Grundsalg skulle nedbringe sparerunde - men udsættes

Skæring Planteskole ligger på Skæring Parkvej på en gård fra 1850, der oprindeligt blev opført som fattiggård. I dag er det et kommunelt beskæftigelsesprojekt, men planen er at sælge arealet til boliger. Foto: Axel Schütt

Grundsalg skulle nedbringe sparerunde - men udsættes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Salget af Jobcenter Aarhus' store arealer med planteskole i Skæring til boligudstykninger skulle have nedbragt sparerunden for næste år. Men foreløbig er salget udskudt.

AARHUS/SKÆRING: Det var lidt af en guldgrube byrådet fik øje på, da man i budgetforhandlingerne for et år siden valgte at følge et forslag fra Venstre om at sælge den kommunale planteskoles jord i Skæring til byudvikling.

Skæring Planteskole er et kommunalt beskæftigelsesprojekt på Skæring Parkvej, der ligger på et 114.000 kvadratmeter stort areal. Forslaget om at flytte planteskolen til en ny adresse ville skabe mulighed for at sælge jorden til nye boliger.

Ud over at skabe byudvikling i den nordlige del af kommunen ville grundsalget skæppe godt i kommunekassen. Mindst 100 millioner i indtægter lød forventningen sidste år, og senere er det talt op i nærheden af 200 millioner kroner, hvilket dog ikke er bekræftet officielt.

Udsigten til blomster og planter på rad og række vil om få år blive afløst af et nyt boligområde på Skæring Parkvej. Men hvilke typer boliger er endnu ikke besluttet. Og det vil have betydning for kommunens indtægt på grunden. Foto: Axel Schütt
Udsigten til blomster og planter på rad og række vil om få år blive afløst af et nyt boligområde på Skæring Parkvej. Men hvilke typer boliger er endnu ikke besluttet. Og det vil have betydning for kommunens indtægt på grunden. Foto: Axel Schütt

Perfekt tilskud

Den form for indtjening passede perfekt ind i budgetforliget for 2018 og de følgende tre år, fordi politikerne godt vidste, at de lagde et lidt optimistisk budget, som der var en risiko for ikke holdt.

Det gjorde det som bekendt ikke, da den forventede gevinst ved en udligningsreform udeblev efter et sammenbrud i forhandlingerne på Christiansborg. Dermed står Aarhus fortsat med et årligt tab på 200 mio. kr. Og det er en væsentlig grund til, at Aarhus Kommune nu skal ud i en sparerunde for 241 mio. kr. næste år.

Men netop frygten for, at forventningen ikke holdt, fik politikerne til at sætte fingeren på grundsalget som det, der kunne imødegå negative konsekvenser af udligningsreformen. Med andre ord: Hvis der kommer et overskud på grundsalget i Skæring, skal det anvendes til at reducere et eventuelt sparekrav, vedtog partierne for et år siden.

Usikkerhed for stor

På trods af byrådets beslutning for et år siden foreslår borgmesteren i sit budgetudspil, at indtægterne fra salg af Skæring Planteskole ikke bruges til at nedbringe sparekravet i 2019.

Det skyldes, at der først skal udarbejdes en udviklingsplan for Skæring Planteskoles område. Det forventes, at udviklingsplanen først er klar til november-december - altså to måneder efter, at man forventer at indgå en aftale om næste års budget.

I Teknik og Miljø vurderer man, at de første udbud af grunde kan ske midt i 2019.

- Dermed er der så stor usikkerhed om indtægten, at vi ikke har regnet den med. Det er simpelthen for tidligt, at give et konkret tal, for hvis man sælger det til parcelhuse, er der en form for indtægt og hvis det ender som tæt-lave boliger eller noget andet, giver det højere indtægter, forklarer kommunens økonomidirektør Peter Pedersen.

Det meste er brugt

Samtidig skal det nævnes, at byrådet allerede forlods har reserveret og brugt i alt 55 mio. kr. af et kommende overskud. Nemlig 20 mio. kr. til at skabe nye indsatser på beskæftigelsesområdet - eventuelt ved at flytte planteskolen. Og andre 35 mio. kr. er allerede brugt til nye initiativer i kommunens anlægsplan, der blev vedtaget for et år siden.

Da der samtidig typisk anvendes op mod 40 procent af indtægten til byggemodning, er der umiddelbart ikke mange penge tilbage af de forventede 100 mio. kr.

Kun hvis grundene kan sælges meget dyrere, eventuelt fordi man tillader flere boliger på området, kan man regne med et større overskud. Men hvis politikerne kalkulerer med det på forhånd, risikerer de også at foregribe en demokratisk debat om lokalplanen og områdets udvikling.

Grundsalg skulle nedbringe sparerunde - men udsættes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce