BUPL undersøgelse fortæller om pædagoger i daginstitutioner, som mangler tid til at drage omsorg for børnene og løse deres opgaver. Hæv normeringen, lyder opfordringen fra pædagogernes fagforening
Horsens: Pædagogernes fagforening BUPL har spurgt medlemmerne om deres arbejdsvilkår. 168 svar kommer fra medlemmer, der arbejder i vuggetuer, børnehaver og aldersintegrerede institutioner i Horsens Kommune. De peger på flere ømme punkter, som skyldes for få ansatte.
83 procent oplever, de mangler tid til at drage omsorg for børnene, de mangler tid til at løse deres opgaver og har sjældent tid til at iagttage og observere børnene. På landsplan er tallet 74 pct.
I undersøgelsen har medlemmerne også kunnet uddybe deres svar. Her er f.eks. et svar på, hvad gårsdagens største udfordring var i forhold til at levere pædagogisk arbejde af høj kvalitet:
- Alt for mange børn på for lidt plads giver utryghed og skaber mange konflikter.
Et andet lyder således:
- Jeg er i en gruppe med 10 fire-årige og 21 tre-årige børn. Vi er fire ansatte. Jeg oplevede, at jeg ikke kunne drage omsorg for alle dem, der havde brug for det. Der er nogle, jeg slet ikke har haft øjenkontakt med.
Også når det gælder planlagte ture, er der kvaler.
Næsten halvdelen svarer, at de sjældent eller aldrig har tilstrækkelig tid til at gennemføre planlagte aktiviteter og forløb, og lige så mange oplever meget ofte eller ofte, at de må aflyse ture ud af huset på grund af personalemangel.
I et uddybende svar hedder det:
- Vi aflyser ikke så ofte ture, men vi lader være med at planlægge dem, da vi ved, at vi ikke er personale nok.
De lokale pædagoger peger på, at der er flere børn med fysiske og psykiske udfordringer end tidligere - og næsten alle svarer, at der ikke er ressourcer nok til arbejdet med den børnegruppe.
Langt størstedelen af pædagogerne mangler også tid til planlægning, udvikling og evaluering af deres pædagogiske arbejde.
Løsningen ligger dog ifølge formand for BUPL i Østjylland, Anne Grethe Rosenberg, lige til højrebenet: Der skal flere hænder til.
- Kommunen skal hæve grundnormeringen, og institutionerne skal i samarbejde med forvaltningen rydde op i brugen af dokumentation og koncepter, så de kun bevarer de mest meningsfulde.
I Horsens peger hun på, at svarene også bunder i konsekvensen af de årlige krav om effektiviseringer på en procent.
Arbejdsvilkår med for lav normering i forhold til omfanget af opgaver påvirker personalet.
- Pædagogerne ligger i top over faggrupper, der rammes af stress. De vil jo gerne gå på arbejde og gøre det bedste, de kan. Det gør de også, siger Anne Grethe Rosenberg.