Drama om vestdansk børnehospice: Politikerne er uenige om placeringen

Regionsrådets partier er delt i to nogenlunde lige store dele i spørgsmålet om, hvor et måske kommende børnehospice bør ligge. Valget ser ud til at stå mellem to forskellige projekter i Aarhus og Silkeborg. Arkivfoto

Drama om vestdansk børnehospice: Politikerne er uenige om placeringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Partierne i regionsrådet er slet ikke enige om, hvor et midtjysk børnehospice skal placeres. Halvdelen siger Aarhus, resten synes bedre om Silkeborg.

REGIONEN: Døren er igen sparket på vid gab i spørgsmålet om, hvor det måske kommende børnehospice i Region Midtjylland skal ligge.

Efter et møde i Region Midtjyllands forretningsudvalg tirsdag viser det sig nemlig, at politikerne er dybt splittede.

Halvdelen af partierne peger på Aarhus. Den anden halvdel vil hellere have børnehospicet placeret i Silkeborg.

- Der bliver drama om det her punkt på regionsrådsmødet om en uge, det tør jeg godt garantere, siger Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne.

Børnehospice: Sådan fordeler partierne sig
Alle partierne i regionsrådet bakker op om at forsøge at få det vestdanske børnehospice til Region Midtjylland, men de er ikke enige om placeringen.

Efter tirsdagens forretningsudvalgsmøde ser fordelingen således ud:
  • Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Psykiatri-Listen støtter en placering ved Fenrishus i Aarhus.
  • Venstre, Konservative, DF og Kristendemokraterne støtter Solstrålens projekt i Silkeborg.
  • Liberal Alliance og Alternativet tog forbehold, hvilket vil sige, at de endnu ikke har tilkendegivet, hvor de vil stemme, når sagen kommer for regionsrådet.

Fenrishus anbefalet

I alt er der fire placeringer i spil.

I Aarhus ligger Fenrishus, som er en regional døgn- og aflastningsinstitution for svært multihandicappede børn. Denne placering er på forhånd blevet anbefalet af direktionen i Region Midtjylland, og de fleste partier i rød blok bakker op om den anbefaling.

Derudover har både Hospice Limfjord (Skive) og Hospice Djursland (Rønde) budt ind på at udvide deres tilbud med pladser specifikt rettet mod børn.

Det fjerde bud kommer fra Silkeborg, hvor der ingenting ligger. Endnu.

Her vil Støtteforeningen Solstrålen gerne opføre et helt nyt børnehospice. Foreningen har arbejdet på projektet gennem to år og trækker blandt andet på erfaringerne fra Danmarks eneste nuværende børnehospice i København, Lukashuset.

For trafikkeret?

Det er den sidste model, partierne i blå blok er mest lune på, heriblandt Marianne Karlsmose:

- For mig er Solstrålens vision for et børnehospice det bedste. De har arbejdet meget målrettet med det i to år nu, og der får vi muligheden for at lave et helt nyt tilbud med udgangspunkt i børnenes og deres familiers behov.

Derimod kan Marianne Karlsmose ikke støtte Fenrishus som et børnehospice.

- Alene beliggenheden er et problem. Vi er helt inde ved indre ringgade i Aarhus med masser af trafik. Det er ikke lige stedet at placere et børnehospice, synes jeg. Derudover tror jeg, at vi i Solstrålen vil få en personalesammensætning, der er mere sygeplejefagligt funderet end i Fenrishus, hvor der er en større andel af pædagoger, siger Marianne Karlsmose.

Kan bryde partilinje

Afgørelsen kommer til at falde på regionsrådsmødet 25. april. Hvis partiernes stemmer tælles op lige nu, så står den på en snæver føring til Fenrishus med 21 stemmer, mens der ligger 18 stemmer på Solstrålen.

Dertil kommer to indtil videre blanke stemmer fra Liberal Alliance og Alternativet, der endnu ikke har besluttet sig endeligt.

En andet usikkerhedselement er, at ikke alle nødvendigvis følger partilinjen. Eksempelvis hælder socialdemokraten og silkeborggenseren, Henrik Fjeldgaard, til at stemme på Solstrålen, selv om hans parti peger på Fenrishus.

- Da vi havde sagen i Hospitalsudvalget tidligere på måneden, var jeg med til at anbefale Fenrishus, men jeg må sige, at jeg efterfølgende har tænkt meget over det, og i dag ville jeg nok stemme på Solstrålen, siger han.

Har du aftalt med partiet, at du må bryde partilinjen i denne sag?

- Nej, det har vi ikke talt om endnu (tirsdag middag, red). Men umiddelbart peger jeg nu på Solstrålen, for jeg synes, de har fremlagt et godt projekt. Og måske bliver det ikke engang nødvendigt at gå mod partilinjen. Jeg tror godt, der kan blive vendt endnu flere sten i denne sag inden regionsrådsmødet, siger Henrik Fjeldgaard.

Bør ligge i midten

Alt er dermed åbent i spørgsmålet om det vestdanske børnehospice.

Også om det overhovedet kommer til at ligge i Region Midtjylland. Andre regioner kan også ansøge, og i hvert fald Region Nordjylland har meldt sig ind i budrunden med et forslag til en placering i Nørresundby i forbindelse med et allerede planlagt voksenhospice der.

Marianne Karlsmose, der har været en af bannerførerne for at få oprettet et vestdansk børnehospice, krydser dog fingre for, at det kommer til at ligge i Region Midtjylland.

Hvorfor egentlig ikke lade nordjyderne få det, Marianne Karlsmose? Det er jo ikke en bunden opgave for regionerne at drive børnehospice, og det vil kun lægge yderligere pres på Region Midtjyllands økonomi?

- Grundlæggende er det vigtigste også, at Danmark får endnu et børnehospice. Men når der nu er tale om ét børnehospice i vestdanmark, så er det mest oplagt at lægge det i midten. Der er langt for sønderjyderne til Nordjylland, og et børnehospice handler jo netop om at aflaste hele familien. Og i et budget på 28 milliarder kroner kan vi godt finde pengene ved at omprioritere, siger Marianne Karlsmose.

Drama om vestdansk børnehospice: Politikerne er uenige om placeringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce