Byrådspolitiker og næstformand i bestyrelse: Vi trækker vejret dybt og ser på andres erfaringer

Hans Hammann (tv.) var i november sidste år ude på en genbrugsplads for at få input til den nye affaldsplan. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Byrådspolitiker og næstformand i bestyrelse: Vi trækker vejret dybt og ser på andres erfaringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odder: Hvilken retning går Odder Kommune, når det kommer til håndtering af affald? Er den nye affaldsplan ambitiøs nok? Og hvad kommer der til at ske i de kommende år på området?

Horsens Folkeblad har talt med én af dem, der har mest indflydelse på affaldsområdet i Odder Kommune: Hans Hammann, byrådsmedlem for Venstre, medlem af kommunens miljø-, teknik- og klimaudvalg og næstformand i Renosyds bestyrelse.

1.

Nu er Affaldsplan 2019-2022 sendt i høring. Hvor ambitiøs mener du, at planen er?

Jeg mener, at den er forholdsvis ambitiøs. Hvis du går ind og kigger på den mængde, som borgerne skal blive bedre til at sortere - for eksempel plastik og tekstil, hvor affaldsmængden skal reduceres. Hver borger skal inden 2022 sortere 15 kilo plastik og 5 kilo tekstiler fra til genanvendelse. Jeg synes, det er rimelig okay.

2.

Tal fra 2018 viser, at 31 kommuner sorterer organisk affald. Den nye affaldsplan afslører, at Renosyd ønsker senest i 2023 at sætte gang i indsamling af organisk affald. Andre kommuner har succes med det, hvorfor så ikke sætte i gang noget tidligere i Renosyd?

Det kommer an på, hvordan du definerer succes. I vores verden handler det om, at vi gerne vil indsamle noget viden: Hvad vinder miljøet, hvad vinder borgerne. Der er mange, der stiller tvivl om det i det hele taget er gavnligt for miljøet. Så der er nogle ting der, man skal tage i betragtning. Jeg mener stadigvæk, at organisk affald i de mængder, der kommer fra en husstand, skal til forbrænding. Det er min helt personlige holdning. Det tror jeg, er det bedste miljømæssigt.

3.

Hvad bygger du det på?

Det bygger jeg på nogle af de rapporter, jeg har set, hvor man sætter spørgsmålstegn ved, om det overhovedet giver værdi at putte det i et biomasseanlæg. Vi har i bestyrelsen besluttet, at vi afventer og ser, hvad gør man af erfaring andre steder, og hvad konkluderer man efterfølgende. Med andre ord behøver vi ikke at opfinde den dybe tallerken, hvis den er ved at blive opfundet. Tilgengæld vil vi bruge vores ressorucer på vidensdeling til borgerne.

4.

Horsens har øget sin genanvendelsesprocent markant efter de har indført indsamling af organisk affald. Du tænker ikke, at det er det værd - selvom du personligt er imod indsamling af organisk affald?

Det er jo fint, at man kan indsamle det, og at din genanvendelsesprocent stiger. Det ligger helt fast, at vi skal formindske forbrændingen, men det er lidt kryptisk: Om du smider det ud til biomasse eller brænder det af. Der er forskellige forskere, der har forskellige holdninger til, hvad er bedst for miljøet. Og det kunne jeg godt tænke mig at vide noget mere om.

Gevinsten for Horsens er, at de får mere i direkte genbrug og minimerer affaldsmængden, men er det en gevinst for miljøet?

5.

Miljøministeriet har en målsætning om, at alle kommuner skal have en genanvendelsesprocent på 50 i 2022 (i Renosyd var den på knap 39 procent i 2017, i Horsens på 52 procent i 2018). Der står i Affaldsplan 2019-2022, at 40 procent af restaffaldet i Renosyds område er organisk affald, så der er en stor portion at hente, hvis det kan blive sorteret fra. Hvor realistisk er det, at I når målsætningen?

Det tror jeg, vi når. Organisk affald kommer med, hvis det giver mening. Man kan diskutere, om det er rigtig eller forkert at måle på den måde. Jeg tror, at vi skal få familien Danmark til at sortere bedre. Målsætningen skal jo efterleves. Den er ikke længere. Det er kun et spørgsmål om hvordan. Det er et af de spørgsmål, vi vil stille os i bestyrelsen.

6.

Hvis familien Danmark skal sortere bedre, er det så ikke en idé at give borgerne mulighed for at sortere i flere forskellige grupper affald?

Jo, men hvis der kom en og sagde i dag, at det her giver rigtig god mening, det er dokumenteret, det er godt for miljøet, så er der heller ingen tvivl om, at vi ville gøre det. Vi har taget den beslutning, at vi synes, det er en god idé lige at trække vejret dybt og se, hvilken erfaring drager man andre steder.

7.

På Renosyds hjemmeside står der, at det erklærede mål er, at "blive de bedste i Danmark til at sortere, indsamle og udnytte værdien i det, vi smider ud". Hvor langt er I fra at være blandt de bedste?

Der er nok et stykke vej. Jeg mener overordnet, at Renosyds arbejdsområde i særdeleshed er formidling. For selve affaldsindsamlingen kan outsources - det er det stort set også i dag.

Byrådspolitiker og næstformand i bestyrelse: Vi trækker vejret dybt og ser på andres erfaringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce