Gludsted kan blive årets landsby

Dette foto symboliserer godt udviklingen i Gludsted. Det viser børnenes glæde, da den moderniserede skolegård blev indviet i 2016. Foto: Kristian Daugård

Gludsted kan blive årets landsby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gludsted er en af de tre finalister i dysten om at få den eftertragtede titel som Årets Landsby.

Gludsted: August kan blive en afgørende måned for Gludsted. Sagen er, at Gludsted nu er udpeget som en af de tre finalister i kampen om at opnå titlen som Årets Landsby 2018. De to andre landsbyer i finalen er Ryslinge på Fyn og øen Fejø i Lolland Kommune.

Afgørelsen falder, når formanden for bedømmelseskomiteen, Carsten Hansen, tidligere minister for by-, bolig og landdistrikter, sammen med resten af komiteen i august har besøgt de tre steder og dannet sig deres endelige indtryk.

Masser af landsbyer i hele landet har lagt billet ind på titlen, der ikke blot giver prestige, men også kan sparke mere gang i tilflytning og vækst i vinderlandsbyen. Men det kræver noget:

- Fremtidens landsby skal i langt højere grad end tidligere sørge for at sikre både befolkningsgrundlag og arbejdspladser til sine beboere. Og det har været en stor glæde at læse sig gennem de mange inspirerende ansøgninger, som hver og en er eksempler på landsbyer, der ikke venter på udviklingen, men er med til at skabe den, udtaler Carsten Hansen, der som nævnt er formand for bedømmelseskomiteen.

Årets Landsby
Prisen som Årets Landsby blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 22. gang.Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Kriterierne for at ansøge er, at den indstillede landsby har under 2000 indbyggere, har formuleret en udviklingsplan og er organiseret med et lokalråd eller lignende.

Sidste års tema var Den digitale landsby, og vinderen var landsbyen Vallekilde i Odsherred Kommune. Tidligere modtagere af Årets Landsby er: Hvilsom, Skovlund, Tise, Jordrup, Billum, Svindinge, Samsø, Bårse, Filskov, Klejtrup, Korinth, Ballum, Gjøl, Vejrup, Janderup, Horslunde, Bagenkop, Vrads, Vestervig og Trekroner.

Arbejdet bar frugt

Med temaet "Den Samarbejdende Landsby" har bedømmelseskomiteen ikke alene kigget på landsbyernes evne til at samarbejde om udviklingsprojekter. Man har også særligt haft blik for de konkrete resultater.

- Årets tre finalister har det til fælles, at deres ihærdige arbejde har båret frugt. På hver deres facon har de formået at udvikle samarbejdet på en måde, der gør dem til forbilleder for andre, der gerne vil skabe arbejdspladser og øge bosætningen i deres lokalsamfund, understreger Carsten Hansen.

De tre finallister har nemlig alle kæmpet hårdt.

Under parolen "Det nytter at gøre en indsats" har Gludsted - der hører hjemme i Ikast-Brande Kommune - taget kampen op mod en truende landsbydød. Der er etableret friskole (der lige er blevet udvidet) og storparceller, ligesom børnehaven og købmanden er bevaret ved hjælp fra lokalsamfundet. På trods af at være en mindre landsby med cirka 300 borgere har Gludsted formået at sikre flere vitale funktioner i lokalsamfundet.

Ryslinge i Faaborg-Midtfyn Kommune har de seneste fem år skabt 28 nye arbejdspladser, oprettet tre virksomheder og oplevet en tilflytning på mellem 20 og 25 personer årligt i den femårige periode. Som et led i landsbyens bosætningsindsats har lokalrådet udpeget lokale ambassadører og arbejdet med at introducere nye og potentielle borgere til byens erhvervs- og bosætningstilbud. Ryslinge har i dag cirka 1700 indbyggere.

Fejø har kæmpet mod eftervirkninger af lukningen af den kommunale skole i 2014. Det år begyndte ildsjæle på øen et omfattende arbejde med at modvirke effekterne af skolelukningen. Resultatet blev den selvejende institution Fejø Børne- og Kulturhus med børnehus, realskole til og med 4. klasse samt otte fastansatte medarbejdere. Huset åbnede dørene i 2015 og er skabt af utallige frivillige kræfter, ligesom det lægger lokaler til et væld af kulturelle aktiviteter fra musikskole til fællesspisninger. I 2017 fik Fejø 28 nye beboere, og i dag bor der cirka 465 på øen.

Gludsted kan blive årets landsby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce