Smukfest nummer 39 i bøgeskoven: Lune Larsen og slatne Spears


Smukfest nummer 39 i bøgeskoven: Lune Larsen og slatne Spears

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den 39. festival i bøgeskoven i Skanderborg er slut. Et år med bus-kaos, hedebølge og stormen Johanne som de helt store udfordringer og med erfarne herrer som Kim Larsen, Tom Jones og Thomas Helmig som publikumsmagneter. Nå ja, og så en uoplagt og outdated Britney Spears.

1. Musikken
Koncerten med Kim Larsen på Bøgescenen var den mest populære på dette års Smukfest. Omkring 32.000 lyttede med, da den folkekære sanger var på scenen onsdag aften. Foto: Axel Schütt

Musikken skal også ha' lysende kaninører. Den skal stikke af, overraske og have mere af den animalske energi, som Mø bragte til skoven. Var der seriøst nogen, som troede, at Britney Spears ville synge, sådan rigtigt? Oops! Hun og de fleste andre hovednavne floppede stort.

Godt, at Smukfest nu satser mere på det unge publikum: Kendrick Lamar må komme igen og for alvor vise sit format som en af tidens vigtigste hiphoppere - smask-i-ansigtet og langt fra feelgood.

Rockcowboys med bankende popører som Post Malone og Saveus skal der være flere af.

Aqua har vi set & hørt i 90'erne.

Nephew 2.0 kom med en ny festlyd; Thomas Helmig, Kim Larsen og Tom Jones fik alt til at stritte i et rum af nærvær, højt humør og musikalitet. Og Birthe Kjær - ja, hun sang sørme for fire generationer.

Når Smukfest fylder 40 næste år, skal alle være med. Med kvalitetsmusikken i centrum. Vi vil ha' de vilde pop-rock-hiphop-ligemeget-hvad-bare-det-holder-kaniner tilbage. Musikken skal gøre sig lækker over for gæsterne - ligesom gæsterne 39 gange har gjort sig lækre over for Smukfest. Det si'r sig selv.

2. Opbygningen

Smukfest bruger næsten samme beløb på at opbygge pladsen som på at booke artister. 44 millioner kroner lyder af meget, men det er alle pengene værd.

For netop festivalen i skoven adskiller sig fra andre store festivaler ikke bare på placeringen, men også på opbygningen, som er både æstetisk, kreativ, gennemtænkt og fuld af små og store selvstændige universer.

Rundt om næsten hvert hjørne venter noget smukt, skørt eller hyggeligt - som de romantiske mega-stjerner ved Stjernescenen, som Restaurant Grenen, der af uransagelige grunde aldrig åbner, eller som de nye loger i trætoppene med fantastisk udsyn til Bøgescenen.

Hvert år findes der på nyt, og selvfølgelig er ikke alt lige vellykket. Som sidste års Ambassade, der virkede kold og forladt, men allerede i år var bygget markant om, så den fremstod indbydende og spændende.

Opbygningen med de mange verdener er lige så vigtig som musikken, og heldigvis er der ikke noget, der tyder på, at der laves om på stilen. For med så forskellige musikgenrer og så forskellige publikummer er der brug for mangfoldighed i skoven.

3. Gak og gøgl

Smukfest er kendt for at give gæsterne overraskelser, som sætter ekstra kolorit på festivaloplevelsen. I år var ingen undtagelse. Her kunne festivalgæsterne låne en person i menneskebiblioteket og få punkteret en fordom eller gyse over kæmpemæssige fortidsøgler i skoven.

Ofte er der tale om oplevelser, som gæsterne kan tage aktivt del i. I år kunne de for eksempel være med til at gøre skoven skønnere ved at udsmykke lamper med engelske Lantern Company og ombygge elværktøjer til hurtige racerbiler ved Power Tool Race.

Rigtig godt set at invitere dem med i bøgeskoven.

Lidt malurt i bægret er dog de ufrivillige lydoplevelser, som festivalens mange barer står for, lige meget hvor på festivalpladsen, man befinder sig. Den høje muzak er ofte af tvivlsom kvalitet, som på afstand helt kan overdøve de koncerter, der foregår på scenerne. Det giver en tivoli-agtig stemning, som der sagtens kunne skrues ned for uden at ødelægge festen.

4. Maden

Bundniveauet for mad på Smukfest er for lavt. Der er for meget snask og for meget småt til for mange penge. Inden man som gæst har fundet noget godt og mættende, har man spildt både tid og kroner på at udforske.

Der skal uden tvivl være noget for enhver smag og pengepung på en festival af Smukfests art og længde. Fra fastfood til tømmermænd og høje promiller, til restaurantbesøg for afslapning og nydelse. Men man skal altså også kunne blive både mæt og smagsmæssigt tilfredsstillet, uanset hvilket måltid man vælger, og ikke føle sig taget ved næsen, når man lige har betalt 85 kroner - og i øvrigt stadig er sulten.

Det behøver ikke (men må da gerne) være stor kunst, det handler sådan set bare om ordentlige råvarer og professionel udførelse. Det er heldigvis ikke svært for langt de fleste, men alligevel for en god håndfuld af aktørerne.

Lidt som på streetfood-markederne i Aarhus burde der være mindstekrav til kvalitet og råvarer. Det er der nok allerede, men der kan fint skrues op. Send dem til eksamen og test, hvad de kan. Især under pres.

5. Logistik og sikkerhed

Flere busser blev taget ud af drift af politiet, og det kom til at give gener for tusindvis af gæster på Smukfest, der er afhængige af shuttlebusser for at kunne komme frem og tilbage mellem campingområderne og festivalpladsen.

Det var ikke til at forudse for Smukfest, der gjorde det eneste rigtige ved at hyre endnu et selskab til opgaven.

Inde på festivalpladsen fungerede logistikken upåklageligt, og der blev reageret hurtigt fra festivalens side, når for eksempel området ved Stjernescenen var ved at blive for trangt.

Det skete blandt andet under koncerten med Thomas Helmig fredag aften, der trak 22.000 gæster. Her blev nogle af "indfaldsvejene" til sceneområdet afspærret for at undgå det kaos, der for nogle år siden prægede den del af festivalpladsen.

Det kan være svært at bygge festival, som er sikret til både hedebølge og storm, men det må ikke kunne ske, at en indgangsportal kan vælte, som den gjorde på Kærligheden, hvor to vagter måtte på sygehuset, den ene med brud på bækkenet.

Smukfest nummer 39 i bøgeskoven: Lune Larsen og slatne Spears

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce