Snup en kødfri dag eller to

Der er flere gode grunde til at snuppe en kødfri dag. Foto: Torben Kiltorp

Snup en kødfri dag eller to

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mickey Gjerris er teolog og bioetiker. For 10 år siden besluttede han sig for, at han ikke vil spise kød. Han gjorde det af dyre-etiske årsager, men der er andre gode grunde til at skære ned på mængden af kød.

Hvorfor er det en god idé at skære ned på mængden af kød.

- Fordi det ikke er nødvendigt at slå levende, følende dyr ihjel for at spise dem. Det er det vitterligt ikke. Og hvorfra har vi retten til at tage et liv, hvis det ikke er i en eller anden form for selvforsvar. Jeg er godt klar over, at det kan være svært at være vegetar, hvis man sidder oppe på indlandsisen. Der er man nok nødt til at spise nogle sæler, men sådan er vilkårene ikke i Danmark

Hvornår stoppede du selv med at spise kød?

- Det er snart 10 år siden. Jeg havde siddet på det teologiske fakultet og skrevet min forskerafhandling om forsøgsdyr. Så rykkede jeg over på Landbohøjskolen og kom ud og så produktionen. Her fik jeg mere og mere at vide om, hvad dyr kan opfatte af deres verden, og så tænkte jeg bare, at det ikke holder at sidde og spise kød fra dyr, der har haft det så dårligt. Det var slet ikke så svært, som jeg havde bildt mig selv ind.

Hvorfor bilder vi os selv ind at det er svært?

- De flest af os kan jo godt lide kød og er vant til at spise det. Det er en del af vores historie og vores kultur. Derfor opstiller vi nogle undskyldninger for ikke at få gjort noget ved det. Vi er godt klar over, det ikke er godt, og vi burde holde op, men at det er bare for besværligt.

Hvad er det for nogle undskyldninger?

- Det er sådan noget som, at vi ikke vil være til besvær, når vi skal ud at spise eller er på besøg hos andre. I forhold til hele klimadebatten er det den der med, at man bare er en dråbe i havet. At man som enkeltperson ikke kan rykke noget. Og så sidder man der og tygger i en tør kikært, mens alle de andre spiser en lækker bøf. Det opfatter vi som en form for snyd.

Blå bog
Mickey Gjerris er uddannet teolog (1998), og har en ph.d.-grad i bioetik (2004). I dag arbejder han som lektor i bioetik ved Det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Udover arbejdet på universitetet holder Mickey Gjerris foredrag, workshops, han deltager i paneldebatter og stiller op som ekspertkilde i medierne. Han skriver bøger, artikler, kronikker, klummer, blogs for at præge den offentlige debat om de emner, som står hans hjerte nært.

I perioden 2011-2016 var han medlem af Det Etiske Råd.

Mickey Gjerris er gift og har fem børn. I fritiden holder han af at læse science fiction og se amerikansk fodbold.

Kilde: www.mickeygjerris.com
Mickey Gjerris stoppede med at spise kød for omkring 10 år siden. Han mener, det ikke er nødvendigt at slå dyr ihjel for at spise dem. Foto: Jensen og Dalgaard
Mickey Gjerris stoppede med at spise kød for omkring 10 år siden. Han mener, det ikke er nødvendigt at slå dyr ihjel for at spise dem. Foto: Jensen og Dalgaard

I forhold til klimaet, hvor stort et problem er det egentlig at spise kød?

- Hvis vi tager Concitos tal, udleder en typisk dansker omkring 17 ton co2 om året. Tre ton kommer fra vores fødevare og halvdelen af det kommer fra oksekød alene. Omkring 75 procent af de tre ton co2, som vi udleder gennem det mad, vi spiser, kommer fra de animalske fødevarer.

Får kødet ikke bare skylden for alt det, vi forurener på andre måder?

- Skal vi nå de mål, som vi har sat ved Parisaftalen, skal vi være nulemissions-samfund i 2050. Det vil sige, at vi skal have vores udledninger så langt ned som muligt og kompensere for det, vi udleder. Vi kan ikke undgå at udlede drivhusgasser. Det nytter altså ikke at pege på det ene eller andet som synderen, for det er over hele linjen, vi skal sætte ret drastisk ind.

Men historisk set har kødet jo altid været en del af vores diæt, hvorfor er det et problem nu?

- Der er sket meget siden anden verdenskrig, hvor vi har fået en intensiv produktion af kød, som også gør det enormt billigt, så alle har råd til at spise det hver dag. Man skal jo bare snakke med min mors generation. De spiste ikke kød hver dag og havde grøddage og sådan nogle ting. Der var kød virkelig en luksus.

Hvordan reagerer folk på, at du har valgt ikke at spise kød?

Nu tænker jeg ikke over det, men til at begynde med kunne folk godt tænke, at man var lidt hellig og følte sig hævet over andre. Vi har det med at udpege dem, der går foran, som værende fanatikere. Eller vi finder noget, så vi kan udstille dem som hyklere. Jeg flyver for eksempel meget i forbindelse med mit arbejde, og der er mange, som har travlt med at fortælle mig, at jeg er en hykler. Enten er man perfekt, og så er man fanatiker eller også er man ikke perfekt, og så er man hykler. Ligegyldig hvad, kan man ikke rigtig vinde. Man må jo bare gøre det, man mener er rigtigt. Man kan jo ikke styre, hvordan omverdenen reagerer. I dag er det dog blevet mere normalt. Der er flere, som vælger kødet helt fra eller holder kødfrie dage. Det er også blevet nemmere, fordi der kommer flere produkter, som man kan vælge som alternativ til kød.

Tror du, at det bliver, som da man forbød rygning indenfor? I dag undres man jo nærmest over, at det har været tilladt.

- Jeg håber da, at vi når dertil, hvor normalen er, at man ikke spiser kød. At kødet er noget, man aktivt skal vælge til, men om det sker ved jeg ikke. Jo flere af de her plantreprodukter vi får, som minder om kød, jo nemmere bliver det i hvert fald at vælge kødet fra.

Hvorfor er det nødvendigt med de her køderstatninger?

- Fordi de fleste godt kan lide smagen, og hvis de laver noget, der minder om det, de plejer at spise, er chancen for, at de vælger kødet fra, meget større. For alle os der godt kan lide lasagne og hotdogs er det jo genialt, at vi kan få noget, der minder om det.

Har du nogle gode råd til, hvordan man kan komme i gang?

- Først og fremmet skal man jo beslutte sig for at gøre noget ved det. Man kunne jo starte med at have kødfrie mandage. Det er meget populært. Så skal man finde ud af, hvad man godt kan lide af grønsager, linser, bønner og nødder. Man skal finde nogle opskrifter, som er til at lave, uden at man skal købe sig fattig i alle mulige og umulige ingredienser. Man kunne jo starte med at lave en lasagne, hvor man skifter kødet ud med plantefars. Ellers findes der efterhånden et hav af steder på nettet, hvor man kan hente inspiration til veganske og vegetariske retter.

Er du selv gået all-in og blevet veganer?

- Ikke helt, men jeg nærmer mig efterhånden - et skridt ad gangen.

Snup en kødfri dag eller to

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce