Nye regler for gymnasieelever: Undskyld jeg kommer for sent er ikke længere nok

Klokken seks minutter over otte, må gymnasielærer Søren Malling notere alle klassens 27 elever for 90 minutters fravær. Foto: Jens Thaysen

Nye regler for gymnasieelever: Undskyld jeg kommer for sent er ikke længere nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der skal være plads til, at bussen er forsinket. Eleverne på Aarhus Katedralskole siger nej tak til at blive målt og vejet med minutters nøjagtighed.

AARHUS: Det er ikke længere nok at sige "undskyld jeg kommer for sent" for landets gymnasieelever. Regeringens nye fraværsbekendtgørelse dikterer, at lærerne skal notere en elev som fraværende, hvis hun eller han ikke sidder på sin plads inde i klassen, når klokken ringer ind til første time.

På Aarhus Katedralskole var det torsdag morgen samtlige 880 elever, der fik sig et minus i den sorte bog

- Vi venter med at gå ind i klasselokalerne til de elever, der er ramt af forsinkelser i den offentlige transport, er kommet. For at udvise solidaritet med dem tager vi allesammen 100 procent fravær i dag, siger Rasmus Holm Nørgaard, elevråds-forperson.

Det er ikke kun den time, man kommer for sent til, der tæller som fravær. Hele blokken - 90 minutter - noteres.

Hvorfor kommer I ikke bare til tiden?

- Vi går på et gymnasium, der ligger inde i midtbyen. Mange af eleverne er afhængige af den offentlige transport, og det er ikke altid, man kan regne med den, siger han.

Han kan have en pointe. Faktisk havde overtegnede aftalt at mødes med Rasmus Holm Nørgaard klokken 7.45, og var derfor kørt hjemmefra i god tid. Men morgentrafikken sneglede sig afsted. Lysreguleringen på Kystvejen skiftede fra grønt til rødt og tilbage igen uden, at bilen bevægede sig synderligt, og tidspunktet, hvor "undskyld jeg kommer for sent", ikke længere ville være nok, nærmede sig.

Vi venter med at gå ind i klasselokalerne til de elever, der er ramt af forsinkelser i den offentlige transport, er kommet. For at udvise solidaritet med dem tager vi allesammen 100 procent fravær i dag.
Rasmus Holm Nørgaard, elevråds-forperson på Aarhus Katedralskole
Fraværsregler
  • Ens regler


Før i tiden blev reglerne for fravær håndteret vidt forskelligt på forskellige gymnasier. Hvert sted kunne altså selv vælge hvordan og hvor meget fravær, de registrerede.
  • 0% eller 100% fravær


Før kunne en lærer notere fx 50 procent fravær, hvis en elev kom for sent - eller helt lade være, hvis der var en god grund. Nu skal der gives 100% fravær - også selvom en elev kun er ét minut forsinket
  • Skoler skal sætte mål


Fraværet på gymnasierne skal ned, mener ministeren. Skolerne er derfor forpligtede til at sætte konkrete mål for at nedbringe fraværet.
  • Forsinket bus giver fravær


De nye, ensartede regler for fravær, betyder, at man også får registreret fravær, hvis fx bussen er forsinket. Det har især fået kritik af elever fra landområder, som ikke nødvendigvis har andre alternativer. Det er dog fortsat det enkelt gymnasium, der bestemmer, hvilken sanktion, fraværet skal give.
  • Toiletbesøg giver ikke fravær


Nogle steder har det været fremme, at elever får fravær, hvis de går på toilettet i en undervisningstime. Ministeren har senere klargjort, at det ikke er tilfældet, så længe eleven vender tilbage til undervisningen straks efter.
  • Fravær skal offentliggøres


Skolernes fraværstal skal værre offentligt tilgængelige på nettet. På den måde kan alle sammenligne tal mellem forskellige gymnasier.
  • For meget fravær giver SU-smæk


Man skal være studieaktiv, hvis man vil have SU. Senest når en elev rammer 15 procent fravær, skal et gymnasium vurdere, om eleven er studieaktiv. Er vedkommende ikke aktiv, bliver der lukket for SU'en. Man kan få dispensation, hvis man har fravær pga. fx sygdom eller andre særlige forhold.Kilder: Bekendtgørelse om nedbringelse af fravær i de gymnasiale uddannelser, Undervisningsministeriet, Danske Gymnasier
Tjek på tysk og latin, lektier, familie, venner, fritidsjob, sport, fester, druk, Facebook, ny telefon, computer, tøj, hår, kærester, ? og så er bussen forsinket - øv!  Foto: Jens Thaysen
Tjek på tysk og latin, lektier, familie, venner, fritidsjob, sport, fester, druk, Facebook, ny telefon, computer, tøj, hår, kærester, ? og så er bussen forsinket - øv! Foto: Jens Thaysen

Mere stress

- En pige fra min klasse tager bussen, så hun skulle være her tyve minutter i otte. Alligevel kommer hun for sent ind imellem, siger Rasmus Holm Nørgaard.

Gymnasieelever med stressede hoveder, der flyder over af 12-tals-bekymringer, kærestesorger og hvad der ellers høre ungdommen anno 2018 til, skal nu oven i købet også til at bekymre sig om, hvorvidt bussen er forsinket.

- Den nye regel rammer eleverne rigtigt hårdt, og kommer højst sandsynligt til, at gøre dem endnu mere stressede end de er i forvejen. Der er meget pres på. Ikke alene skal vi meget hurtigt gennem systemet, med der er ligesom ikke plads til at lave fejl, siger Gertrud Lynge Mikkelsen, der også er elevråds-forperson.

Hvorfor er der ikke plads til at komme for sent, rektor Lone Eibye Mikkelsen?

- Når ministeren har besluttet, at vi skal følge den nye fraværsbekendtgørelse, så skal vi jo følge den, siger Lone Eibye Mikkelsen.

Men er der plads til for den enkelte lærer, at udvise konduite, hvis en elev kun kommer lidt for sent?

- Lærerne skal følge bekendtgørelsen. Der står, at fravær skal noteres fra starten af lektionen, siger hun.

Så det gør ikke noget, hvis man komme 30 sekunder for sent?

- De noterer fravær i starten af lektionen, gentager rektor.

Foto: Jens Thaysen
Foto: Jens Thaysen

Hånd om skolen

Rektor slår fast, at undervisningsministerens ord skal følges - på minuttet. Men det ærgrer hende, at ministeren går ind og detailregulerer.

- Hovedformålet med at notere elevernes fravær er at sikre, de ikke falder fra, og vi sikrer, de får en ungdomsuddannelse. Vi har en masse initiativer i gang, der gør, at vi får fat i de elever, der har meget fravær, tidligt, og finder ud af, hvad der er galt. Er det personlige problemer eller måske problemer med skolen? Det er den måde, vi gerne vil arbejde med det på, og det har vi en lang tradition for. Og jeg synes faktisk, vi gør rigtigt godt her på skolen, siger Lone Eibye Mikkelsen.

Det virker. Fraværet er lavt: Omkring fire procent for eleverne i 1.g.

Efter den første undervisningsblok, som alle Katedralskolens elever fik fravær for, dannede de sammen med flere af gymnasiets lærere ring omkring skolen.

- Vi tager hånd om skolen, fordi den her bekendtgørelse kommer ovenfra. Vi har i dag et system, som både elever, rektor og lærerne mener virker rigtigt godt, alligevel vil ministeren lægge endnu mere pres på eleverne og detailstyre endnu mere for ledelsen på gymnasierne. Det syntes vi er en rigtig dårlig idé, siger Gertrud Lynge Mikkelsen.

At tage stilling

Og selv om elever og lærere i dag stod hånd i hånd om deres skole, er de to elevråds-for-personer bekymrede for lærer-elev-forholdet på længere sigt.

- Hvis man er to minutter forsinket, skal læreren ifølge loven notere en 100 procent fraværende. Man kan komme til at se sin lære som en "fjende", i stedet for den ven/hjælper læreren gerne skal være. Selv om læreren jo bare følger bekendtgørelsen som han/hun jo skal, siger Rasmus Holm Nørgaard og

Hvad hjælper det, at I alle får fravær i dag?

- Der er mange gymnasier, der har planlagt forskellige demonstrationer. Vi håber, at vi bliver hørt på Christiansborg ved at sende det her fælles opråb, siger Rasmus Holm Nørgaard og Gertrud Lynge Mikkelsen.

Deres rektor tilgiver dem nok.

- En del af det, at gå på gymnasiet, er at eleverne lærer at tage stilling og forholde sig de ting der sker omkring dem. Det kan have mange forskellige udtryksformer, men det er selvfølgelig en del af den demokratiske dannelse at lære at tage stilling, siger Lone Eibye Mikkelsen.

Nye regler for gymnasieelever: Undskyld jeg kommer for sent er ikke længere nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce