Vor Frelsers Kirke sætter sig selv på museum

Henning Frederiksen i det lille museum i Vor Frelsers Kirkes tårn. Han og de tre andre, som har været med til at bygge museet op, fik undervejs mange gode diskussioner, bl.a. om at der måske nu og da kan laves tema-udstillinger om kirken. Foto: Morten Pape

Vor Frelsers Kirke sætter sig selv på museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fire historisk interesserede fra bl.a. menighedsrådet har indrettet et lille museum i et rum i tårnet; her skal rundvisninger m.v. fremover begynde.

Horsens: Som et sidste punktum efter den omfattende renovering af Vor Frelsers Kirke i Horsens åbnes nu et lille museum, der fortæller historien om den gamle bygning og nogle af de mange, som har færdedes i den.

Museet er indrettet i et lille rum i tårnet.

Tanken er, at rundvisninger i kirken kan begynde her. Det vil klæde de besøgende på til den videre tur.

- Men vi viser også gerne museet frem til andre, bare de på forhånd aftaler det med kordegnekontoret, siger Henning Frederiksen, medlem af menighedsrådet og formand i mange af de år, da restaureringen blev gennemført.

Når byen trives...

Han påtog sig sammen med tre andre historisk interesserede at bygge museet op: menighedsrådsmedlem Adalbert Juretzka, kirke- og kulturmedarbejder Andreas Grandt Petersen samt sognepræst Leif Nielsen.

Sammen har de fundet materiale om kirken, gamle genstande, udsmykning, orgelpiber m.v.

En planche fortæller historien fra omkring 1225, da kirken blev opført, frem til i dag, bl.a. med fokus på samspillet mellem kirke og by.

- Vi kan se, at når byen trives, trives kirken også, siger Henning Frederiksen.

Planchen fortæller desuden om, hvordan Vor Frelsers Kirke og Klosterkirken gennem århundrederne har afløst hinanden som Horsens' hovedkirke. Med byens vækst blev der dog fra slutningen af 1800-tallet brug for begge kirker, som nu er knyttet til hver sit sogn.

Værd at bruge krudt på

Det lille museum fortæller også om udgravningerne på Torvet i 1992, som bl.a. afslørede en tidligere grav rundt om kirkebygningen, ligesom der blev fundet gamle pilgrimsmærker.

Desuden er den seneste istandsættelse fyldigt dokumenteret, ligesom der er billeder af de tidligere altre, som for et års tid siden blev afløst af en ny udsmykning, skabt af kunstneren Erik Heide.

- Kirken har alt i alt så god en historie, at den virkelig er værd at bruge krudt på, siger Henning Frederiksen.

Og så peger han på et af museets mere kuriøse indslag: gamle ølflasker:

- De er efterladt af håndværkere, som for årtier siden arbejdede i kirken.

Vor Frelsers Kirke sætter sig selv på museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce