Lokale kræfter vil kæmpe for redningsbåd ved Odders kyster

Redningsbåden på Odder Brandstation forsvinder fra kysten og fra garagen på stationen ved udgangen af marts. Det huer ikke en gruppe lokale borgere, som vil beholde båden i kommunen. Arkivfoto

Lokale kræfter vil kæmpe for redningsbåd ved Odders kyster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hverken Østjyllands Brandvæsen eller Odder Kommune vil overtage ansvaret for båden på Odder Brandstation.

Odder: I slutningen af marts forsvinder den redningsbåd, som i flere år har været en del af udstyret, fra Odder Brandstation. Til stor fortrydelse for mange lokale borgere, som nu iværksætter en form for redningsaktion.

Båden er blevet sparet væk i forbindelse med, at Odder Brandvæsen i 2016 blev en del af det fælleskommunale Østjyllands Brandvæsen. Fordi kystredning er en statslig opgave, og fordi der skal spares godt syv pct. på driften, har ledelsen sparet båden væk. Senest sagde Odder Byråd før kommunalvalget nej til at overtage de årlige driftsudgifter på 175.000 kr. Den beslutning holder byrådet ifølge borgmester Uffe Jensen (V) fast i.

Men det huer hverken partifællen Finn Thranum (V), som kom i byrådet efter valget, eller formand for Saxild-Nølev Lokalråd Lisbeth Bonde. De har derfor på hver deres måde sat gang i initiativer, som skal holde båden i kommunen.

- For mit vedkommende vil problematikken i første omgang blive diskuteret på lokalrådets møde onsdag, hvor sagen er på dagsordenen. Jeg ved selvfølgelig ikke, hvad bestyrelsen vil beslutte. Men jeg kan godt forestille mig, at vi herefter tager kontakt til de andre lokalråd og måske laver en fælles udtalelse om, at vi absolut ikke vil af med den båd. Den er ganske enkelt en nødvendighed, når vi har 42 km kyststrækning i kommunen, siger Lisbeth Bonde.

Den redningsbåd er ganske enkelt en nødvendighed, når vi har 42 km kyststrækning i kommunen.
Lisbeth Bonde, formand Saxild-Nølev Lokalråd

Måske på private hænder

Heller ikke det nyvalgte byrådsmedlem Finn Thranum kan se rimeligheden i, at redningsbåden forsvinder fra Odder Kommune. Ja, faktisk kalder han det tidligere byråds accept af besparelsen for katastrofal.

- Omvendt kan jeg ikke gøre ret meget ved det nu. Derfor vil jeg i den kommende tid arbejde på, at båden kan blive i kommunen eventuelt under et andet form for ejerskab. Mulighederne skal i hvert fald undersøges grundigt, siger politikeren, der er ved at undersøge, om båden kan placeres i Hou og eventuelt blive finansieret af de mange institutioner, der bruger havet.

- Meget skal tjekkes, men jeg kunne godt forestille mig, at Egmont Højskolen, Hou Maritime Idrætsefterskole, Rude Strand Højskole og flere andre institutioner går sammen om at anskaffe sig båden og siden drive den i fællesskab. Eventuelt med frivillige brandmænd som besætning. Jeg ved i hvert fald, at der f.eks. i Egå Marina findes et redningslaug bestående primært af tidligere Falck-folk. De har adskillige gange hjulpet Søværnets Operative Kommando (SOK), når der skulle hentes folk i havsnød, siger han.

Direktør vil snakke

Lars Hviid, direktør for Østjyllands Brandvæsen, vil ikke udelukke, at redningsbåden fra Odder kan ende på private lokale hænder, og han er grundlæggende positiv overfor ideen.

- I første omgang skal vi nu have udfaset båden fra Odder Brandstation, og ikke som nogen siger, for at placerede den i Aarhus. Nej, tanken er, at den skal sælges. Men hvis jeg får en henvendelse fra lokale kræfter, som vil noget andet, vil jeg selvfølgelig være lydhør overfor deres forslag - og eventuelt deltage i et møde med dem, siger direktøren.

Lokale kræfter vil kæmpe for redningsbåd ved Odders kyster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce