Usædvanlig sportgren får svære kår: Regler for slædehunde strammet

Natalie Rasmussen og Benjamin Nørmark med deres hunde af racen Siberian Husky. De har til øjeblikket til huse på en gård ved Krondal. Foto: Peter Hald

Usædvanlig sportgren får svære kår: Regler for slædehunde strammet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Opstramning af regler betyder, at kørsel med hundevogne på skovveje bliver svært at få tilladelse til.

Krondal: En af de mest sjældne og usædvanlige sportgrene i Danmark er kørsel med slædehunde, der trækker vogne. Og det er måske en sportsgren, der bliver endnu mere sjælden fremover. En strammere håndtering af færdselsreglerne på skovveje har betydet, at slædehunde-folket har fået vanskeligheder med at dyrke deres sport.

Det betyder, at slædehunde-ejerne ofte ikke længere kan få tilladelse til at træne eller køre løb i skovene med deres vogne.

Avisen har mødt to lokale slædehunde-entusiaster, Natalie Rasmussen og Benjamin Nørmark, der ærgrer sig over, at deres fritidsinteresse har fået svære vilkår.

De to har i flere år kørt med slædehunde-vogne, blandt andet i Gludsted og Nørlund plantager, og de har deltaget i konkurrencer og løb. Søndag 26. august kan man møde dem til Harrild Hede Dagen, hvor de har nogle af deres hunde med. De vil dog ikke køre løb ved den lejlighed.

Det hænger også sammen med, at polarhunde risikerer at få det for varmt, hvis de skal knokle hårdt, når temperaturen er over 10 grader!

Hvis ikke der kommer en lovregulering, dør vores sportsgren.
Natalie Rasmussen
Natalie Rasmussen fortæller, at hunde-interessen ikke er helt billig. En Siberian Husky med stamtavle koster mindst 10.000 kroner. Foto: Peter Hald
Natalie Rasmussen fortæller, at hunde-interessen ikke er helt billig. En Siberian Husky med stamtavle koster mindst 10.000 kroner. Foto: Peter Hald

Spændt på fremtiden

- Vi er spændte på, hvad der sker med reglerne. Spørgsmålet er, om vi kan få lov til at køre, når vores sæson begynder den 29. september. Hvis ikke der kommer en lovregulering, dør vores sportsgren, siger Natalie Rasmussen.

Dansk Polar Hunde Klub og andre foreninger arbejder på at bearbejde myndighederne, så man måske kan få nogle regler, der levner plads til slædehundesporten. Men det er uafklaret.

Kørsel med slædehunde, der trækker vogne, er en speciel sportsgren, der kræver god træning både af dyr og mennesker, fokus på sikkerhed og ikke mindst, at man er parat til at udvise hensyn, understreger Benjamin Nørmark.

Han har kørt med slædehunde siden 2014 og drager sammenligninger til mountainbike-sporten:

- Der er blevet mere trængsel i skovene, og vi kan for eksempel se, at der er sket en stor stigning i antallet af mountainbíkere. Sammenlignet med dem er vi jo kun få. Der er under 100 i Danmark, der kører med de store hundespand. Men det handler om, at vi skal kunne være der alle sammen og tage hensyn til hinanden. Det synes jeg også, at de fleste er gode til. 99,9 procent af alle de mountainbikere jeg har mødt, er pæne og høflige mennesker. Det er kun de få, der ødelægger det for de mange, siger Benjamin Nørmark.

Benjamin Nørmark ses her på en af de lidt mindre trehjulede hundevogne. Der findes også større udgaver med fire hjul. Foto: Peter Hald
Benjamin Nørmark ses her på en af de lidt mindre trehjulede hundevogne. Der findes også større udgaver med fire hjul. Foto: Peter Hald

Regler granskes

Der har været uheld med hundespand, og det kan være en af årsagerne til at Færdselsstyrelsen og Naturstyrelsen har strammet op.

Ifølge Kim Voigt Østrøm, pressechef i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, har Naturstyrelsen har ændret praksis, idet styrelsen ikke længere vil tillade brug af slædehunde på de arealer, som Naturstyrelsen har ansvaret for.

- Den beslutning har Færdselsstyrelsen modtaget en klage over, og derfor er Færdselsstyrelsen i øjeblikket i gang med en sagsbehandling for at vurdere sagen for så vidt angår brug af slædehunde på områder, der er omfattet af færdselsloven. Vi forventer, at Færdselsstyrelsens afgørelse vil foreligge i løbet af relativt kort tid, siger Kim Voigt Østrøm.

Tag hensyn

Benjamin Nørmark har været ude for to konflikter med andre skovgæster. I det ene tilfælde mødte han og hans hundespand en hundeejer, der kom gående med to løse hunde i Nørlund plantage. Der kom styr på hundene, men Benjamin Nørmark og den anden hundeejer udvekslede en del knubbede ord. I et andet tilfælde i samme skov blev et kærestepar, der kom gående hånd i hånd midt på en skovvej, utilfredse med, at Benjamin Nørmark kom kørende med hundene.

- Men folk kan jo høre os, når vi kommer. Der er bjælder, ringeklokker og båthorn på vognene. Det handler igen om at tage hensyn til hinanden ligesom i trafikken, siger han.

De større hundevogne har bremser for og bag, så derfor undrer det Benjamin Nørmark og Natalie Rasmussen, at hundevognene får problemer, mens det åbenbart stadig er tilladt at spænde et par hunde foran en almindelig cykel og suse afsted.

Natalie Rasmussen og Benjamin Thybo har begge hunde af racen Siberian Husky. Det er mellemstore polarhunde, der vejer mellem 15 og 30 kilo, og de kræver god plads.

Det er dyrt at køre med slædehunde. En stor hundeindhegning er nødvendig. Man får også brug for hundevogne, og man skal have en kraftig bil og en stor trailer, så Benjamin Nørmark og Natalie Rasmussen anslår, at det hele kan løbe op i halvanden million kroner.

Usædvanlig sportgren får svære kår: Regler for slædehunde strammet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce