Landmand vil sikre drikkevand mod pesticider

Lone Landmand håber, at hendes borgerforslag vil skabe debat. Pressebillede

Landmand vil sikre drikkevand mod pesticider

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lone Vitus Knudsen har lavet et borgerforslag. Hun vil sikre drikkevandet og skabe opmærksomhed om problemer med sprøjtemidler i grundvandet.

Amstrup: Læg afgift på pesticider, put pengene i en grundvandsfond og brug dem, hvis et vandværk får problemer med pesticider i drikkevandet.

Sådan lyder den korte udgave af en idé, som Lone Vitus Knudsen fra Amstrup har præsenteret på Borgerforslag.dk. Her kan alle med stemmeret til Folketinget aflevere et forslag, og hvis der er stor nok opbakning til det, kan det blive behandlet i Folketinget.

- Jeg fik ideen, fordi jeg sikkert som mange andre sad med en afmagt over de stadigt indløbende artikler om yderligere forureninger af drikkevandsboringer med chloridazon. Det havde et større omfang end forventet. Nogle steder fortynder man vandet med drikkevand fra andre boringer, og andre steder lukker man boringer, siger Lone Vitus Knudsen.

Forslaget
I forslaget fra Lone Vitus Knudsen står der bl.a.: "Der skal oprettes en grundvandsfond og indføres et "forurener-betaler-princip" fremadrettet, således at vandværker, som måtte finde nuværende og fremtidige lovlige pesticider i drikkevandet, kan få dækket omkostningerne til rensning eller til nye boringer fra grundvandsfonden.Staten skal stå for administrationen af fonden, og midlerne kan tilgå fra de erhverv, der producerer, forhandler og spreder sprøjtegiftene over jorden."

For at få forslaget i Folketinget skal der bruges 50.000 stemmer via www.borgerforslag.dk. Foreløbig er der kommet et par hundrede.

Kom lovkrav om test for choridazon

I 2017 blev der fundet desphenyl-chloridazon ved et vandværk ved Odense, og siden kom er der et lovkrav om, at der fremover skal analyseres for stoffet, som kommer fra pesticidet chloridazon, der i dag er forbudt. I en artikel i Landbrugsavisen nogle måneder senere kunne man læse, at rådgivningsvirksomheden Niras vurderede, at mindst 60 danske vandværker havde vand med desphenyl-chloridazon over grænseværdien.

- Det ser ud til, at problemet er støt stigende. Og noget tyder på, at det her kun kan blive værre, siger Lone Vitus Knudsen.

Mange kender bedre forslagsstilleren under navnet Lone Landmand, da Lone Vitus Knudsen har gjort sig bemærket i samfundsdebatten. Hun er uddannet mejeriingeniør og agrarøkonom, og sammen med Søren Kvist Pedersen driver hun det økologiske landbrug Brandbygegaard ved Amstrup.

- Vi har en intensiv landbrugsform i Danmark, hvor der bliver brugt mange sprøjtegifte. Men man ved ikke, hvordan kombinationseffekten er. Vi er nogle af de mest velhavende i det her land, men vi er også i top med kræfttilfælde, siger landmanden.

Seks medstillere
Seks personer er medstillere til borgerforslaget fra Lone Vitus Knudsen. En af dem er Søren Kvist Pedersen, som hun driver Brandbygegaard sammen med.

Birgit Bak fra Favrskov er samfundsdebattør og økologisk landmand.

Rune Lund Sørensen er kok og medejer af den aarhusianske restaurant Hærværk.

Steen Ulnits, Randers, er fiskeribiolog, forfatter og debattør.

Karl Henning Mikkelsen, Brande, er biodynamisk landmand.

Mickey Gjerris er lektor i bioetik på Københavns Universitet. Uddannet teolog og ph.dk. i bioetik, tidligere medlem af Det Etiske Råd og ivrig debattør.

Håber på debat

- Men der er vel ingen dokumentation for, at disse stoffer giver kræft?

- Når man kører forsøg, så viser nogle af dem ét, og nogle viser noget andet. Du har ret, man kan ikke slå ned på noget enkeltstående, men man kan bruge sin sunde fornuft. De sprøjtegifte er designet til at forstyrre hormon- og enzymsystemer. Det er de overordnede styresystemer, vi har i vores kroppe. Og vores dna er ikke væsentligt forskelligt fra det dyreliv, man får ram på med de sprøjtegifte, siger Lone Vitus Knudsen.

- Man kan købe økologiske æbler og brød. Men med vandet er der ikke noget at vælge imellem. Koen skal have vand og æbletræet skal have vand, og derfor er det vigtigt, vi gør noget for at regulere udbringningen af giftstoffer. Jeg er ikke naiv, jeg regner ikke med, det her får flertal i Folketinget, så havde de nok vedtaget det allerede. Mit mål er at få fokus på det uretfærdige i, at et erhvervsmæssigt ganske lille antal mennesker ødelægger nogle ressourcer for et flertal. Det fortjener politikerne at blive konfronteret med, og jeg har en forventning om, at forslaget i det mindste skaber debat, tilføjer Lone Vitus Knudsen.

Landmand vil sikre drikkevand mod pesticider

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce