Lægernes formand: - Flere kommer til at stå uden en fast praktiserende læge

Der bliver færre læger i de kommende år. Det skaber udfordringer særligt i flere af yderområderne med at få nye læger til. Foto: Morten Germund/Ritzau Scanpix

Lægernes formand: - Flere kommer til at stå uden en fast praktiserende læge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden 2007 er antallet af praktiserende læger faldet med næsten 300 læger, og flere læger vil i de kommende fem til ti år gå på pension.

Det viser en ny undersøgelse, som Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har lavet.

Formand for PLO, Christian Freitag, forklarer, hvad det får af betydning.

1. Christian Freitag, PLO har lavet en undersøgelse om, at én ud af fire læger er 60 år eller derover, og hver tiende er 65 år eller derover. Antallet kommer til at stige frem mod 2030, hvad siger de tal dig?
Christian Freitag mener, at man fra politisk side har tøvet for længe med at handle. PR-foto

- De viser to ting. For det første viser tallene, at i de kommende år vil endnu flere borgere stå uden en fast praktiserende læge. Det er ellers galt nok i dag. For det andet viser de, at man politisk har været for dårlig til at planlægge antallet af praktiserende læger. Det tager 10 år at uddanne nye læger, og det har man af en eller anden grund ikke forudset.

2. Hvordan kommer lægemanglen til at påvirke landet?

- Der vil desværre blive mange flere områder med borgere, som ikke vil have adgang til egen læge. Det rammer hele landet, men værst uden for de store byer.

3. Der bliver færre læger, samtidig med at flere patienter bliver ældre. Hvad frygter du kan ske, når flere læger går på pension?

- Det kommer til at ramme flere borgere. I dag er det omkring 100.000 borgere, som ikke har en praktiserende læge, og det tal vil formentlig stige til over 300.000. Det er et meget stort tal og en ærgerlig udvikling. Afstanden til den nærmeste læge vil også komme til at stige, og det går desværre hårdest ud over de borgere med færrest ressourcer, så det er dobbelt trist.

4. Hvad bør politikerne gøre for at kompensere på det faldende antal læger?

- Det er meget let at lave en prognose for, hvor mange praktiserende læger der kommer til at mangle, og vi skal have uddannet flere. Derfor er det også positivt, at regeringen med den nye sundhedsaftale sammen med Dansk Folkeparti vil arbejde for at uddanne flere praktiserende læger. Udfordringerne er dog, at vi kommer til at vente nogle år, før de er klar.

5. Hvad kan man gøre for at fastholde de ældre læger til at tage et par ekstra år på arbejdsmarkedet?

- Mange læger kan og vil gerne arbejde, til de er 70 år. Men de skal nok ikke have de samme arbejdsrammer som de yngre kolleger. De skal meget gerne have mulighed for at have færre patienter, mere hjælp i deres klinik og måske hjælp fra nogle kolleger. Selv om de går ned i arbejdstid til 20-25 timer om ugen, vil det stadig være en stor hjælp og vigtig ressource.

6. Kan det være en løsning med tvunget praktik for de nyuddannede læger i yderområderne, hvor der er større lægemangel?

- Nej, det mener vi ikke er en løsning. Vi tror ikke, at tvang hjælper, og det er et stort ansvar for en læge, der er under videreuddannelse. Men vi er åbne for, hvordan man kan løse problemerne på andre måder, og vi sætter os meget gerne ned med politikerne efter folketingsvalget og arbejder videre med løsninger på området.

Lægernes formand: - Flere kommer til at stå uden en fast praktiserende læge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce