I år er det Aiah Noacks sjette sæson i barndomshjemmet i Hedehusene nær Roskilde, efter hun i 15 år boede på Fyn og arbejdede som forsker på Årslev Forsøgsstation, havde eget konsulentfirma og var rådgiver for fynske gartnere. Foto: Koustrup & Co

Hvad haven er fuld af: Spiselige blomster er tidens delikatesser

Hvad haven er fuld af: Spiselige blomster er tidens delikatesser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aiah Noack har en mission. Hun vil gerne udfordre tidens trend med haver, der består af en græsplæne med en hæk udenom. I stedet sætter hun med sin naturplanteskole fokus på de blomstrende nyttehaver, der er nemme at holde. På blomsterfestivalen kan du møde Aiah Noack og få gode råd til en mere spiselig have.

Hun kunne aldrig drømme om at købe babysalat i supermarkederne. Der er, ifølge Aiah Noack, absolut ingen smag i almindelig babysalat i forhold til den smag, man kan finde i haven. Hun går faktisk efter både smag og flotte farver, når hun hver dag går ud i haven og plukker en buket blomster til salaten. For hjemme hos Aiah Noack skal planterne i haven helst have en nytteværdi udover at være smukke at se på.

- Det er nytænkning inden for havebrug, at man kan spise blomster, og det er meget oppe i tiden. I København, herovre på djævleøen, er folk vilde med at spise blomster. Jeg holder mange kurser, foredrag, events og rundvisninger på min naturplanteskole, fortæller Aiah Noack, der er flyttet tilbage til barndomshjemmet nær Roskilde efter 15 år på Fyn for at hellige sig passionen for den spiselige have fuldt ud.

- Jeg mener ikke, der er nogen grund til at have prydplanter. Mange af dem er faktisk også giftige og gør ikke noget godt for naturen. Alle mine planter indgår i naturens cyklus, skaber balance og gør haven til et sikkert sted for børn, understreger Aiah Noack, mens hun går rundt i sin farvestrålende nyttehave med vandkanden.

Til august vender Aiah Noack tilbage til øen, når hun deltager med egen stand og foredrag til Odense Blomsterfestival for at sætte fokus på de spiselige blomster med levende eksempler og sin seneste bog om farverige blomstersalater
Til august vender Aiah Noack tilbage til øen, når hun deltager med egen stand og foredrag til Odense Blomsterfestival for at sætte fokus på de spiselige blomster med levende eksempler og sin seneste bog om farverige blomstersalater "Fantasilater", som hun også gerne signerer. Foto: Koustrup & Co

Havefolket

- Det er i grunden en gammel forestilling, at nyttehaven er enormt krævende. Det handler nok om mangel på viden. Der er en trend lige nu blandt unge haveejere, at man lægger alt i haven ud til græs med et hegn udenom. Vi kalder det for rockerborge herovre, fortæller hun og griner lidt.

Men Aiah Noack mener det skam også alvorligt, for ifølge hende kan man let lave en nem have med en masse planter. Det ene behøver ikke at udelukke det andet. Ifølge Aiah Noack kan man i grove træk dele havefolket op i to grupper. Der er sortjordshavefolket og grøntjordshavefolket. Sortjordshavefolket kan godt lide at kunne se sort jord mellem planterne, og det kræver hårdt arbejde at holde. Grøntjordshavefolket derimod bruger naturen som samarbejdspartner og har planterne så tæt, at de holder hinanden i skak.

- Du behøver reelt set kun at bruge en enkelt dag i marts, hvor du styrer planterne ind og tager det værste ukrudt. Jeg har selv praktiseret det for at se, om det kunne lade sig gøre. Og det kan det. I starten ville min kæreste helst have græsplæne, og til sammenligning skulle han altså bruge langt mere tid i haven end jeg, fordi han skulle slå græsset en gang om ugen, siger Aiah Noack grinende.

Foto: Koustrup & Co
Foto: Koustrup & Co

Permakulturen

- Min mission er at vende bøtten og komme væk fra vores forældres måde at holde have på. Det hele skulle være så sirligt, så sirligt, og nu har vi bare ikke længere tid til haven. Men det er synd at forkaste haven af den grund. Det handler bare om at finde en anden model, pointerer perma-havedesigneren.

Aiah Noack hylder den såkaldte permakultur, som er en form for havebrug, hvor man samarbejder med naturen for at forbedre dyrkningsjorden, få bedre afgrøder og forstyrre naturens kredsløb minimalt. Det sker blandt andet med flerårige planter og grøntsager, som ifølge Aiah Noack var meget almindelige i gamle dage.

- Mine forældre var også selvforsynende med min mors køkkenhave. Min far gik mere op i prydhaven, og jeg har sjovt nok bevæget mig i en retning, hvor jeg kobler de to modeller sammen, fortæller hun.

Aiah Noacks planteskole har et sortiment med 500 forskellige planter fordelt over året og lever som en af de eneste planteskoler i landet det fuldt ud med sit fokus på nyttehaven med blandt andet flerårige grøntsager. Foto: Koustrup & Co
Aiah Noacks planteskole har et sortiment med 500 forskellige planter fordelt over året og lever som en af de eneste planteskoler i landet det fuldt ud med sit fokus på nyttehaven med blandt andet flerårige grøntsager. Foto: Koustrup & Co

Flotte vitaminbomber

Aiah Noack skrev i maj 2017 kogebogen "Fantasilater", som hun kalder blomstersalaterne, hun sammensætter fra haven. Til daglig bruger hun de spiselige blomster til pynt på kager, desserter og morgenmad. Og selvfølgelig i salaterne. Her plukker hun lidt fra 10 forskellige planter, men når hun har gæster, laver hun overdådige salater med mellem 50 og 60 forskellige slags blomster.

Det er som sagt ikke kun Aiah Noack, der har fået øjnene op for de smukke delikatesser. I over to år har Aiah Noack leveret mere end 140.000 blomster til den tidligere Michelinrestaurant Noma, der i februar genåbnede med et nyt koncept i nye lokaler på Refshaleøen.

- Odense Blomsterfestival er også et fint sted at præsentere de spiselige blomster og de eventyrlige salater, man kan få ud af dem. Blomsternes flotte farver og gode smag gør dem spændende, og så er de spiselige blomster faktisk også sande vitaminbomber. Det er ikke undersøgt helt til bunds endnu, men nogle få udenlandske undersøgelser indikerer allerede nu, at de spiselige blomster er op til 35 gange så næringsrige som grøntsager, fortæller Aiah Noack og fortsætter sin tur rundt i sin spiselige have med vandkanden.

Foto: Koustrup & Co
Foto: Koustrup & Co
Foto: Koustrup & Co
Foto: Koustrup & Co
Til august vender Aiah Noack tilbage til øen, når hun deltager med egen stand og foredrag til Odense Blomsterfestival for at sætte fokus på de spiselige blomster med levende eksempler og sin seneste bog om farverige blomstersalater
Til august vender Aiah Noack tilbage til øen, når hun deltager med egen stand og foredrag til Odense Blomsterfestival for at sætte fokus på de spiselige blomster med levende eksempler og sin seneste bog om farverige blomstersalater "Fantasilater", som hun også gerne signerer. Foto: Koustrup & Co
Aiah Noacks planteskole har et sortiment med 500 forskellige planter fordelt over året og lever som en af de eneste planteskoler i landet det fuldt ud med sit fokus på nyttehaven med blandt andet flerårige grøntsager. Foto: Koustrup & Co
Aiah Noacks planteskole har et sortiment med 500 forskellige planter fordelt over året og lever som en af de eneste planteskoler i landet det fuldt ud med sit fokus på nyttehaven med blandt andet flerårige grøntsager. Foto: Koustrup & Co

Hvad haven er fuld af: Spiselige blomster er tidens delikatesser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aiah Noack
- Indehaver af Naturplanteskolen ved Roskilde. Adresse: Stærkendevej 177, 2640 Hedehusene.- Har arbejdet med havedesign, planter, produktudvikling og spiselige blomster i over 30 år. Afholder kurser, workshops om permakultur, havedesign, dyrkningsteknikker og selvforsyning i egen have.

- Forfatter til kogebogen "Fantasilater", der også er et registreret varemærke. Bogen sætter fokus på blomstersalaterne "Fantasilater" og omtaler 108 blomster, der kan spises og smager godt.

- Holder foredrag om spiselige planter og fantasilater i Arkaden Food Market lørdag klokken 13.00-13.45.

- Afholder workshop med spiselige planter og fantasilater i Arkaden Food Market, fredag klokken 16.00-16.30 og lørdag klokken 14.00-14.30 (tilmelding nødvendigt, se Stiften Fordele)
Spiselige blomster og flerårige planter - Aiah Noacks favoritter:
  1. Appelsintagetes: Blomstrer overdådigt hele sommeren med orange blomster.
  2. Mauretansk katost: En halvanden til to meter høj urt, der har en mildt cremet bladsmag. Holder sommeren over og har store, lilla blomster.
  3. Daubenton: Flerårig stedsegrøn havekål fra Frankrig. Busken trives bedst i skyggen og kan høstes hele året. Stammer fra en tid, hvor man havde kålgårde ved ethvert hjem på landet. Aiah Noack anbefaler et kålblad i stedet for salatblad til ostemadden.
  4. Flerårig spinatranke med små, elegante, lysegrønne blomster. Klatreplanten blomstrer fra april til oktober, trives på en skyggefuld væg og forsyner dig med spinat til de næste 15 år.
  5. Nye Allium sorter og arter "Avanceret purløg" med udvidet høstsæson fra april til oktober. Blomsterhovederne findes i hvid, pink, lilla, syren og lilla-sort. Aiah Noack blander det ofte i en lasagne eller en frikadelle- og fiskefrikadellefars.
Annonce