Bisidder har travlt: Forældre vil have ekstra øjne og ører med

Genrefoto: Colourbox

Bisidder har travlt: Forældre vil have ekstra øjne og ører med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange forældre benytter sig af tilbuddet om at have et par ekstra øjne og ører med til møder, når de føler, deres børn bliver svigtet af systemet.

Odder: Siden midten af 2017 har den lokale afdeling af Sind tilbudt at være bisiddere for forældre til børn med diagnoser.

Det startede på det tidspunkt, hvor en gruppe forældre begyndte at røre på sig og beklage sig lidt mere højlydt over problemer med inklusion og overfyldte specialklasser.

I løbet af de første halvandet år har Sind-medlem Hanne Westergaard cirka 10 gange været med forældre til et møde med eksempelvis Børnefamiliecentret, Børnepsyk eller direktør for børn, uddannelse og kultur Karsten Poulsen.

De fleste samtaler har drejet sig om skolevægring, altså at børnene ikke vil i skole, samt om deres angst og bekymring.

- Det er et nyt område for mig, og det har rystet mig, hvor store udfordringer, der har været og stadig er nogle steder, fortæller Hanne Westergaard.

Af hensyn til familierne kan hun ikke komme nærmere ind på, hvilke udfordringer det mere specifikt er, hun har fået kendskab til.

- Der vil altid opstå tvivl og utilfredshed hen ad vejen, og det er bl.a. det, jeg har hjulpet med som bisidder, og det er blevet udtrykt over for mig, at det også er til hjælp for dem, der sidder på den anden side af den borger, jeg er bisidder for, siger hun.

Autisme og ADHD
Autisme er en medfødt psykologisk udviklingsforstyrrelse der rammer ca. 1 % af befolkningen. Tilstanden medfører en anderledes måde at opleve verden, der giver udfordringer i forhold til at indgå i sociale sammenhænge og kommunikere med andre mennesker.Autisme er overvejende arveligt betinget, enkelte gange kompliceret af hjerneskader, for eksempel ved infektion i svangerskabet. Der er flest drenge/mænd (cirka fire drenge for hver pige) som får konstateret en udviklingsforstyrrelse.Mellem 3 og 5 % af alle børn i skolealderen opfylder kriterierne for at få diagnosen ADHD. Tallet er lavere for voksne. Drenge får stillet diagnosen ADHD tre gange så hyppigt som piger.ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Disorder) er en neuropsykiatrisk lidelse med forstyrrelse af opmærksomhed og aktivitet. For at opfylde kriterierne for ADHD skal kernesymptomerne (uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet) have været til stede før syv-års-alderen og have varet i mindst seks måneder. Diagnosen ADHD er kun opfyldt, hvis vanskelighederne er til stede i flere af patientens relationer til omgivelserne (skole/arbejdsplads, hjem og under fritidsaktiviteter).Ofte følger der andre problemer med, såsom søvnforstyrrelser, indlæringsproblemer, motoriske vanskeligheder, adfærdsforstyrrelse, gennemgribende udviklingsforstyrrelse angst eller depression.Når man har ADHD er der fejl i hjernens funktioner. Det kan skyldes en eller flere af følgende forhold:Arv, Uheldige påvirkninger i graviditeten (alkohol, tobak og infektioner), meget små eller for tidligt fødte spædbørn eller miljøfaktorer (manglende tydelighed i opdragelsen, dårlig eller for lidt søvn, kost, m.m)

Ekstra øjne og ører

Hanne Westergaard har været bisidder for Sind siden 2011 inden for det psykiatriske felt for voksne med handicap, men det er altså nyt, at hun også er med forældre til børn under 18 år.

Hun understreger, at man som bisidder ikke altid på borgerens side. Men man kan være med til at udrede tingene, så der i sidste ende opnås en fælles forståelse.

Som bisidder er hun ikke på nogen måde en del af sagsbehandlingen, og hun er på møderne kun med som et ekstra sæt øjne og ører.

Men hun holder som regel både formøder og evalueringer med familierne, som på den måde har en sparringspartner, der kan hjælpe dem med at blive klædt ordentligt på inden et møde - og ikke en, som bagefter kan hjælpe dem med at forstå, hvad der egentlig blev sagt.

Bisidder har travlt: Forældre vil have ekstra øjne og ører med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce