Anmeldelse: Nephew spurtede ind i foråret

Efter blot to halkoncerter sidste år har Nephew indledt en ny turné, som inkluderer 10 koncerter. Fredag aften gav bandet, som betragter Aarhus som sin hjemmebane, den første koncert i en udsolgt Ceres Arena. Foto: Nanna Ferslev Andersen

Anmeldelse: Nephew spurtede ind i foråret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Turnéstarten i Aarhus viste et Nephew i god form. Kollektivet leger med elementerne og får den danske sang til at rime på rock.

Der bliver gravet i den danske muld for tiden. Folkeklubben synger moderne lejrbålssange, Bisse rejser rundt med en swingende danmarksrevy med sødsaltede drømmerier, og Tv-2 - de sortklædte veteraner - spørger, om vi alle er glade eller hvad?

De synger om et Danmark i bevægelse.

Rigtig samfundsrevsende har Nephew aldrig været. Men i den senere tid har Simon Kvamm & co. taget et spadestik ned i historien. Nephew er begyndt at synge om rødder. Og man kan vitterligt høre, at de har bladret løs i Højskolesangbogen.

Inden koncerten holdt tv-værten Nikolaj Koppel tale om, hvad sådan en "rummelig" sangbog kan bruges til i en verden i opbrud, inden han satte sig ved klaveret og akkompagnerede hele Ceres Arena i "Se nu stiger solen".

Denne aften skulle vi "i den grad være sammen", blev der sagt.

Så kom Nephew. Med en beskægget Simon Kvamm - den jyske alvorsmand med den stærke jordforbindelse og aldrig svigtende lyst til at få publikum til at klappe i takt.Siden dannelsen i efteråret 1996 har Nephew jo været bandet med de stadion-"rigtige" sange; sange, hvor omkvædet konstant møver sig helt frem.

Men traverne "Mexico ligger i Spanien" og "USADSB" lød anderledes og viste, at bandet ikke længere kun er interesseret i at spurte frem til omkvædets ekstase.

Her spiller Nephew:
2019-turnéen bringer Nephew til disse byer:8. marts, Odense.

9. marts, Sønderborg.

15. marts, Holstebro.

16. marts, Aalborg.

20. og 21. marts, Frederiksberg.

22. marts, Roskilde.

23. marts, Næstved.
Tv-vært, pianist med meget mere, Nikolaj Koppel, indledte Nephew-koncerten med at akkompagnere hele Ceres Arena i
Tv-vært, pianist med meget mere, Nikolaj Koppel, indledte Nephew-koncerten med at akkompagnere hele Ceres Arena i "Se nu stiger solen". Foto: Nanna Ferslev Andersen

En sjæl i flammer

Anmeldelserne af "Ring-i-Ring", som samler højdepunkterne fra Nephews fire ep'er, der er udsendt i takt med årstiderne, har ikke været gode.

Med det nye medlem Marie Højlund har Nephew bevæget sig ud i et mere abstrakt rum, hvor inspirationen sagtens kan komme fra vindmøllers rytme. Et eksempel på Nephews leg med elementerne og balancerne var "Grundvold". Men også "Va Fangool!" fik rystet ny energi i sig.

Under koncerten flyttede bandet til en lille cirkelscene bagerst i salen. Med Kvamm ved et elpiano og resten af bandet på sang citerede de Camila Cabellos ørehænger "Havana". Og Kvamm sang "Movie klip", dén med linjen "Så klapper det perfekt / And here we go".

Ja, men nu - i det Herrens år 2019 - klapper det anderledes. Kvamm har måske altid lignet en sjæl i flammer, men musikken er begyndt at gå en blødere vej.

Under "Hjertestarter" strømmede vandet på storskærmen ud mod Kvamm, så man frygtede, han ville skylle væk. Men nummeret var også et hint om, at Nephews hang til hårdkantet symmetri og søgen mod altid hårdt blæsende omkvæd er brudt; selv Kvamms percussive måde at synge på er forandret.

Nephews koncert i Ceres Arena blev en ren spurt ind i foråret, skriver stiftens anmelder, der giver bandet fem stjerner. Foto: Nanna Ferslev Andersen
Nephews koncert i Ceres Arena blev en ren spurt ind i foråret, skriver stiftens anmelder, der giver bandet fem stjerner. Foto: Nanna Ferslev Andersen

Fik den danske sang til at rime på rock

Det er 13 år siden, at Nephew lavede VM-sangen "The Danish Way to Rock".

Nu får Nephew den danske sang til at rime på rock og elektro. Musikken er begyndt at dreje anderledes. Den bølger og blafrer. Hjerterytmen løber dog stadig, og synthesizerne er stadig i front.

Godt nyt for de af os, som mere har været tvivlere end fuldblods Nephew-fans.

På denne første dag i marts fik vi "Den blå anemone", en ultracool

hilsen til digterpræsten Kaj Munk, som nedfældede sit møde med en lille søblå blomst i præstegårdshaven 1. marts 1943.

Vi hørte både det gamle Nephew og det nye. Ofte raslede knoglerne i vores forårskåde kroppe med. For Nephew vil gerne favne bredt. De spillede for dem, som fik deres første Nephew-koncert. Og for "stamgæsterne", som også sang "Dronning Margrethe, Dronning Margrethe" på det nye nummer "DMII".

Med det nye medlem, Marie Højlund, har Nephew bevæget sig ud i et mere abstrakt rum.
Med det nye medlem, Marie Højlund, har Nephew bevæget sig ud i et mere abstrakt rum.

"Amsterdam" plantede nye fornemmelser

Arbejdstøjet var blåt. Først under ekstranumrene trak bandet i jakkesæt og kjole. Hallen formåede de at holde varm det meste af tiden.

Den sidste halve time var en ren spurt ind i foråret.

Blot synd, at folk ofte knævrede under de stille passager. Og hvorfor skulle Nikolaj Koppel komme tilbage og spille romantisk flygel på cirkelscenen?

"Amsterdam", Nephews bedste nummer i lang tid, var dog den perfekte stopper, der gravede dybt ned i den danske muld, men plantede også nye fornemmelser.

- Tror I på foråret nu? Tror I på, det kommer?, lød det fra Simon Kvamm.

Under den knap to timer-lange koncert nåede Nephew at så nogle stauder. Mon ikke de vil spire vidt og bredt.

5 stjerner

Nephew

Ceres Arena, fredag (turnéstart)

Sætliste

Nephew spillede disse numre:

New Years Morning

Mexico

Grundvold

Igen & Igen &

USADSB

Den Blå Anemone

Tropper

SciFi+Allein

-

MEDLEY (Darth Vader - Scenario - Hospital - 6 Rum - Tkryds/Havana - Ordenspoliti - Hvidt På Sort - Forkert besked)

Gå Med Dig

Movie Klip ("mens jeg hvisker"-> full band)

-

Frankenstein

Va Fangool

Superliga

Dronning Margrethe

007 Is Also Gonna Die

A.D.E.A.R. (Marie)

Hjertestarter

Sig Månen Langsomt Hæver

Police Bells

-

Koppel-Amsterdam-intro (B-scene)

Amsterdam

Anmeldelse: Nephew spurtede ind i foråret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce