Trods bred invitation: Forældrene blev væk fra inklusionsmøde

Omkring 150 var mødt op til fremlæggelsen af inklusionsanalysen mandag eftermiddag. Af dem var der måske 20, der udelukkende kom i kraft af at være forældre. Foto: Anya Wissendorff

Trods bred invitation: Forældrene blev væk fra inklusionsmøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der var inviteret bredt ud, fordi inklusion skal gøres i fællesskab, men det var mest medarbejdere, der fandt vej til Vestskolen afd. Skovbakken mandag eftermiddag.

Odder: Måske var vejret for godt. Måske havde de travlt. Måske var de for udmattede. Eller måske kunne de bare ikke få passet dem, det hele handlede om - deres børn.

I hvert fald var forældrene ikke dem, der fyldte de fleste pladser på trappen i Hjerterummet på den nye Skovbakkeskole.

I hvert fald ikke de forældre, der alene kom med den baggrund. For selvfølgelig er der også masser af lærerne, pædagogerne, dagplejerne og forvaltningsfolkene, der er forældre og derfor måske havde dobbelte interesser i at høre Camilla Dyssegaard og Niels Egelund fremlægge de informationer, som de har fundet frem til, mens de har analyseret, hvordan man griber inklusion an i Odder Kommunes institutioner og skoler.

Der var ellers inviteret bredt ud, som Lone Jakobi (S), der er formand for børn, uddannelses- og kulturudvalget, startede mødet med at sige.

- Vi ser inklusion som en fælles opgave, og vi skal huske at passe på hinanden, lød opfordringen fra udvalgsformanden.

Hvordan kan vi lave den tidlige indsats, så vi kan være opmærksomme på børn i stedet for, at de pludselig popper op i 3. klasse.
Camilla Dyssegaard, Ren Viden
Ren Viden
Analysen af de inkluderende fællesskaber i Odder Kommune er lavet af firmaet Ren Viden, med ph.d Camilla Dyssegaard i spidsen suppleret af professor Niels Egelund.Analysen er lavet med fokusgruppeinterview, hvor der ifølge forfatteren er refereret trofast fra både brugerne og medarbejderne.

- Det er ikke noget, vi har fundet ud af, men noget vi har lyttet os til. Så vi leverer ikke et produkt, der giver færdige løsninger, understregede Camilla Dyssegaard.
Da brandalarmen gik, blev resten af mødet holdt udenfor. Foto: Anya Wissendorff
Da brandalarmen gik, blev resten af mødet holdt udenfor. Foto: Anya Wissendorff

Nye rammer for specialklasserne

Hvis hun med den sætning gav udtryk for en lille bekymring for, hvordan den efterfølgende debat ville udvikle sig, så blev bekymringen gjort til skamme, da debatten blev åbnet.

På det tidspunkt have en insisterende brandalarm også gjort sit til at forhindre al debat, men mødet blev rykket udenfor, og folk kunne igen få ørenlyd og få lejlighed til at stille uddybende spørgsmål til analysens bagmænd.

Blandt andet ville én gerne vide, hvad en ny "kultur" i specialklasserne betød.

Til det svarede Niels Egelund, at når man går fra 35 til 87 elever i specialklasserne på så kort tid, så er der noget systematik, pædagogik og viden, der går tabt, og som skal bygges op igen.

Hvilken kultur det så skal være, skal man nok ikke begynde at lægge sig fast på inden sommerferien.

Direktør for børn og unge, Karsten Poulsen, lovede nemlig de fremmødte, at man ikke ville gå ind i det nye skoleår med de samme fysiske rammer for specialklasserne, som der er nu.

- Vi skal skabe nogle rum, hvor børnene kan trives, sagde Karsten Poulsen.

Forældrene skal på banen

Den gennemgående analyse af inklusionen i kommunen er første skridt i et arbejde, der allerede er gået over i næste fase, hvor der skal laves anbefalinger for det fremtidige inklusionsarbejde i såvel specialklasser som i daginstitutioner og almene klasser.

- Alt kan ikke ordnes på én gang, så vi skal være skarpe på prioriteringerne, sagde Karsten Poulsen.

Der er tre arbejdsgrupper, der skal lave anbefalingerne, og også i den fase kommer både medarbejdere, elever og forældre i spil.

Og inden der skal træffes nogle endelige beslutninger efter sommerferien, skal forældrene høres igen.

Til den tid skulle det så gerne være alle bestyrelser fra både skoler og børnehaver, der gav deres besyv med i høringssvarene.

Mandag eftermiddag var det primært forældre fra de to forældreforeninger Bhov Odder og Mere end OK, der var kommet til møde.

- Og vi er stadig med i det fortsatte arbejde. Vi har indtil nu både følt os hørt og taget alvorligt, understregede Pernille Tanski, der er med i Bhov Odders bestyrelse.

Trods bred invitation: Forældrene blev væk fra inklusionsmøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce