Ny analyse: Der skal meget mere grus op af jorden

Der er behov for mere grus til betonindustrien. Region Midtjylland planlægger derfor at udvide råstofindvindingen i især Østjylland. Arkivfoto

Ny analyse: Der skal meget mere grus op af jorden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En analyse afslører mangel på grus til betonindustrien og store udfordringer med transport af råstoffer i Region Midtjylland.

REGIONEN: Der er hverken olie eller ædelsten under den midtjyske muld.

Men der er grus. Og det skal der hentes meget mere op af i fremtiden.

Især betonindustrien mangler nemlig grus flere steder og særligt i Østjylland. Det viser en analyse fra Region Midtjyllands Råstofafdeling.

Analysen viser, at der i dag kun indvindes en tredjedel af de mængder grus og sten, der reelt er brug for i betonindustrien.

Det resterende behov dækkes af sø-materiale samt af import, hvilket er dyrere både på det økonomiske og det miljømæssige plan.

Kørsel skal minimeres

Betonindustrien er koncentreret langs det østjyske motorvejsnet, så det er især i Østjylland, der er behov for nye grusgrave.

Eftersom opgravning af råstoffer er lig med masser af tung transport på vejene, er det afgørende, at lægge grusgravene tæt på de virksomheder, der aftager råstofferne, forklarer Jørgen Nørby, der er regionsrådsmedlem for Venstre og formand for udvalget for Regional Udvikling.

- Det vil være ønskeligt at finde grusgrave tættere på betonvirksomhederne, så vi reducerer kørsel og dermed slid og CO2-udledning og samtidigt møder virksomhedernes behov. Den proces går regionen nu i gang med, siger han.

I min baghave?

Næste spørgsmål er naturligvis: Bliver det mig, der en dag vågner op til en grusgrav i baghaven?

Svaret er, at det er der endnu ingen, der ved, fortæller Flemming Knudsen (S), regionsrådsmedlem og næstformand i Regional Udvikling.

- Vi er så absolut i starten af processen, hvor vi lægger rammerne for den overordnede råstofplan i Region Midtjylland. Præcis hvor grusgravene kommer til at ligge, er der ingen, der ved. Kun at det især bliver i det østjyske, hvor vi er underforsynet med materialer, siger Flemming Knudsen.

Før gravkøerne kan komme i jorden, skal regionsrådet senere i år først tage stilling til, om der overhovedet er politisk opbakning til at inddrage flere områder til indvinding af råstoffer.

Såfremt politikerne nikker ja, så er planen, at der i efteråret 2018 bliver åbnet for konkrete forslag til nye indvindingsområder.

Herefter vil 2019 gå med politisk behandling og høringsfaser, hvorefter planen for de nye grusgrave kan blive endeligt vedtaget engang i 2020.

Ny analyse: Der skal meget mere grus op af jorden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce