Dyrkning, der rykker

?Sweet million? er en skøn lille tomat, som bare yder og yder. ?Sun cherry premium? ligner ?Sweet million? og er ligeså yderig, men ?Sun cherry premium? slår ?Sweet million? på smagen.

Dyrkning, der rykker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeg har valgt, hvilke tomater jeg vil satse på i år. Nogle er dem, jeg plejer at dyrke, og så skal der også nyheder til. Tre uprøvede slags er på programmet, dem ser jeg frem til at smage.Tanken om hjemmeavlede tomater jager dis og grå januarskyer bort. Måtte jeg kun dyrke én ting i min have, skulle det være tomater. Har man smagt solmodne uforcerede tomater, er det det samme som at sætte tænderne i en økologisk kylling. Pludselig ved man, hvad aromaen i virkeligheden handler om.Den store drøm er saftige smagseksploderende tomater i mange måneder, og jeg har øvet mig i en snes år. Heldet med tomathøst har været skiftende på grund af vejret, gødskning og valget af sorter.Men sidste år var tomaternes klimaks. Solen svigtede, regnen silede ned det meste af sommeren, klimaet tog livtag med drømmen, alligevel høstede jeg masser af tomater, og jeg tænker, at du skal høre, hvordan det kunne gå så godt.

?Sungold F1? er en berømt tomat. Den smukke orange smagsbombe har den mest intense søde aroma, man kan forestille sig.
?Sungold F1? er en berømt tomat. Den smukke orange smagsbombe har den mest intense søde aroma, man kan forestille sig.

De indledende skridt

I februar og marts blev tomatfrøene sået i så- og priklemuld i små potter i et minidrivhus i vindueskarmen. Spiretemperaturen for tomater ligger på cirka 21 grader, og frøene spirer som regel i løbet af en uge. Når tomaterne er spiret, bør temperaturen tilnærmes 22 grader om dagen og 14 grader om natten. Disse grader er svære at ramme, men jeg gør bare mit bedste, for det betyder tættere planter med mange blomsteranlæg, som er kimen til, at hele herligheden bærer rigt.De små tomatplanter pottes om efter behov, og jeg planter dem ud i drivhuset i maj. Frilandstomater må vente til juni. Husk, at tomatplanterne skal hærdes inden udplantning. Sæt dem udenfor hver dag i let skygge og læ og øg tiden ude gradvist. Husk at tage tomatplanterne ind for natten. Efter cirka fem dages hærdning er planterne klar til det blivende voksested.Jeg dyrker tomater i store lerpotter og har eksperimenteret med jorden. Sidste år forsøgte jeg med rosenjord, det viste sig at være et perfekt dyrkningsmedium til tomater i potter. Den helt almindelige rosenjord, jeg køber i 50-liters sække i plantecenteret, er godkendt til økologisk dyrkning, hvilket man selvfølgelig skal tjekke, hvis man ønsker økologiske tomater.

Toplækre smukke ?Country taste? når bøftomatstørrelse. Denne tomat er fantastisk til tomatsauce og i det hele taget god til gryderetter.
Toplækre smukke ?Country taste? når bøftomatstørrelse. Denne tomat er fantastisk til tomatsauce og i det hele taget god til gryderetter.

Hønsemøg

Fordelen ved rosenjorden, jeg bruger, er, at den er spækket med organisk gødning; en madpakke, der giver næring til planterne længe. Sidste år var næringen ved at slippe op 19. juli. Først på dét tidspunkt måtte jeg tage stilling til, hvordan planterne skulle "fodres" resten af sæsonen. Mit ønske var at finde en løsning, der både var gratis og langtidsholdbar, og det blev til, at jeg tog chancen og lagde hønsemøg oven på jorden i potterne - et lag hønsemøg på cirka halvanden centimeter. Hønsemøget var frisk fra hønsehuset, så det var med at være forsigtig, da det er yderst kvælstofholdigt og kan blive for meget for planterne. Det skal siges, at jeg til at begynde med ikke havde fyldt potterne helt op med jord, da de blev tilplantet med tomater. Der var derfor plads til et tyndt lag hønsemøg, og der var også plads til, at jeg afsluttede med et lag rosenjord oven på hønsemøget, så det blev helt dækket. Det sidste er en vigtig pointe for at undgå lugt og fluer.Metoden virkede, jeg skulle kun gøde én gang med møg hentet i hønsehuset - billigt og tidsbesparende, og jeg fik den flotteste tomathøst nogensinde. Vi var selvforsynende med massevis af velsmagende tomater indtil 18. november, hvor drivhuset blev ryddet. I år vil jeg benytte samme dyrkningsmetode, og du får mine tip til gode tomatsorter. Har du også nogle tomatsorter, du ikke vil undvære? Da skriv. Jeg videregiver de gode råd i haveklummen, så vi alle kan plukke de bedste tomater til sommer.

Tip

"Country taste" er det helt store hit. Når den er moden, plukker man kæmpestore tomater med klassisk tomatsmag. Én tomat vejede 535 gram, hvilket er langt over, hvad sorten lover, men sidste års eksperiment med dyrkning var virkelig vellykket.Knaldorange "Sungold F1" kom på markedet for en del år siden. Denne tomats intense søde aroma er endnu ikke slået af andre cherrytomater. Smagen er uovertruffen, og man kan nemt få fat i frø af "Sungold F1"."Sweet million" er en rød cherrytomat. Som navnet antyder, høster man tomater i massevis, og det er en lækker lille tomat.Den røde cherrytomat "Sun cherry premium" minder om "Sweet million" - man høster og høster, men "Sun cherry premium" smager endnu bedre."Golden sunrise" er en gul tomat i almindelig størrelse. Denne tomat er præmieret og udmærker sig ved ikke at udvikle "grøn nakke", hvis varmen bliver høj i drivhuset. Man kan høste "Golden sunrise" til langt ud på efteråret, og den er i den gode ende med hensyn til smag. Gule tomaters aroma kan ellers være intet­sigende."Green tiger" er en af yndlingstomaterne, fordi den er flot brunrød tilsat intense grønne striber. I år prøver jeg en hybrid, som måske minder om "Green tiger". "Chocolate sprinkles" er chokoladefarvet med grønne strejf, og den skulle have en dyb aroma.Til tomatdyrkning i potter i drivhuset bruger jeg mindst 12-liters potter. Husk altid dræn i potterne, for eksempel potteskår. Vand, så planterne har, hvad de skal bruge, men ikke for meget. Er man tilpas tilbageholdende med vanding, intensiverer man tomaternes smag.Når man forkultiverer sine tomatplanter, ender det nemt med et ranglet resultat. Men plant dybt ved udplantning, det løser problemet. Jeg slynger forsigtigt stænglen sammen nede i potten (det kunne også være i et dybt hul i jorden), og lader kun de øverste cirka 10 centimeter af planten stikke op af jorden. Det går rigtig fint, selv om en masse stængel bliver puttet ned i jorden. Skulle man være uheldig og knække en tomatplante, så brug toppen som stikling og plant den i en lille potte. Snart slår stiklingen rod, og man har en perfekt ny plante.

Dyrkning, der rykker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce