Sjældent syn ved Rude Strand: Haj skyllet op på land

Den småplettede rødhaj lever typisk på dybere vand væk fra kysten, hvor den jager fisk og blæksprutter. Foto: Odder Kommune

Sjældent syn ved Rude Strand: Haj skyllet op på land

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Man skal være heldig, hvis man oplever at se en opskyllet haj som ved Rude Strand, lyder det fra biolog.

ODDER: Claus Buur fra Odder fik sig søndag eftermiddag lidt af en overraskelse, da han sammen med sin kone gik en tur ved Rude Strand.

Overraskelsen var omkring en halv meter lang og fyldt med pletter. Mere præcist var det en småplettet rødhaj, der var skyllet op på land.

Det er ikke hverdagskost, at man kan støde ind i en opskyllet haj ved de danske kyster.

- Det er virkelig sjældent. Det skal man være heldig, hvis man oplever. Det er ikke en haj, man ofte ser ved kysten. Det er mest ude i Nordsøen, man ser dem, siger havbiolog ved Odder Kommune Morten Rud til TV2 Østjylland.

Den småplettede rødhaj lever typisk på dybere vand væk fra kysten, hvor den jager fisk og blæksprutter.

- Men de søger hen, hvor maden er. Man kan finde dem i Kattegat, men koncentrationen er størst i Skagerak, siger lystfisker og medlem af Odder Sportsfiskerforening Lars Aarø til TV2 Østjylland og fortsætter:

- Jeg synes, det er enestående fantastisk, at man ser sådan en på stranden, men jeg havde jo selvfølgelig helst set, at den blev ude i vandet. Nu er den jo desværre død.

Ingen er i livsfare

Selvom der nu er fundet en haj ved Rude Strand, behøver vinterbaderne i Odder dog ikke frygte for deres liv.

- Jeg har været fem år på Kattegatcenteret, og den her type haj er så fredelig, at den er i rørebassinet, hvor børnene kan røre ved den. Du kan fodre den med hånden, siger havbiolog Morten Rud.

For fiskerne er en småplettet rødhaj såkaldt bifangst, og havbiologen har et bud på, hvorfor hajen er skyllet op på stranden.

- Når man finder døde hajer, er det er tit fordi, de har siddet fast i noget garn og er røget over bord. Der er store tromler i sådan nogle garn, og der kan de nemt lide skade, siger Morten Rud.

Han mener, at folk bør studere en haj, hvis de finder den skyllet op på land.

- Når man finder sådan en, kan man mærke, at den er helt ru. Det er fordi, hajer har det, der hedder hudtænder. Fisk er som regel slimede, men en haj er meget speciel at røre ved, siger Morten Rud og fortsætter:

- Man kan også finde ud af, om der er unger inde i den. Hvis man finder et levende æg, kan man se ungen, hvis man bruger en lommelygte og lyser gennem ægget.

Ifølge Morten Rud er der 15 forskellige haj-arter i Danmark.

Kilde: TV2 Østjylland

Sjældent syn ved Rude Strand: Haj skyllet op på land

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce