Patientsikkerheden i fare: Hjemmepleje sjusker med medicinen

Arkivfoto: Jens Thaysen

Patientsikkerheden i fare: Hjemmepleje sjusker med medicinen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Styrelsen for Patientsikkerhed har givet påbud til Hjemmesygeplejen angående journalføring og medicinhåndtering.

Odder: Der er ikke godt nok styr på journalføringen og medicinhåndteringen i Odders kommunale hjemmepleje. Og det er til fare for patientsikkerheden.

Det er konklusionen i den tilsynsrapport, som Styrelsen for Patientsikkerhed har lavet efter at have gennemført tilsyn med hjemmeplejen i august.

Derfor har Styrelsen for Patientsikkerhed givet hjemmeplejen et påbud om at sikre tilstrækkelig journalføring og forsvarlig medicinhåndtering.

Det er ikke mindst uoverensstemmelser mellem medicinliste, ordination og ophældning af dispenseret antibiotika, der får Styrelsen for Patientsikkerhed til at trække påbudskortet.

Ved tilsynets besøg var medicinlisten ikke konsekvent opdateret, det aktuelle handelsnavn manglede og ikke alt ordineret medicin fandtes i medicinbeholdningen.

I en stikprøve fandtes tillige to præparater, hvor tabletterne fra blisterpakninger lå løse i pakningerne. Det var dermed ikke muligt at sikre, at holdbarheden på medicinen ikke var overskredet.

Disse forhold vurderer Styrelsen for Patientsikkerhed udgør en væsentlig patientsikkerhedsrisiko.

Fejlene og manglerne i relation til journalføring, medicinhåndtering og den manglende efterlevelse af visse instrukser udgør samlet set problemer af større betydning for patientsikkerheden.
Fra tilsynsrapporten

Øget indsats

Heller ikke i journalføringen levede hjemmeplejen op til reglerne for patientsikkerhed.

Bl.a. manglede journalerne for fire patienter en fuldstændig beskrivelse af aktuelle og potentielle problemer, en oversigt over patienternes sygdomme og funktionsnedsættelser, samt dokumentation af aftaler vedrørende opfølgning og kontrol.

Påbuddet fører straks til en øget indsats, lover Jette Lorenzen, der er direktør for social, sundhed og beskæftigelse i Odder Kommune.

- Efter tilsynets besøg i august 2017 udarbejdede vi en omfattende handleplan for, hvordan vi kan stramme op på procedurer og arbejdsgange. Vi udvider nu handleplanen og sikrer, at vores journalføring og medicinhåndtering lever op til kravene i afgørelsen, siger Jette Lorenzen, der forventer, at der kommer et nyt tilsyn i begyndelsen af februar.

- Jeg vil gerne understrege, at vi tager det meget alvorlig, siger Jette Lorenzen i en pressemeddelelse fra kommunen.

Hjemmesygeplejen ved Odder Kommune var udvalgt til tilsyn ved en tilfældig stikprøve.

Patientsikkerheden i fare: Hjemmepleje sjusker med medicinen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce