En kommune i rivende stagnation

Der er udsigt til, at antallet af borgere på 90 år og derover bliver fordoblet fra godt 300 i dag til over 600 i 2034 i Ikast-Brande Kommune. Arkivfoto

En kommune i rivende stagnation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Befolkningsprognose spår færre børn og flere ældre i Ikast-Brande Kommune.

Ikast/Brande: Egentlig var befolkningsprognosen for Ikast-Brande Kommune frem mod 2034 blot til efterretning på mandagens byrådsmøde. Alligevel endte prognosen med at give anledning til flere kommentarer.

Formand for sundheds- og omsorgsudvalget, 2. viceborgmester Frank Heidemann Sørensen (S) benyttede tallene til at advokere for, at der skal tilføres flere midler til ældreplejen og færre til skoler og daginstitutioner, da prognoserne viser, at der bliver færre børn og flere ældre i fremtiden.

Blandt andet forventes antallet af borgere på 90 år og derover at bliver fordoblet fra godt 300 i dag til over 600 i 2034, og selvom hver fjerde i den aldersgruppe er selvhjulpen, betyder det omvendt, at 75 % har brug for hjælp og assistance, påpegede udvalgsformanden.

- Brug nu de her befolkningsprognoser proaktivt, opfordrede han.

Udover forskydningerne mellem aldersgrupperne peger prognosen på en vækst i befolkningstallet i Ikast-Brande Kommune på cirka 1,2 % frem mod udgangen af 2021 og tager således tilsyneladende ikke højde for effekten af Bestsellers byggeplaner - de seneste to år er befolkningstallet vokset med 0,5 % årligt. Det fik Fælleslistens Henrik Kraglund til at tale om et lavt ambitionsniveau.

- Det svarer til, at vi er i en rivende stagnation - det bliver dyrt for kommunen, konstaterede han.

Flygtninge fylder ikke meget

De konservatives Annette Mosegaard havde kigget på, hvor indvandringen kom fra. En stor del af væksten skyldes tilflyttere fra Østeuropa, som kommer for at arbejde og er gode til at integrere sig.

- Vi skal blive bedre til at få dem til at blive her, sagde Annette Mosegaard og pointerede, at flygtninge ikke fylder ret meget i prognosen.

Simon Vanggaard Nielsen, Dansk Folkeparti, manede til en vis skepsis i forhold til prognoserne:

- Kan man nu stole på det her, spurgte han og nævnte, at andre kommuner har forbygget sig ved at stole blindt på befolkningsfremskrivningerne. Han var dog enig i den underliggende præmis, at der bliver færre til at levere arbejdskraften og flere, der får brug for den, selvom flere end tidligere i dag - og formentlig i endnu højere grad i fremtiden - er selvhjulpne.

En kommune i rivende stagnation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce