Kørestolsbruger: Gratis parkering udløser ingen misundelse

Peter Bach-Nielsen fra Aarhus Nord parkerer ofte sin handicapbil på en gratis parkeringsplads i Aarhus. Han møder ingen misundelse fra andre bilister, der må betale for at stille bilen. Foto: Jens Thaysen

Kørestolsbruger: Gratis parkering udløser ingen misundelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Peter Bach-Nielsen oplever ingen misundelse, når han parkerer handicapbilen kvit og frit i Aarhus. Som kørestolsbruger er han afhængig af bilen og gode muligheder for parkering.

AARHUS: For en mand i kørestol er en handicapbil med adgang til gratis parkering i Aarhus en vigtig bro til omverdenen.

Det oplever Peter Bach-Nielsen, som siden årtusindeskiftet har været kørestolsbruger og bilist i sin handicapbil.

- Bilen er det transportmiddel, som gør mig i stand til at bruge eksempelvis kulturelle tilbud i Aarhus. Jeg har ikke mulighed for at vælge en bus, og letbanens rute er jo begrænset til bestemte områder af Aarhus. Offentlig transport er simpelthen ikke en mulighed. Derfor skaber det lighed for alle, at jeg sammen med andre handicappede bilister kan benytte nogle få gratis parkeringspladser i Aarhus, forklarer Peter Bach-Nielsen.

For Peter Bach-Nielsen er det ikke afgørende, om en handicappet bilist er velhavende - og dermed har råd til at betale for parkeringen.

- Slet ikke. Det handler om, at du som handicappet i stort omfang er frataget mulighederne for at benytte kollektiv trafik. Desuden har mange kørestolbrugere det helt lavpraktiske problem, at de ikke kan benytte betalingsautomater på parkeringspladser. Automaterne er simpelthen placeret for højt, forklarer Peter Bach-Nielsen.

Særlige regler
Indehavere af et handicapparkeringskort har ret til at parkere på de særligt afmærkede handicappladser.

Indehaveren skal have parkeringskortet liggende synligt i forruden ved parkering. Så opnår den handicappede bilist en række fordele. De er blandt andet: Der må parkeres 15 minutter på steder hvor alene af- og pålæsning er tilladt, steder med parkeringsforbud, samt gågader, hvis det fremgår at ærindekørsel er tilladt. Parkering er tilladt en time på steder, hvor der ellers må parkeres 15 eller 30 minutter.

Ubegrænset parkering på steder, hvor en, to eller tre timers parkering er tilladt - medmindre der på skiltet med handicapsymbolet er angivet en tidsbegrænsning. Er en tidsbegrænsning angivet, skal den følges og p-skiven indstilles.

På private områder som ved indkøbscentre gælder de regler, som indehaveren har lavet. I de fleste private områder betyder det, at der er normal betaling og samme tidsbegrænsning som for alle andre.

Den bedste løsning

Peter Bach Nielsen er advokat og bor på Brendstrupvej i Aarhus Nord.

Han vurderer, at den nuværende ordning med gratis parkering for handicapbiler er den bedste løsning for alle parter.

- Det vil være dyrt at gøre alle typer offentlig transport brugbar for eksempelvis kørestolbrugere. Samtidig vil det forsinke busserne, at chaufførerne skal afse tid til at få passagerer i kørestole med. Tænk også på de situationer, som det vil skabe i myldretiden i Aarhus, påpeger Peter Bach-Nielsen.

Som chauffør i en handicapbil oplever Peter Bach-Nielsen ingen sure miner hos medtrafikanterne.

- Jeg har ikke indtryk af, at nogen kigger skævt til mig i forbindelse med parkering på en gratis parkeringsplads til handicappede. Der er ingen mennesker, der selv vælger at sidde i en kørestol. Det ved folk godt, fortæller han.

Kørestolsbruger: Gratis parkering udløser ingen misundelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce