Mistanke om hælervarer på DBA

Vil man købe brugte cykler på for eksempel dba.dk, kan man risikere at købe en, der er stjålet. Både Østjyllands Politi og Det Kriminalpræventive Råd ved, at der sælges stjålne cykler online. Genrefoto: Nils Lund Pedersen

Mistanke om hælervarer på DBA

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvor mange hælervarer sælges på DBA (Den Blå Avis)? Ingen ved det. Både Østjyllands Politi og Det Kriminalpræventive Råd ved, at der sælges stjålne cykler online.

AARHUS: Kan der være tale om en stjålen cykel? Det er et af de første spørgsmål, man skal stille sig, når man kigger efter brugte cykler på dba.dk.

For som historien her i avisen viser, kan de cykler, der sælges på dba.dk, være stjålne.

Det bekræfter Østjyllands Politi.

- Det er vores formodning, at stjålne cykler dels bliver kørt ud af landet, dels bliver sat til salg på blandt andet dba.dk og Facebook, lyder det fra kommunikationsrådgiver Janni Lundager, Østjyllands Politi.

Også Det Kriminalpræventive Råd har mistanke til dba.dk og andre salgskanaler på nettet.

- Det bliver stjålet en masse cykler i Danmark, og hovedårsagen til det er, at de kan sælges, siger Jon Lund Elbek, analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd. 

- Nogle af dem bliver solgt online. DBA er jo den største salgsplatform herhjemme, men jeg har ikke noget belæg for at sige, at der på DBA sker hyppigere salg af stjålne varer end andre steder på nettet - størrelsen af DBA taget i betragtning, siger Jon Lund Elbæk. 

Lene Kristensen, kundeservicechef hos DBA, har heller ikke nogle konrekte tal for, hvor mange annoncer med mistanke om stjålne cykler, portalen har lukket.

Hun forklarer, at DBA lukker profiler, hvis der er tvivl om enten svindel, overtrædelse af annonceregler, salg af kopivarer og lignende, og hun ligger derfor ikke inde med tal for cykelannoncer.

Kundeservicechefen forklarer også, at DBA ikke kan holde øje med alle annoncer, men de bruger NemID-validering og en "Anmeld annonce"-funktion i forsøg på at undgå, at stjålne varer sælges på siden.

- Vi får hjælp fra vores opmærksomme brugere, når de anmelder, at de har mistanke om salg af hælervarer. Det tager vi meget alvorligt, og vi vil typisk lukke annoncen ned og bede sælgeren om at validere sig med NemID, fortæller hun.

Hjemmesiden opfordrer alle brugere til at validere sig med NemID, fordi det giver større troværdighed hos køberne, men det er ikke et krav for at oprette en profil.

Hvorfor er det ikke alle, der skal NemID-valideres?

- DBA er en åben og lettilgængelig markedsplads, og derfor kræver vi ikke NemID af alle, men kun ud fra adfærd. Dermed vil det kun være brugere med et bestemt mønster, som vil blive bedt om NemiD-validering, siger Lene Kristensen, der dog ikke kan komme nærmere ind på, hvordan de afkoder den og opsnapper brugernes adfærd.

Hun forklarer, at DBA også arbejder sammen med politiet:

- De gange, hvor vi kan se på stelnummeret, at cyklen er stjålet, tipper vi politiet om det. Hvis vi får henvendelser fra brugere, der har mistanke om stjålne cykler, anbefaler vi, at de selv kontakter politiet, forklarer Lene Kristensen.

Mistanke om hælervarer på DBA

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce