Reality-tv gennem tiden: Det er ligesom at kigge ind ad naboens vindue

Realitygenren spænder vidt og dækker over alt fra 'For lækker til love' og 'Paradise Hotel' til 'Alene i vildmarken' og 'Gift ved første blik'. Sidstnævnte har ved femte sæson stadig en halv million seere hver uge. Illustration: Nex

Reality-tv gennem tiden: Det er ligesom at kigge ind ad naboens vindue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er sket meget, siden det første danske realityprogram blev sendt i TV i 1998. Realityprogrammerne bliver mere intime og mere ekstreme, forklarer forsker. Grænserne for, hvad man viser på TV rykkes stadig, og det kan man se i programmer som 'Ku godt må godt'. Men seerne elsker det.

AARHUS: Vi har været med under dynerne i 'Paradise Hotel', vi har været med på jobcenteret i 'De Unge Mødre', og vi har været med under fødslen i 'Petra får en baby'.

Grænserne for, hvad vi har set på dansk tv gennem tiderne har ændret sig meget siden realitygenrens begyndelse med 'Robinson Ekspeditionen' i 1998. Men selve genren reality har også ændret sig markant siden.

Ib Bondebjerg, medieforsker på Københavns Universitet, fortæller, at flere realityprogrammer i dag i højere grad handler om sociologiske eksperimenter og helt almindelige menneskers hverdag, end det handler om konkurrenceshows som det gjorde i begyndelsen med 'Robinson Ekspeditionen'.

- 'Paradise Hotel' og 'Big Brother' er også konkurrencebetonede og har et udelukkelsesforløb, hvor det handler om at manipulere sig en vinderposition. Men vi har efterhånden flere realitydokumentarer, som handler om, hvordan vi selv er som mennesker. De viser forskellige typer og miljøer og giver indblik i en virkeligheden, som er forskellig fra den, vi selv lever i, forklarer Ib Bondebjerg.

Det kan eksempelvis være et af de nyere programmer 'Prinsesser fra blokken', en realitydokumentar på DR3 om en flok piger fra Københavns vestegn, der givet et indblik i deres verden med solarie, slettefester og en dårlige opvækst.

Den slags programmer kommer der flere og flere af på sendefladen i dag, særligt DR3 laver mange af den her slags reality, lyder det Ib Bondebjerg.

Programserien 'Ku godt må godt' fra samme kanal ville også kunne puttes ind i den kategori, mener han.

Andre realitydokumentarer som 'Alene i Vildmarken' eller 'Gift ved første blik' er eksempler på sociologiske eksperimenter, der også kommer flere og flere af på TV.

Reality fascinerer folk, det har det altid gjort. Realityen er lidt familie med sladder og at kigge ind ad naboens vinduer. Det er noget, som ligger dybt i os alle sammen.
Ib Bondebjerg, medieforsker ved Købehavns universitet
Udpluk af realityprogrammer siden 90'erne
90'erneRobinson Ekspeditionen (1998)

Villa Medusa (1999)

00'erne

Big Brother (2001)

Baren (2001)

Fear Factor (2002)

Danmarks næste topmodel (2005)

Paradise Hotel (2005)

De unge mødre (2005)

Singleliv (2007)

10'erne

Til middag hos (2010)

Mig og min mor (2011)

Fristet (2011)

Kongerne af Marielyst (2011)

For lækker til love (2011)

Familien fra bryggen (2011)

Divaer i junglen (2012)

Gift ved første blik (2013)

Selvoptaget (2014)

Petra dater hele verden (2016)

Prinsesser fra blokken (2016)

Hård udenpå (2017)

Gina Jaqueline - En sugardaters fortælling (2017)

Ku godt må godt - Fortællinger fra et åbent forhold (2018)

Vil snage i folks privatliv

Dermed ikke sagt at de gamle realityshows fra slut 90'erne og start 00'erne, ikke længere holder, bare fordi der kommer flere af den dokumentariske slags.

- 'Robinson Ekspeditionen' og 'Paradise Hotel' er realityprogrammer med en iscenesat virkelighed, men de kører stadig i bedste velgående, siger Ib Bondebjerg.

Det er begge internationale formater, man har taget til sig i Danmark. Og godt til sig. 'Robinson Ekspeditionen' bliver på 20. år stadig sendt på TV3, og Paradise Hotel kører på 14. sæson i år.

Tendensen er dog at der kommer flere programmer om, hvordan vi helt almindelige mennesker er, og at vi kommer længere ind i folks privatliv.

- Det er en stærk tendens med de her realitydokumentarer i modsætning til 'Robinson Ekspeditionen' og 'Paradise Hotel', de her gameshows som er meget professionelt og iscenesatte, siger Ib Bondebjerg og tilføjer:

- Når man går ind i folks almindelige hverdag, så støder man på en masse problemer. Det kan være seksuelle problemer, folk som kan ikke finde en kæreste ligesom i programmet 'Landmand søger kærlighed', eller folk som bliver skilt.

Reality i familie med sladder

Og der er en god grund til, hvorfor vi synes, det er spændende at snage i andres privatliv.

- Det fascinerer folk, det har det altid gjort. Realityen er lidt familie med sladder og at kigge ind ad naboens vinduer. Det er noget, som ligger dybt i os alle sammen, forklarer medieforskeren.

Derfor kan vi ikke helt komme udenom, at vi elsker at se med, når singler kaster sig ud i et forsøg på at finde den store kærlighed, hvad end det er i 'Singleliv' eller i 'Gift ved første blik'.

- Programmerne handler om følelser, men skaber også følelser i tilskuerne. Forskellige slags følelser. Men som gør, at vi som seer forarges, underholdes eller kan pudse vores egen glorie, siger Ib Bondebjerg.

De iscenesatte realityshows handler mere om konkurrence, og det giver os noget lidt andet som seer.

- De handler ofte om fællesskaber, modstandere, diskussioner, og det giver tanker til, hvordan man selv ville agere, forklarer Ib Bondebjerg.

Det bliver vildere i fremtiden

Men efterhånden som der kommer flere og flere realityshows på tv-guiden, bliver det også vildere eller mere privat. Ib Bondebjerg forklarer, at der findes så mange programmer, at det efterhånden er svært at finde på noget nyt og anderledes.

Derfor rykkes grænserne hele tiden, fordi det ene program skal slå det andet.

- Noget reality-tv hører til ekstremerne. I nogle programmer kommer vi helt tæt på den intime virkelighed. Det kan være en udforskning af seksuelle minoriteter som swingerklubber, forklarer Ib Bondebjerg og tilføjer:

- Jo længere tid vi har haft med reality-tv, jo mere opsøger man ekstremerne og den sensationelle virkelighed, som danskerne lever i. Men programmerne afspejler den måde, vi lever på, for vi i forvejen selv åbner op for en mere intim virkelighed på Facebook.

Hvad fremtidens reality-tv kommer til at indebære, ved medieforskeren ikke, men han er sikker på, at grænserne nok skal blive rykket yderligere. Og at vi kommer længere ind i folks privatliv, end vi allerede er.

Reality-tv gennem tiden: Det er ligesom at kigge ind ad naboens vindue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce