Vin til festen: Fire billige og fire dyrere flasker

Arkivfoto: Colourbox.

Vin til festen: Fire billige og fire dyrere flasker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her er forslag til festvin på to budgetter med velkomstbobler, hvidvin, rødvin og dessertvin. Det billige sæt koster 191 kroner, mens det dyre koster 554 kroner.

Med udgangspunkt i seks glas pr. flaske og to glas af hver vin til hver gæst koster de to vinmenuer henholdsvis 64 kroner og 185 kroner pr. gæst.

Trapiche Brut, Trapiche, Mendoza, Argentina, Bilka.dk: Tilbud 39 kroner ved seks flasker, normalrpis 85 kroner (12 procent)
Foto: Kenneth Klingenberg

Pænt lysgylden med mange små bobler i glasset. Grøn duft med tydelig muskatparfume. Let i munden med golden delicious og muskatdruesødme, der får modspil af en lille pæreskræls-bitterhed og svag syrlighed i afslutningen. Nogenlunde balanceret vin; den er nem at drikke og fornemmes ikke kvalt i hverken restsukker eller overdrevet syrlighed (selvom den skulle indeholde 11 gram restsukker pr. liter). Til tilbudsprisen bærer den let fire stjerner.

Vall Dolina cava brut nature reserva, Celler Maria Can Tutusaus, Katalonien, Spanien, Vinova.dk: 125 kroner (11,5 procent)
Foto: Kenneth Klingenberg

Lys i glasset med mange små bobler. Duft af bittert-parfumeret citrusskal og hvide sommerblomster. Fine bobler og bitterhed, som veksler med en let anisagtig sødme og en gennemgående orange-parfumeret smag. I eftersmagen dukker en svag tone af gær op. Smagen kører op og ned i bølger - kan ikke lægge sig fast på, om den helst vil være sød eller bitter. Det vibrerende udtryk gør vinen interessant at drikke. 24 måneder på gærresterne har givet en rund og medgørlig mundfornemmelse. Økologiske druer (xarel lo, macabeo, parellada og chardonnay). Fire store stjerner.

2017 Pinot gris, Selaks, New Zealand, Bilka.dk: 60 kroner (12,5 procent)
Foto: Kenneth Klingenberg

Lige efter åbning har vinen en snert af krudtrøg i duften, men det forsvinder med luft i glasset, og der viser sig syrlige æbler og en snert af kongen af Danmark-bolsjer. Forholdsvis slank og letløbende i munden med mild frugtsødme og moderat syrlighed. En vin langt fra den tyktflydende, søde stil, som man jævnligt møder i pinot gris fra Alsace. Den beherskede alkohol er medvirkende til, at man godt kan holde ud at drikke et glas mere af denne vin. Med skruelåg. Fire små stjerner.

2016 Aus den Dörfern, Rosi Schuster, Burgenland, Østrig, Vinova.dk: 150 kroner (12,5 procent)
Foto: Kenneth Klingenberg

Frugten i denne vin væver sig ind i den afstemte syrlighed med en lille bitterhed som bund i smagen. Her er pærer, en enkelt grønært, frisk abrikos, en knust saltflage, let mælkesyrlighed - og det hele forener sig i næsten cremet mundfornemmelse, hvor ingen af smagens elementer spiller solo. Lækkerhedsøjeblikket er i slutningen af smagen, hvor frugtsødme og syrlighed forener sig. Har godt af at blive iltet eller få en god slyngetur i glasset. En vin som man kan gå på opdagelse i - men pludselig er glasset tømt. Fem små stjerner.

2016 The Italian Wine Mob Nero d'Avola, tappet i Danmark (Globus Wine) - fremstillet i Italien, Meny: 180 kroner/tre liter (13,5 procent)
Foto: Kenneth Klingenberg

Mørkerød og gennemsigtig i glasset. Frugtig duft med jordbær og brombær og lidt egetræ. Frugtig er vinen også i munden, hvor den viser god stil med opstrammende tanniner og en lille syre, der retter smagen til. Her er mørke kirsebær og brombær, våde jordbær, en svag røget tone og en lille bitterhed, og det hele forsones af en sødmefuld, glat tone af vanilje. Velbygget og glad vin som kun bliver bedre med lidt luft. Prisen svarer til en flaskepris på 45 kroner, og det sikrer fire store stjerner.

2015 Spätburgunder, Bassermann-Jordan, Pfalz, Tyskland, H.J. Hansen Vin/Vinspecialisten.dk: 150 kroner (13,5 procent)
Foto: Kenneth Klingenberg

Svag brun nuance i glasset, men ingen tegn på for tidlig aldring i duften; her er frisk krydderurtebed og sure kirsebær - i smagen en tæt, rød bærfrugt med granatæble-syrlighed og jordbær-sødme og en krydring af druestilke, timian og en anelse smørret fad. Efter 10-15 minutter i glasset viser den også en smule lakrids. Endnu bedre smager den dagen efter, hvor der også er en lækker note af svampe og kød - det er spätburgunder lige efter bogen. Vinen har tydeligvis godt af at blive iltet; hvis du har tid, kan du hælde den på karaffel (eller en anden beholder) og tilbage i flasken dagen før. Det vil hjælpe med at åbne vinen. Med skruelåg. Fire store stjerner.

Castillo de Chiva Mistela Moscatel, Bodegas Reymos, Valencia, Spanien, Meny: 46,95 kroner (15 procent)
Foto: Kenneth Klingenberg

Gylden i glasset og med en gennemtrængende, sødmefuld parfume af moscatel-druerne; lyse rosiner, dryssende hyldeblomster og syrlig saft i en sommerlig kombination. Humøret stiger en tak ved duften af vinen, og umiddelbart indfries forventningerne i smagen: Her er massiv sødme, og de 15 procent alkohol danner en vis modvægt. Det gjorde ikke noget, hvis vinens syre trådte tydeligere frem, så sørg for at servere vinen godt afkølet. Den vil klare sig bedst til en dessert eller kage (ikke chokolade) med en vis tyngde i smagen eller en frugtdessert. Tre store stjerner.

2018 Bricco Quaglia Moscato d'Asti, La Spinetta, Piemonte, Italien, Vildmedvin.dk: 129 kroner (4,5 procent)
Foto: Kenneth Klingenberg

Lys med svagt grønt skær og små bobler. Skummet lægger sig hurtigt og tilbage er en forholdsvis raffineret duft af sød, hvid fersken og lys toffee. I munden gør boblerne deres arbejde godt som modvægt til den klare frugtsødme - den har et æblepræg og en fedme som agurkesirup - og det er nødvendigt, for syren gemmer sig lidt og kommer først for alvor frem i afslutningen. Men balancen er ikke desto mindre markant bedre end i den moscato d'Asti, som du kan finde i supermarkedet til 50-60 kroner. Overordnet er fordelen ved denne type sød vin, at den lave alkoholprocent forhindrer, at man er stopmæt efter et glas. Det er oplagt at matche den med en let frugtpræget dessert - og her står jordbær og hyldeblomst helt forrest. Fire stjerner.

Vin til festen: Fire billige og fire dyrere flasker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce