Kirke kan måske hjælpe med gravpladser i uindviet jord

Både provst Dorte Sørensen og kirkegårdsleder Alex Lundsgaard Kristensen er åbne overfor ideen om, at man etablerer en slags skovbegravelsesplads på Odder Ny Kirkegård. Nogle af træerne er der allerede, og ifølge planen for kirkegården vil der i de kommende år blive plantet mange flere. Foto: Søren E. Alwan

Kirke kan måske hjælpe med gravpladser i uindviet jord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Provst Dorte Sørensen er åben overfor at etablere en skovbegravelsesplads i uindviet jord

Odder: Provst Dorte Sørensen har fulgt interesseret med i, at byrådet i Odder Kommune nu vil have undersøgt, om der kan etableres en kommunal skovbegravelsesplads i kommunen. Faktisk mener hun, at folkekirken kan byde ind med en god løsning.

- Odder Ny Kirkegård er netop nu ved at blive lagt fuldstændig om. Det betyder, at den østlige ende med tiden vil rumme et ret stort område med træer og vilde blomster. Nogle træer er der allerede, men planen er, at der i løbet af kort tid skal plantes mange flere, så man i løbet af få år vil få en fornemmelse virkelig skov på arealet. Desuden er der planer om et engareal mod nord, siger provsten, der ikke underkender, at nogle vælger at få sat deres urne ned på en skovbegravelsesplads ude i den "rigtige natur".

- Det forstår jeg såmænd godt, men jeg må også sige, at jeg som præst har observeret, at gravpladserne - også dem ude i naturen - ofte bærer præg af, at her er et menneske blevet lagt i jorden. For eksempel med en sten eller blomster. Det vidner for mig om, at vi mennesker måske har brug for at personliggøre det sted, hvor vores kære er begravet. Vi ser det også på de fælles gravpladser, som allerede findes på vores kirkegårde. Her ligger der ofte både bamser, blomster og andet, siger hun.

Jeg er ked af, at så mange tror, at man skal være medlem af folkekirken for at blive bisat på en kirkegård. Det er absolut ikke en betingelse. Og er der et ønske om det, kan vi også etablere en begravelsesplads i uindviet jord.
Provst Dorte Sørensen, Odder Provsti
Mange mennesker fravælger i dag helt en traditionel gravplads på kirkegården og lader sig i stedet bisætte på en fælles gravplads uden sten. Andre vælger at  nedlægge en sten på det sted, hvor urnen er blevet sat ned. Den nye begraveleskultur har givet god plads på Odder Ny Kirkegård. Foto: Søren E. Alwan
Mange mennesker fravælger i dag helt en traditionel gravplads på kirkegården og lader sig i stedet bisætte på en fælles gravplads uden sten. Andre vælger at nedlægge en sten på det sted, hvor urnen er blevet sat ned. Den nye begraveleskultur har givet god plads på Odder Ny Kirkegård. Foto: Søren E. Alwan

Ud af kirkegården

Hvad angår argumentet med, at nogle mennesker ikke vil begraves i jord indviet af kirken, mener Dorte Sørensen også, at folkekirken kan være behjælpelig. Det kan ske ved, at der udenfor kirkegårdsmurene etableres et stykke jord med skov. Det er uindviet jord og ligger på de fleste kirkegårde i oplandet lige ud til det åbne land.

- Selvfølgelig vil der gå nogle år, før vi kan tale om en rigtig skov. Men kirken er parat til at yde den service, hvis behovet er der. Så jeg glæder mig til at høre, hvordan sagen udvikler sig i byrådet, siger hun og peger på, at en sådan løsning måske også vil være den mest fornuftige for de pårørende.

- Man skal ikke glemme, at efterladte også bliver ældre, og at det kan være svært at bevæge sig rundt i skoven med en rollator. På en kirkegård findes der allerede gode toiletforhold og stier. Hvis vi nu etablerede en sti hen til lågen ud til skoven, vil det være meget nemt at komme til pladsen, siger hun.

Kirke kan måske hjælpe med gravpladser i uindviet jord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce