Godt festival-år, men formand afblæser ikke krisen

Lasse Mortensen (forrest) med konferencier Frank 'Megabody' bag sig er super glad for, at brugerbandsene lykkedes på Store Scene. "De tog pippet fra folk. De har udviklet sig helt vildt i de tre år, vi har haft workshoppen Music Unites Europa," siger han. Foto: Bollerup

Godt festival-år, men formand afblæser ikke krisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For første gang i fire år ventes der et overskud, der kan gå til støtte for udviklingshæmmede sociale og musiske samvær.

Skanderborg: Sølund Musik-Festival ser for første gang i fire år ud til at få et overskud til humanitære formål og til gavn for udviklingshæmmede.

Siden politikerne strammede reglerne for handicappedes brug af kendte pædagoger fra bostederne som ledsagere, har festivalen haft et underskud, eller kun lige netop fået økonomien til at balancere.

- Men da der var udsigt til udsolgt for første gang i fem år, tillod vi os på forhånd at afsætte penge til nødvendige renoveringsopgaver, hvor der har været et efterslæb. Og vi ender nok endda med et overskud, siger festivalchef Lasse Mortensen, der allerede torsdag middag kunne glæde sig over årets festival.

- Onsdag, hvor vi sidste år havde omsætningsrekord, nåede vi cirka samme niveau i år. Og da vi holdt gratis aften for alle til "Tovli' Tirsdag", nåede besøgstallet cirka 8600. Ganske godt. Det går fantastisk, alle glæder sig, og vejret er blevet meget bedre, end vejrmeldingerne lød til, sagde Lasse Mortensen.

"Brugerbandsene var jo fremragende. Og det er så vigtigt for os at vise de mange pædagoger, der er på festivalen, hvad udviklingshæmmede kan opnå."
Lasse Mortensen, formand for Sølund Musik-Festival.
Stemninger var høj, da Kim Larsen & Kjukken optrådte på Sølund Festival torsdag. Foto: Morten Pape
Stemninger var høj, da Kim Larsen & Kjukken optrådte på Sølund Festival torsdag. Foto: Morten Pape

En nødvendig stødpude

Ved siden af overskuddet, der skal gå til humanitære formål, har festivalen en formue på mellem halvanden og to mio. kr. stående fra blandt andet donationer. Trods det vil Lasse Mortensen ikke sige, at festivalens økonomiske krise er et overstået stadie.

- Det får du vist aldrig en festivalformand til at sige. Det er helt afgørende, at vi har en formue, for et dårligt år kan hurtigt koste os penge. Da festivalen druknede i regn, kostede det os et underskud på 1,2 mio. kr. Da fandt vi ud af, hvor hurtigt det kan gå ned ad bakke, siger han.

Nogle forvilder sig

Torsdag opfordrede I fra scenen alle udviklingshæmmede til at skrive et kontakt telefonnummer på deres armbånd. Hvad var anledningen?

- Det er smart, så vi let kan få fat i de rigtige. På Sølund festival skal udviklingshæmmede have lov til at gå uden, at der hele tiden er pædagoger, der puster dem i nakken. Og hvert år ender det med, at der er fem-seks stykker, der ender uden for hegnet. Det er ikke meningen, og de fleste 'fanger' vi i løbet af kort tid. Vore vagter er gode til at spotte, hvis nogen er på vej i en uheldig retning og er lidt utilpas. Også ved den yderste port helt oppe ved Vestergade. Hvis der kommer en, der siger, han skal hjem til Vejle, er det rart, at der er et telefonnummer, vagterne kan ringe til. Det er også praktisk for politiet.

Lasse Mortensen afviser, at der af den grund har være særlig kritiske episoder i år.

2.100 overnatninger

Han oplyser, at der i år cirka var 1.800 overnatninger i telt og campingvogn samt 300 indendørs. Det er lidt flere end sidste år.

Resten kom kun en enkelt dag eller tog hjem for at sove. Til sammenligning var der før lovstramningen for ledsagere til handicappede i 2010 og 2011 i alt 7.500 overnatninger under festivalen.

Fra næste år er reglerne for at få ledsagere med nu igen blevet lempet af Folketinget. Lasse Mortensen håber, det kan bringe antallet af overnattende gæste markant op, da han ved, mange ser overnatning på festivalen som den helt store oplevelse.

- Men vi får jo ikke flere gæster af den grund, hvis vi får udsolgt, som vi gjorde i år, siger han.

Godt festival-år, men formand afblæser ikke krisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce