret, siger Lasse Mortensen.

Når loven er vedtaget

Der er et politisk flertal for at lempe reglerne, og hvis ikke der opstår større politiske uenigheder, håber og forventer Lasse Mortensen, at de nye mere lempelige regler kan være vedtaget før Sølund Musik Festival i 2018.

Tør du så tro på, at antallet af overnattende festivalgæster vil stige?

- Ja, det forventer jeg, for brugerne elsker det. Og vi skal nok være klar til det. Vi når nok ikke lige 7.500 overnatninger. Men jeg vil være glad, hvis vi får omkring 3.500 af de 6.000 overnatninger tilbage, som vi tabte. Ikke for festivalens økonomi, men for brugerne.

Sølund venter flere festivalfolk med telt fra 2018

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce