Nye tider på Dybvad

Henrik Kreutzfeldt har i hele sit voksne liv drevet Dybvad som et konventionelt landbrug. Men fra 2020 bliver landbruget økologisk. Foto: Søren E. Alwan

Nye tider på Dybvad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Henrik og Anne Kreutzfeldt omlægger hele driften til økologi og åbner gården for udlejning.

Ørting: Jeg lader hverken skægget gro eller begynder at gå med islandsk sweater. Men ja, den er god nok: om to år bliver al Dybvads jord, og mere til, dyrket økologisk.

Vi er i det store køkken på gården Dybvad, der ligger ud til landevejen mellem Ørting og Gylling. En gård, hvis fredede hovedbygning efterhånden er blevet lige lovlig stor for ægteparret Anne og Henrik Kreutzfeldt, som flyttede ind i 1983, da Henrik Kreutzfeldt mor flyttede ud. Siden dannede gården i mange år rammen for familien Kreutzfeldt liv, der også omfatter tre døtre, ligesom der i de bedste år var fire ansatte. Dengang var der mange omkring køkkenbordet, når frokosten blev serveret.

I dag er der mere stille, idet pigerne er flyttet hjemmefra, og antallet af ansatte omfatter to medarbejdere. De øvrige blev afskediget i 2015, da Anne og Henrik Kreutzfeldt opgav opdræt og salg af avlsdyrs, fordi det var blevet en for urentabel forretning. For hvem gider købe dyre avlsdyr, når man alligevel ikke tjener noget på svinene?

Forud var gået nogle hårde år for familien Kreutzfeldt, som ud over svinene også tog hånd om 120 ha jord, som blev brugt til planteavl.

Økologi er et alternativ, som mange forbrugere efterspørger, så hvorfor skulle vi ikke forsøge at bygge en forretning op omkring det?
 
Gården Dybvad
Dybvad har tilhørt familien Kreutzfeldt siden 1914, da Henrik Kreutzfeldts farfar købte den af Åkær Gods.Hovedbygningen blev opført ca. 1750 af etatsråd Thøger de Lasson. Omtrent samtidigt opførtes en trelænget ladegård, der var stråtækt ligesom hovedbygningens sidefløje.

Den trelængede hovedbygning i sort-hvidt bindingsværk omgiver en stor gårdsplads belagt med pigsten. Tilsammen udgør bygning og gårdsplads et helstøbt billede af en stor gård fra 1700-tallet. Til den bevaringsværdige helhed hører også den store parklignende have, der ligger nord for hovedbygningen.

Hele anlægget blev fredet i 1950, men i 1959 fik familien Kreutzfeldt lov til at rive ladegården ned og erstatte den med de nuværende avlsbygninger. Siden er reglerne strammet betydeligt op, og vil familien Kreutzfeldt i dag ændre så meget som en dørkarm i hovedbygningen, skal den altid konsultere Kulturstyrelsen, som sætter standarden for eventuelle renoveringer. Eksempelvis kostede det familien 480.000 kr. at udskifte 10 vinduer og en havedør. 

 

 
Hovedbygningen på Dybvad er fredet og derfor meget dyr at vedligeholde. Men familien Kreutzfeldt holder meget af gården, som har tilhørt familien i tre generationer. Foto: Søren E. Alwan
Hovedbygningen på Dybvad er fredet og derfor meget dyr at vedligeholde. Men familien Kreutzfeldt holder meget af gården, som har tilhørt familien i tre generationer. Foto: Søren E. Alwan

Nytænkning

Men end ikke så meget jord og salg af avlsdyr var nok til, at Anne og Henrik Kreutzfeldt i 2014 kunne se, hvordan forretningen skulle kunne fortsætte.

De lukkede derfor løbende ned for salg af avlsdyr og begyndte at købe jord op. 230 ha jord samt tre boliger til udlejning er det blevet til, og dertil skal lægges 300 ha jord, som Dybvad har lejet af Rathlousdal.

- I takt med omlægningen er tanken om at dyrke økologisk vokset, og i dag er beslutningen endegyldig: Fra 2020, efter to års "karantæne", vil vi kunne høste økologiske afgrøder på de fleste af vores marker, fortæller Anne Kreutzfeldt, der lige som ægtemanden bedyrer, at familien aldrig kommer til at betragte økologi som det eneste rigtige.

- I bund og grund tror vi på, at konventionelle landbrug i Danmark drives med stor respekt for naturen. Så når vi bliver økologiske, sker det fordi vi regner med at kunne tjene penge på det. Skal man overleve som landmand, bliver man i dag nødt til at finde en niche - og vi har altså valgt økologi, siger Henrik Kreutzfeldt, der af samme grund venter lidt med at melde sig ind i Økologisk Landsforening.

- Lad os nu lige komme i gang. Efter så mange år med konventionelt landbrug bliver økologi aldrig en religion for os. Men økologi er et alternativ, som mange forbrugere efterspørger, så hvorfor skulle vi ikke forsøge at bygge en forretning op omkring det? Jeg glæder mig i hvert fald til at komme i gang, siger Henrik Kreutzfeldt.

Engang var der svin i staldene på Dybvad. Nu håber Anne og Henrik Kreutzfeldt at stedet kan danne rammen om kulturelle arrangementer. Foto: Søren E. Alwan
Engang var der svin i staldene på Dybvad. Nu håber Anne og Henrik Kreutzfeldt at stedet kan danne rammen om kulturelle arrangementer. Foto: Søren E. Alwan

Dans på gården

Det er ikke kun på markerne omkring Dybvad, at der er nye tider på vej. Også indenfor sker der nye ting. 

Senest har Anne og Henrik Kreutzfeldt også fået renoveret to store grisestalde ved siden af den flotte hovedbygning på 347 kvm I staldene er der netop blevet indlagt gulvvarme, og her dansede 60 medvirkende fra Odder i alderen 12-75 år mandag 20. november i forestillingen RUM/RUMME. Den var en del af LightLens Extended, som er en forlængelse af projektet LightLens, der fandt sted i juni som en del af kulturhovedstadsprogrammet.

- Det var en fantastisk oplevelse, som overbeviste os om, at Dybvad fremover skal udvikle sig til en form for lille kulturcenter. Vi har med de store stalde rammerne for både kunstudstillinger og teaterforestillinger. Skulle nogen vise interesse for at leje hovedbygningen til kurser, er vi også åbne overfor det. For os er det vigtigste, at der bliver passet rigtig godt på Dybvad, som vi holder så forfærdeligt meget af. Men den kærlighed vil vi meget gerne dele med andre, siger Anne Kreutzfeldt.

Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan
Foto: Søren E. Alwan

Nye tider på Dybvad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce