Arne anmelderr: En bog langt ud over normer og fornuft

"Uhyret i Essex" er en storartet fortælling. PR-foto

Arne anmelderr: En bog langt ud over normer og fornuft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Uhyret i Essex" er hverken en spændingsroman eller en historisk fortælling - men et stort anlagt psykologisk værk.

Bøger: Da den britiske journalist Sarah Perry i 2016 udgav "The Essex Serpent", blev den kåret som årets bedste roman ved British Book Award. Anmeldelserne var imponerende. Daily Express gik så langt som til at sammenligne den unge forfatter med Charles Dickens.

Der er meget om snakken. Nu er "Uhyret i Essex" udkommet på dansk, og der er virkelig tale om en fremragende bog - og ja, Sarah Perry skriver, så sammenligningen med Dickens er rimelig. Der er klare lighedspunkter. Ikke alene i det meget flotte sprog, der præger hele den store roman, men også i måden at fortælle på, måden at fremstille personer på - og ved denne særlige, næsten legende måde, hvorpå store hændelser fortælles. Og så har "Uhyret i Essex" også dette store anslag, som få forfattere magter. Men for disse få er det naturligt at tænke og skrive stort. "Uhyret i Essex" var Sarah Perrys første roman. Alligevel er baren sat højt. Hun vover at slå et stort brød op. Og det er godt bagt. Der er tale om befriende god litteratur.

Den unge enke Cora flytter med sin søn til den lille by Aldwinther ved kysten i Essex. Året er 1893. Byen er opskræmt, på randen af hysteri. For rygterne vil, at et søuhyre er dukket op i marsken, der hvor Blackwater-floden løber ud i havet. Uhyret har været der før - og har dræbt mennesker. Nu er det vendt tilbage og er skyld i endnu et dødsfald. Cora er stærkt interesseret i naturvidenskab. Hun er af den opfattelse, at der må være en naturlig forklaring på det såkaldte søuhyre. Hun starter sin egen undersøgelse og møder i den forbindelse den lokale præst. Hendes livssyn og holdninger til videnskab og religion udfordres af dette bekendtskab. Det gør hendes følelser også.

Sarah Perry - i højt humør. Den dag hun vandt Britisk Book Award. Romanen satte fart på hendes karriere. Ud over at skrive romaner, arbejder hun også for The Guardian og The Financial Times. PR-foto
Sarah Perry - i højt humør. Den dag hun vandt Britisk Book Award. Romanen satte fart på hendes karriere. Ud over at skrive romaner, arbejder hun også for The Guardian og The Financial Times. PR-foto

Et psykologisk studie

Fordi der sker dødsfald, fordi et søuhyre er på rollelisten - og fordi der er dramatik i bogen, er den blevet kaldt for en krimi eller en spændingsroman. Og da den foregår i 1893, er den blevet kaldt en historisk roman. "Uhyret i Essex" er ingen af delene. Selv om den både er spændende og historisk. Der er tale om en stor fortælling, baseret på et spændende og meget forskelligt persongalleri. Et psykologisk studie af mennesker, hvis normer og rammer udfordres - og som må finde nye veje og træffe nye valg. Der er tale om en fortælling af episk karakter. Der pilles hist og her også ved den sunde fornuft. Måske er naturen større, end vi forestiller os. Måske ligger grænserne for det mulige længere ude, end vi regner med.

Bogen er så smuk, sprogligt, at det er lige ved at være for meget af det gode. Sarah Perry skriver, så man ikke alene kan se floden, der møder havet. Men kan også lugte den. Når der er noget stort og mørkt, som viser sig i vandet, kan man mærke frygten krybe ind i det menneske, som ser det. Der er tale om fremragende skrivekunst. Der er arbejdet med hver eneste sætning. Og enkelte steder er der brugt så mange ord og anvendt så mange beskrivelser, at det bliver for meget. Men det ændrer ikke ved, at "Uhyret i Essex" er en storartet fortælling skrevet i et sjældent fornemt sprog.

"Uhyret i Essex"

Sarah Perry

432 sider, Lindhardt og Ringhof

Arne anmelderr: En bog langt ud over normer og fornuft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce