Populært, sumpet udflugtsmål får over en million til flere stier

Det er snart 10 år siden, Uldum Kær fik fugletårn, stier og meget mere. Nu vil Uldum Kær Naturlaug gerne udbygge stisystemet. Arkivfoto: Martin Ravn

Populært, sumpet udflugtsmål får over en million til flere stier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Storstilet stiprojekt i Uldum Kær er tæt på at blive en realitet. Snart kan gæster komme hele vejen rundt.

Uldum: Besøgstallet fik et kæmpe hak opad, da der i 2009 blev etableret fugletårn, broer og stier i et af kommunens mest naturskønne områder, Uldum Kær.

Tusindvis af lokale og et stadigt stigende antal turister besøger hvert år kæret, men oplevelsen kan blive endnu bedre, mener Uldum Kær Naturlaug.

Lauget vil gerne udbygge stisystemet således, at man kan komme hele vejen rundt i det 1050 hektar store naturområde, i stedet for at gå samme vej ud og hjem.

Prisen for det nye stiprojekt er dog ikke helt billig: I alt 1,25 mio. kr. koster det, fordi det er dyrt at bygge i et sumpområde.

Derfor er der stor glæde i naturlauget over, at det nu er lykkedes at hive langt størstedelen af pengene i land.

Lauget fået tilsagn om støtte på over en million kr. fra Det Fælles Landdistriktsråd og LAG Odder Hedensted, der bidrager med hhv. 600.000 og 450.000 kr.

- Vi er meget tilfredse med, at vi har fået så store beløb, og troen på, at projektet bliver til noget, er naturligvis styrket, nu hvor hovedparten af pengene er kommet ind. Nu går vi i gang med at søge en masse mindre puljer, så vi kan nå helt i mål, siger Karl Christiansen, formand for Uldum Kær Naturlaug.

Stiprojekt i Uldum Kær
  • Den nye sti vil forbinde Uldum Kær med Hesselballe Kær og videre over Gudenåen til eksisterende sti ved kanorastepladsen ved Verdens Ende på Tørring/Hjortsvang-siden af åen.
  • Stien har en samlet længde på godt 1200 meter.
  • Heraf er der tale om mindre udbedringer på eksisterende markveje på 700 meter, større forbedringer på eksisterende markveje på 220 meter, og endelig 355 meter helt ny sti, som skal udføres som gangbro, i det området i perioder er meget vådt.
  • Der skal laves en større bro som skal krydse Gudenåen i samme stil som de eksisterende broer i kæret.
  • At lave trægangbroerne og broen over Gudenåen er højt specialiseret arbejde, der forudsætter indgående kendskab til at arbejde med fundering i sumpede moseområder.
  • Derfor er det afgørende at arbejdet udføres af professionelle, og at materialevalg og udformning gør det efterfølgende vedligehold, som kommunen skal stå for, overkommeligt.

Kræver mange tilladelser

Uldum Kær bliver brugt af mange forskellige grupper, lige fra udenlandske turister og naturinteresserede fuglekiggere til lokale hundeluftere og børnehaver.

Der er både stier, fugletårne, borde og bænke, shelters, toilet, kanoplægspladser og formidlingsplancher, men prikken over i'et, et stiforløb, der går hele vejen rundt, mangler altså endnu.

- Kæret er et vigtigt område herude, og en ny undersøgelse af Uldum-borgernes tilfredshed og tilknytning til lokalområdet viser, at adgangen til Uldum Kær vægtes som det allervigtigste element ved at være borger i Uldum. Sådan, tror vi også, det forholder sig i de andre seks lokalsamfund, der støder op til kæret, siger Karl Christiansen.

Derfor har Uldum Kær Naturlaug lagt et stort arbejde i at udforme det nye stisystem, der blandt andet har krævet tilladelse fra en række berørte lodsejere i området, som alle har skrevet under.

Når økonomien er helt på plads, skal der også søges tilladelser efter naturbeskyttelsesloven, planloven og vandløbsloven med tilhørende VVM.

- En stor del af området er beskyttet, og derfor kræver det særlige tilladelser at få lov at etablere stier. Den del hjælper kommunen os med, når vi har alle pengene i hus, ligesom kommunen vil stå for vedligehold af stierne, når de først er lavet, siger Karl Christiansen.

Tidsplanen for projektet hedder stadig 2018-2019 og er blandt andet afhængig af vejret.

Uldum Kær Naturlaug holder i øvrigt generalforsamling 6. februar på Uldum Kro, hvor man kan høre mere om stisystemet.

Populært, sumpet udflugtsmål får over en million til flere stier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce