Bogkassen: To priser til stort bogprojekt

Glæde hos Aarhus Universitetsforlags redaktør, Peter Bejder, der modtog ?Fornyelsesprisen? på Historiske dage i den forløbne weekend. Forlaget havde naturligvis en stand på udstillingen. Pr-foto

Bogkassen: To priser til stort bogprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er det største tværinstitutionelle forsknings- og formidlingssamarbejde inden for historiefaget nogensinde, hedder det i én af indstillingerne om "100 bøger om danmarkshistorien".

Priser: 100 bøger om Danmarks historie, hver på 100 sider - og hver til en pris på 100 kroner Det er en stor idé. Og mindre bliver den ikke af, at der ikke er tale om en stor, sammenhængende danmarkshistorie i kronologisk orden. Men om 100 meget forskellige nedslag i den danske historie gennem tiderne. Det er et mægtigt projekt, og i løbet af bare en god uge i marts blev det da også til to flotte priser til udgiveren, Aarhus Universitetsforlag.

Først modtog Aarhus Universitetsforlag Art Beat-prisen. Den tidligere kulturdirektør hos DR, kommende direktør på forlaget People's Press Tine Smedegaard Andersen overrakte prisen med ordene:

- Bogprojektet er i sig selv både modigt og nytænkende, for ikke alene skal der komme 100 bøger om Danmarks historie, skrevet af danske forskere og formidlere. Men seriens tilgang bryder også med traditionel historieskrivning. I stedet for en kronologisk, fremadskridende gennemgang af historien, består "100 danmarkshistorier" af 100 tematiske nedslag, med overraskende skarptslebne titler som for eksempel "Vildt vejr", "Dannebrog", "Grundtvigs død", "Grønlands Amt" - 100 i alt. Det er intet mindre end dybt imponerende i både idé og udførelse.

Det største nogensinde

Den store messe Historiske dage, der hvert år gennemføres i Øksnehallerne i den gamle kødby i København, tildelte så i den forløbne weekend Aarhus Universitetsforlag den anden pris. Messens "fornyelsespris" blev givet til "100 danmarkshistorier" med følgende begrundelse:

"100 danmarkshistorier er det største tværinstitutionelle forsknings- og formidlingssamarbejde inden for historiefaget nogensinde og måske det mest omfattende forsøg på formidling af danmarkshistorien, nogensinde. Flere af projektets enkelt-elementer er set før, men kombinationen og det enorme omfang er en markant, banebrydende fornyelse af historieformidlingen med rækkevidde og betydning for mange. Projektet første udgivelser blev søsat i 2017, og har siden vist potentialet i sit fulde omfang og høje kvalitet".

En flot hilsen til en prisvinder.

Det er en række af Danmarks mest respekterede historikere, der leverer teksterne. De har sammen med redaktionskomiteen valgt de 100 nedslag, der udgør samlingen - meget forskellige - fra Jellingstenene over Struense til Anker Jørgensen. Men de har valgt en stram, tempopræget fortællerstil, måske fordi der kun er 100 sider til rådighed.

Resultatet er blevet en række fremragende bøger, der hver for sig er interessante. Og når de ses i sammenhæng, fortæller de ikke bare danske historier - men også Danmarks historie. Dertil kommer, at bøgerne i deres enkle, klassiske snit, er smukke.

Bogkassen: To priser til stort bogprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce