Ny bog har fokus på fortidens teglværker

I Møllebakken i Odder, hvor Christianslund Teglværk hentede sit ler, er der ler fra tertiærtiden tæt på overfladen. Derfor er mange bygninger på egnen bygget af mursten af et ganske sjældent rødler. Foto: Odder Lokalhistoriske Arkiv

Ny bog har fokus på fortidens teglværker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fjerde bind i historien om de danske teglværker handler om 24 historiske teglværker i Odder og Samsø kommuner.

Odder: Fjerde bind i serien Danmarks Teglværker udkommer mandag 3. december.

Det behandler 24 historiske teglværker i Odder og Samsø Kommuner, og er forfattet af Verner Bjerge, Jacob Hanquist Petersen og Poul Anton Sørensen.

Seriens første tre bind har behandlet i alt 129 historisk kendte teglværker i Horsens, Fredensborg, Hørsholm og Hedensted Kommuner.

Bag serien står Teglværksinitiativerne i Danmark, en kreds af institutioner og foreninger engageret i bevaringen af teglindustriens kulturarv.

"Danmarks Teglværker ? Odder og Samsø Kommuner" er skrevet af Verner Bjerge, Poul Anton Sørensen og Jacob Hanquist Petersen. Foto: PR

Blomstringstid

Teglværkernes blomstringstid i Odder og Samsø kommuner var i sidste halvdel af 1800-tallet med stor vækst.

Odder var egentlig en landsby, men byen udviklede sig så stærkt i perioden, at den lige så godt kunne være blevet købstad.

Odder blev centrum for Hads Herred med tinghus, politi, apotek, teknisk skole, hospital, egne aviser og nye virksomheder inden for handel, håndværk og industri.

Tranebjerg på Samsø gennemgik en lignende udvikling i lidt mindre skala.

I Møllebakken i Odder, hvor Christianslund Teglværk hentede sit ler, er der ler fra tertiærtiden før istiderne tæt på overfladen. Derfor er mange bygninger på egnen bygget af mursten af et ganske sjældent rødler.

Historisk kan man dokumentere næsten 3.000 teglværker og teglgårde i Danmark inklusive Hertugdømmet Slesvig. I dag er der kun 14 producerende værker tilbage.

Bogen sælges hos Odder Museum og kan fås gennem boghandelen.

Ny bog har fokus på fortidens teglværker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce