Borgmester: Vindmøllerne bliver større - men grænseværdierne er overholdt

For første gang er et kort nået til offentligheden. De blå prikker indikerer de tilhængere, der er til vindmølleprojektet ved den midtjyske motorvej. I tidernes morgen fremlagde projektmager et lignende kort - bare med smiley'er, hvor fordelingen af tilhængere og modstandere hed 80/20 - i tilhængernes favør. Kortet skabte stor debat og blev anklaget for at være misvisende. Dette er det seneste kort, projektmageren har fremvist.

Borgmester: Vindmøllerne bliver større - men grænseværdierne er overholdt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye vindmøller giver mere lavfrekvent støj, men forvaltningen i to kommuner mener, at ændringerne er så små, at det ikke kræver nærmere undersøgelse. Borgmester bakker op om forvaltningens beslutning.

Brande: Der kommer til at blive rejst 10 3,2 megawatt-møller (MW) ved Midtjyske Motorvej i stedet for 10 2,3 megawatt-møller. Det har både Vejle og Ikast-Brande kommuner givet grønt lys til efter en ansøgning fra projektmager, K/S Svindbæk Vindkraft. Begrundelse: Ændringerne er ikke så store, at det kræver en ny VVM redegørelse. Ved frisk vind betyder det mere lavfrekvent støj. 

 
 

Ingen VVM-pligt

Det er forvaltningen i kommunerne, der har truffet afgørelsen, altså udenom byrådet, som i første omgang var dem, der godkendte projektet. I en rundsendt mail til byrådspolitikerne den 29. september - samme dag som ændringen fra 2,3 MW til 3,2 MW blev godkendt, stod det skrevet, og kun to dage efter ansøgningen var blevet modtaget.

 "Da der allerede foreligger en gennemført VVM for det oprindelige projekt, har Vejle og Ikast-Brande Kommuner vurderet, at projektændringen skulle screenes for VVM-pligt. VVM-pligt opstår, hvis den anmeldte ændring antages at kunne påvirke miljøet væsentligt. Vejle og Ikast-Brande Kommuner har gennemført screeningen, og vurderer på baggrund af sagens dokumenter og den gennemførte VVM-screening, at den anmeldte ændring af projektet ikke vil kunne påvirke miljøet væsentligt."

Avisen har i forbindelse med beslutningen om nye mølletyper, stillet en række spørgsmål til Carsten Kissmeyer (V), borgmester i Ikast-Brande Kommune.

En lille ændring

Hvorfor har beslutningen ikke været forbi byrådet, som i første omgang godkendte projektet?

- Der er et råderum, som man her har benyttet sig af (til at træffe afgørelser udenom byrådet red.). Men byrådet er blevet orienteret om beslutningen, og det har ikke givet anledning til, at sagen skulle rejses i byrådet igen.

Hvorfor laver man ikke bare en ny VVM-redegørelse, så alle blev hørt?

- Så skulle projektet starte helt forfra, og det har i forvejen taget mange år. Vi vurderer, at der er tale om så lille en ændring, som ikke ville have en indvirkning på VVM'en. Og hvad så, hvis der i mellemtiden kommer nye møller, så den her godkendte 3,2 MW mølle udgår på samme måde som den slags, projektmageren ansøgte om i første gang. Så får vi jo aldrig sat nye energikilder op.

Hvorfor har man haft så travlt med at screene for VVM-pligt og godkende ansøgningen?

Verden står jo ikke stille, mens processen kører, og der står en projektmager i den anden ende, som har postet mange penge i projektet. Ham skal vi også tage hensyn til. Tilskudssystemet udløber i februar 2018, og det er også i spil i den givne situation.

Hvilket hensyn tages der så til naboerne?

De naboer, der bliver berørt af vindmøllerne, der træder et særskilt system i kraft, hvor de får en økonomisk godtgørelse. Vi har vejet fordelene mod ulemperne, og de ulemper der er, dem er vi nødt til at leve med i fællesskab. At nogen så bliver hårdere ramt end andre, det vil gøre sig gældende i alle situationer. Essensen er, at sådan virker samfundet. Der er vedtaget nogle grænseværdier, og dem sikrer vi, er overholdt, og derfor støtter jeg også op omkring forvaltningens beslutning.

Borgmester: Vindmøllerne bliver større - men grænseværdierne er overholdt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce