Kommunen holder øje med stort gylleudslip på Gyllingnæs

Det var under arbejdet med at reparere denne nu sammenfaldne gylletank, at de mange liter gylle fossede ud. Foto: Søren E. Alwan

Kommunen holder øje med stort gylleudslip på Gyllingnæs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miljømedarbejdere har etableret pumper, som leder forurenet vand tilbage på markerne.

Gyllingnæs: Der kommer til at gå flere dage, før Odder Kommunes miljøafdeling helt dropper overvågningen af jordene omkring gården Horskærgård, hvor der onsdag skete et ret omfattende gylleudslip.

Det fortæller souschef i afdelingen for miljø og teknik, Bent Hodde Mortensen, der allerede en times tid efter udslippet onsdag morgen havde kolleger ude på gården for at følge, hvordan mindst 700 kubikmeter gylle spredte sig fra en bristet gylletank ud til de omkringliggende marker. Her kunne de hurtigt konstatere, at meget af gyllen endte i markernes drænrør for i sidste ende at ryge ud i et såkaldt minivådområde. Et minivådområde er i miljøsammenhæng en form for selvrensende område, hvor meget af det skadelige kvælstof forsvinder på naturlig vis, inden vandet fra området i sidste ende løber ud i havet.

- Men sådan er det selvfølgelig ikke, når mængden af gylle i drænrørene er så koncentreret som efter ulykken i onsdags. Derfor har vi etableret pumper, som opfanger vandet fra drænrørene, inden det løber ud i minivådområdet. Det køres i stedet ud på markerne, men nu mere kontrolleret og på steder, hvor det faktisk kan sive ned i jorden. For at være helt sikre sørger vi desuden for, at gyllen bliver pløjet ned i jorden, siger Bent H. Mortensen, der regner med, at pumperne ved vådområderne vil skulle køre i flere dage.

Der var tale om et stort udslip, så vi er meget opmærksomme på hele området. Samtidig skal vi være glade for, at området omkring gården hverken rummer vandløb eller særlige grundvandsinteresser. For så kunne det være gået meget mere galt.
Bent Hodde Mortensen, souschef i afdelingen for miljø og teknik, Odder Kommune

Kunne være gået værre

Ud over at holde øje med mængden af gylle i vådområderne, tjekker miljømedarbejderne fra rådhuset også dagligt, om noget af det kvælstofholdige vand ender i strandingen.

- Der var tale om et stort udslip af gylle, så vi er meget opmærksomme på hele området. Samtidig skal vi være glade for, at området omkring gården på Gyllingnæs hverken rummer vandløb eller særlige grundvandsinteresser. For så kunne det være gået meget mere galt, siger han.

Udslippet af gylle på Horskærgård skete, da et firma var ved at sætte nye kabler omkring en gylletank. Af endnu ikke afklarede årsager brød alle vægge pludselig sammen på en gang, hvorefter gyllen væltede ud i store mængder.

Kommunen holder øje med stort gylleudslip på Gyllingnæs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce