Sådan undgår du at købe hælervarer på nettet

I politiets app kan man lynhurtigt tjekke, om en cykel er meldt stjålet.

Sådan undgår du at købe hælervarer på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spørg altid, om du kan betale via Mobilepay. Det er et af rådene fra Det Kriminalpræventive Råd.

AARHUS: Det er ulovligt at købe noget, andre har stjålet. Gør man det alligevel - og bliver det opdaget -  får man som minimum de købte varer konfiskeret.

I værre tilfælde får man også en bøde eller en fængselsstraf på op til et år og seks måneder. Hæleri straffes ligesom tyveri. 

Derfor kan det være en god idé at gardere sig så godt som muligt mod at købe hælervarer, eksempelvis på DBA (Den blå Avis).

Men hvordan gør man?

Det kriminalpræventive Råd har et par staldtips:

- Vi anbefaler, at man betaler med Mobilepay, som er koblet op på folks CPR-numre. Det betyder, at man altid kan finde frem til sælgerens identitet. Sælgeren kan ikke skjule sig, siger Jon Lund Elbek, analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd. 

- Når man forud for et køb skriver eller taler med sælger i telefonen, kan man blot lige til sidst spørge, om det er muligt at betale med Mobilepay.

Det er også klogt udelukkende at gå efter de annoncer, som er NemID-valideret, hvis man vil være sikker på sælgerens identitet.  Søger man eksempelvis på "cykler" på dba.dk, kan man se, at der ved godt halvdelen af anoncerne står NemID i bunden af dem.

- Folk der sælger hælervarer vil i sagens natur helst ikke skilte med deres identitet, siger Jon Lund Elbek. Han tilføjer:

- Men det her betyder ikke, at alle, der foretrækker kontanter, sælger tyvekoster. Det siger jeg bestemt ikke.

Endelig nævner Det Kriminalpræventive Råd et tredje staldtip, som kan bruges specifikt ved cykelkøb: Man kan downloade politiets app på sin mobil. Når man i appen indtaster en cykels stelnummer, kan man se, om den er meldt stjålet. Appen har forbindelse til politiets register over stjålne cykler.

Hvis man synes, det er at mistænkeliggøre sælger at stå og tjekke stelnummeret, kan man under en prøvetur køre rundt om et hjørne og der undersøge, om cyklen er stjålet.

Sådan undgår du at købe hælervarer på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce