Eksperten: Tjen penge på din bolig, når du ikke er hjemme

Foto: Colourbox

Eksperten: Tjen penge på din bolig, når du ikke er hjemme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sommerhusejerne har vidst det længe, at man kan tjene en ekstra skilling på at leje sommerhuset ud, når man ikke selv bruger det. Det kaldes korttidsudlejning, og de seneste år har fænomenet bredt sig til helårsboliger. Når korttidsudlejning er blevet stadig mere populært blandt ejerne af helårshuse, skyldes det to forhold. For det første, at udlejningstjenester som Airbnb har gjort det nemmere at finde interesserede lejere, og for det andet de lempelige beskatningsregler. Beskatningsreglerne blev ændret sidste gang i maj 2018, men medmindre man har en meget dyr bolig eller en hyppig udlejningsfrekvens, er reglerne ikke blevet strammet, og beskatningsprocenten er stadig meget lav.

De nye regler betyder, at boligejerne har et bundfradrag på 28.000 kr., såfremt boligen udlejes via en tredjepart som f.eks. Airbnb, og at 60 pct. af det resterende beløb beskattes som kapitalindkomst. Det betyder med andre ord, at hvis man udlejer sin bolig for 500 kr. pr. nat (efter et eventuelt gebyr til Airbnb eller andre udbydere) og gør det 30 gange om året, så får man en indtægt på 15.000 kr. Da indtægten er lavere end bundfradraget på de 28.000 kr., kan boligejerne stikke hele gevinsten i lommen uden at betale skat.

Bliver boligen i stedet udlejet 60 dage om året, kommer indtægten op på 30.000 kr. Heraf er de 28.000 kr. skattefrie, mens boligejere skal betale skat af 60 pct. af det tilbageværende beløb på 2000 kr. Det betyder, at bare 1200 kr. beskattes som kapitalindkomst, hvilket medfører en skatteregning på ca. 450 kr. Ud af en lejeindtægt på 30.000 kr. kan boligejeren altså beholde de 29.550 kr. selv.

I det konkrete tilfælde ligger beskatningsprocenter derfor på 1,5 pct., og selv om man kan undre sig over, at man ikke beskattes hårdere af den modtagne leje, når man sammenligner med beskatningen af andre indtægter, så står det i hvert fald klart, hvorfor mange boligejere er glade for de muligheder, som korttidsudlejning giver. Boligen står der, så hvorfor ikke lade andre betale for den, hvis man ikke selv er der, eksempelvis hvis man overnatter hos kæresten, i sommerhuset eller i en feriebolig?

Nu er det selvfølgelig ikke sådan, at pengene kommer dryssende, uden at man selv skal gøre et arbejde, hvis med hopper med på vognen for korttidsudlejning. Heller ikke selv om Airbnb og andre deleøkonomiske tjenester har gjort det nemmere at finde en lejer. Almindeligvis er det nemlig sådan, at udlejer selv skal kommunikere med lejer om de praktiske forhold, og at udlejer i udgangspunktet også selv står for rengøring og det gode værtskab. Dertil kommer de udgifter, som udlejer må have til ekstra dyner, vask af sengelinned og større slid på inventaret for ikke at nævne risikoen for, at lejer beskadiger noget eller ikke passer lige så godt på boligen, som man selv gør.

Når det er sagt, kan kortidsudlejning være en god mulighed for at tjene lidt ekstra penge, for at møde nye mennesker fra hele verden og for at få unikke og mindeværdige oplevelser.

Eksperten: Tjen penge på din bolig, når du ikke er hjemme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce