Flest i oplandet: Se hvor Odders politikere bor

Lone Riis (V) (t.h) har taget over efter partifællen Anne Bonefeld, og dermed har Gylling tre repræsentanter i byrådet. Arkivfoto

Flest i oplandet: Se hvor Odders politikere bor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fem ud af 19 byrådsmedlemmer bor i Odder. Hundslund og Hou er godt repræsenteret med hver tre, mens Saxild og Ørting må klare sig uden.

Lokalråd
Der har været lokalråd i bl.a. Gylling og Torrild i en årrække. I 2014 opfordrede Odder Kommune andre til at lave lokalråd og satte penge af til det.I dag er der 12 lokalråd, og de indkaldes til et årligt fællesmøde med byrådet. Desuden har kommunen en kontaktperson til rådene.

Der er ingen lokalråd i Odder by. Derimod dækker de 12 nuværende råd Alrø, Fillerup og omegn, Bjerager, Boulstrup, Dyngby, Gylling, Hou, Over- og Neder Randlev, Saxild, Torrild, Ørting-Falling og Hundslund.

Odder: De fleste politikere i byrådet bor udenfor kommunens hovedby, ude i oplandet. Kun fem politikere bor i Odder, og af de større oplandsbyer er det kun Ørting og Saxild, der ikke har et byrådsmedlem. Men lokalsamfundene skal nok klare sig, siger lokalrådene de to steder.

- Vi kan ikke sige, at vi ikke bliver hørt. Hvis man spiller positivt med i en dialog med kommunen, så er mulighederne der. Senest havde vi fat i Uffe (borgmester Uffe Jensen (V), red.) og Elvin (udvalgsformand Elvin Hansen (S), red.), fordi der ikke var flere byggegrunde herude. Og det tager kommunen op, siger Jan Kjærsgaard.

Han er formand for Lokalrådet for Ørting-Falling Sogne, og han er alligevel træt af, at området ikke er repræsenteret.

- Personligt irriterer det mig voldsomt, at vi ikke har et byrådsmedlem herude. Så må vi gå til dem, der bor tættest på, eller til borgmesteren. Om fire år må vi gøre noget for at få nogle lokale kandidater opstillet herude, og vi skal nok holde byrådet i ørerne, siger Jan Kjærsgaard.

Byrådets sammensætning
Af de 19 medlemmer af Odder Kommunes byråd bor kun fem i Odder by.Det drejer sig om: borgmester Uffe Jensen (V), Martin Mikkelsen (K), Kresten Bjerre (R), Claes Jensen og Ditte Marie Thejsen (EL).

Flest politikere er der fra Hou og Hundslund. Fra Hou er Finn Thranum (V), Ole Lauth (S) og Elvin Hansen (S) valgt.

Lene Midtgaard (V), Torben Sørensen (V) og Linda Ann Wienand (S) bor i Hundslund, mens Lone Riis (V) og Niels Rosenberg (K) bor i Gylling.

I Amstrup bor John Rosenhøj (DF), Hans Hammann (V) bor i Torrild og Ole Lyngby Pedersen (V) bor i Fillerup.

Lone Jakobi (S) bor i Over Randlev, Marianne Hundebøll i Neder Randlev, mens Leif Gjørtz Christensen (EL) bor i Kysing.

Lokalliste på vej?

Formanden for Saxild og Omegns Lokalråd forsikrer om, at området vil blive hørt, selv om der ikke blev valgt en lokal til byrådet.

- Vi havde ellers et meget velbesøgt vælgermøde i Kulturhuset og en række lokale kandidater, så jeg ved ikke, om vi ikke har gjort nok. Men jeg skal nok sørge for, at vi ikke kommer til at mangle et byrådsmedlem fra Saxild. Lokalområdet bliver ikke usynligt, siger Lisbeth Bonde.

Hun er også medlem af Venstre, men efterhånden fylder arbejdet i lokalområdet mere.

- Det kan være en tanke at lave en liste for lokalrådet, så man går på tværs af partiskel. Er det den vej, man går, ved at lægge opgaver ud til lokalrådet? Er det små sogneråd, man begynder at lave? Jeg ved det ikke rigtigt. Min lokalkasket er ved at være den største. Jeg vil gerne have nogle meget klare holdninger, og det har vi manglet i valgkampen. Der har været meget uld i mund. Vi havde ikke behøvet at tabe det mandat, siger Lisbeth Bonde om Venstres tilbagegang.

Torrild ville have Hammann

Venstremanden Hans Hammann fra Torrild er et af de byrådsmedlemmer, der fik de fleste af sine stemmer fra det lokale valgsted. Sådan var det også, da han for nogle år siden var medlem af Det Konservative Folkeparti og blev valgt ind for dem.

- Torrild-området har ønsket at have en repræsentant. Jeg synes, det er flot, at der er politikere fra hele kommunen. Det er nemmere at være et kendt ansigt i et lokalområde end i Christianslund (kvarter i Odder, red.). Når du kommer i byrådet er det med en ambition om at gøre noget for det lokale. Du bliver typisk valgt ind, fordi du er lokal. Men efter et stykke tid hæver man sig over det lokale, siger Hans Hammann.

Han mener, at lokalrådene spiller en vigtig rolle.

- Du får et formaliseret samarbejde, og det er vigtigt. De opstod, fordi man ikke følte, at oplandet blev hørt. Men jeg er ikke enig i, at oplandet ikke får noget, og Odder bliver tilgodeset, siger Hans Hammann.

Flest i oplandet: Se hvor Odders politikere bor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce