Tradition. Genopdag din Middelalderfestival


Tradition. Genopdag din Middelalderfestival

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Museumschef<br />Anne Bjerrekær
Billede
Kommentar. 

Horsens: Mandag. Første morgen efter sommerferien, og jeg træder med lette og forventningsglade skridt ind ad den store port på Fængslet.

Efter at være blevet gift midt i juli og nogle ugers sommerferie derefter kunne man ellers godt tro, at det var lidt hårdt at komme tilbage til mails og museumsstol igen - men det er det slet ikke. For en af årets allerbedste begivenheder i Horsens står lige for døren, og det syner allerede tydeligt heroppe. Morgensolen skinner på fakler og andre middelalderlige remedier, som flittige folk allerede er i gang med at stille op rundt omkring på arealet.

For de fleste horsensianere er Middelalderfestivalen en selvfølge. Noget, der bare er der. Hvert år, så længe man kan huske... Ganske vist i en ændret og udviklet udgave og ikke længere i midtbyen, hvor festivalen de første år ifølge en af initiativtagerne bestod af "halm i gaden, syv boder og en bjørnetrækker".

23 år senere har den vokset sig kæmpe stor, ud af byen og op omkring den store middelalderborg, som fængslet illuderer under festivalen.

Vi kender det alle: gensynets glæde. Når ting er, som de plejer at være. Det er trygt og godt. Men jeg tror desværre også, at mange horsensianere midt i denne tryghed næsten er blevet blinde for, hvilken helt utrolig perle Horsens har skabt. Og hvilken enestående oplevelse en sensommeraftens skumring med brænderøg i næsen, øl i ganen, mærkværdige toner i ørerne samt farverige og anderledes historiske indtryk kan være. Også set i en større europæisk sammenhæng, for intet andet sted i Europa kan man finde så stor og gennemført en middelalderfestival.

Efter 15 år i festivalens styregruppe er det stadig min og museets opgave at sørge for, at den middelalderlige faglige fane holdes højt og tænkes ind i udviklingen af festivalen. Også selv om det mange gange er tids- og ressourcebesparende at sænke den. Men den samlede holdning er heldigvis, at det netop er det stærke fokus på det middelalderlige, der gør festivalen til den store oplevelse for de besøgende.

Tænk bare på, at det er lykkedes at få 50-60.000 besøgende til udelukkende at drikke tusindvis af liter øl, mjød, saft og vin af kopier af middelalderlige keramikkrus? Og hvor ikke mindre fantastisk det er, at byens befolkning, foreninger og de mange frivillige (der skal vaske krusene op!) bakker op om konceptet. Og troligt vender tilbage år efter år. Også selv om det kræver ekstra tid at forklare, hvorfor vi er en festival uden et moderne livs nødvendigheder som cola, ketchup, plastickrus og kaffe.

Og indrømmet, det er ikke ægte middelalder, men vi er så tæt på, som det næsten kan lade sig gøre, når også moderne krav om veterinærkontrol, sikkerhed osv. skal opfyldes, og mange helt almindelige mennesker skal kunne være med.

Så prøv i år at se på middelalderfestivalen med helt nye og friske øjne - som var du her første gang. Genoplev festival og mennesker og gå og nyd alle detaljerne. Og sug så middelalderstemningen til dig på ny.

 

Tradition. Genopdag din Middelalderfestival

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce