USA advarer gravide mod at rejse til Asien

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler nu, at gravide tænker sig om en ekstra gang, inden de holder ferie i Singapore eller Maldiverne. Foto: Katja Schulz.

USA advarer gravide mod at rejse til Asien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

 

De amerikanske sundhedsmyndigheder er i udvidet alarmberedskab, når det kommer til zikavirus. Inden for det seneste år har de udvidet deres rejseanbefalinger for gravide og rejsende, der overvejer at blive gravide. I starten var det primært landene i Syd- og Mellemamerika og Caribien, som de frarådede at rejse til. Nu frarådes det også at rejse til store dele af Asien - blandt andet populære rejsemål som Thailand, Vietnam, Malaysia, Indonesien m.fl. Men det er ikke en anbefaling, man deler hos de danske myndigheder. Her tager Statens Serum Institut mere roligt på situationen: - Ud fra den viden, vi har, fraråder vi gravide at rejse til de lande, der er i WHO's gruppe 1 over lande med zikavirus, fortæller Anders Koch, der er forskningsleder på Statens Serum Institut. Det betyder, at det ud over lande i Syd- og Mellemamerika kun er rejser til Maldiverne og Singapore, der frarådes, hvis man spørger Statens Serum Institut - men altså ikke resten af Asien. 

Gammel epidemi

Zikavirus har været kendt i Afrika og Asien siden 1947, men her forekommer smitten ikke i udbrud som i Syd- og Mellemamerika, selvom enkelte tilfælde jævnligt forekommer i dag. Derfor er det ifølge Flemming Konradsen, der er professor i global miljøsundhed og afdelingsleder på School of Global Health på Københavns Universitet, en meget streng udmelding at fraråde rejser til Asien:- At melde ud, at man ikke må rejse til Asien som helhed, vil være voldsomt restriktivt - ikke kun for den rejsende, men for turismen generelt. Der er meget forskellig risiko i de enkelte dele af Asien afhængig af årstid, klima osv. Derfor laver man i Danmark en generel udmelding. Det er ikke, fordi USA har en anden viden, man har bare en anden vurdering af risiko, forklarer han. 

Landeklassifikationer

I begyndelsen af 2016 begyndte et større udbrud af zikavirus i Sydamerika. Det resulterede i en frygt for at rejse til den del af verden og medførte vejledende rejseanbefalinger henvendt til gravide. Og med god grund. Hvis gravide smittes, kan virus give microcephali (manglende udvikling af hjernen) hos de ufødte børn.

I Danmark skelner vi mellem landeklassifikationer, når det kommer til udbredelsen af zika, og det er klassifikationerne, der afgør, hvorvidt man fraråder rejseaktivitet til det pågældende land, fortæller Anders Koch. Og for nylig er WHO, ECDC, CDC og PAHO blevet enige om en ny landeklassifikation, hvor Maldiverne og Singapore, samt to sydlige områder i USA er blevet inddraget. Områder, USA nu fraråder gravide at rejse til. Derfor skal man stadig stole på de danske myndigheders udmelding, mener Flemming Konradsen, der forklarer, at man altid skal bruge danske myndigheders rejsevejledning som et minimum:- Brug altid Danmarks anbefalinger som retningsgivende og søg information andre steder. Kontakt lægen, hvis du hører om anden information - det kan jo være, Danmark ikke er lige så opdateret - og lad din praktiserende læge vurdere, hvad du skal gøre, siger han.

USA advarer gravide mod at rejse til Asien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce