Politikere og ældreråd møder borgerne på gaden for at få input til det gode ældreliv.
Horsens: I denne uge var politikere og medlemmer af ældrerådet på Søndergade for at få input til et godt ældreliv.
Og der kom mange gode bud fra de forbipasserende, som gav sig tid til en snak.
- Det var en rigtig positiv oplevelse. Næsten alle sagde, at det var at have et godt helbred, at have noget at stå op til og nogle at snakke med, siger Ellen T. Schmidt (S), formand for udvalget for velfærd og sundhed i Horsens Kommune.
Borgere i alle aldre blev inviteret til at gøre tre udsagn færdige:
- Et godt ældreliv for mig er ...
- Ældre gør noget godt for lokalbefolkningen, når/og ...
- Jeg har selv lyst til at bidrage med ...
Hovedgård, Hatting og Brædstrup får også besøg af politikere og medlemmer af ældrerådet for at få flere gode bud på det gode ældreliv.
Udsagnene og samtalerne skal danne baggrund for en plan, der skal fremlægges for politikerne i udvalget for velfærd og sundhed, om hvordan man kan skabe rammer, der understøtter det gode ældreliv - Alder Bedst, som konceptet kaldes.
- Det handler ikke om fordeling af hjemmehjælp og plejeboliger. Det handler om en bevægelse, der ligger ud over de kommunale ydelser. Om at skabe rammer for at bruge de mange frivillige ressourcer til at få et godt liv som ældre ud fra de ønsker, borgerne har, forklarer udviklingskonsulenterne Julie Jensen og Christine Gyldenhof.
Det handler med andre ord om livskvalitet.
De giver et konkret eksempel på, hvad planen kan indeholde.
- Nogle har peget på, at selv om man bor i en mindre ny, er der nogle, der ikke er med i fællesskabet. Det kunne måske munde ud i, at man laver en struktureret ordning, hvor Alder Bedstøambassadører kommer og banker på hos folk og inviterer dem med ind i et fællesskab. På den måde er man ikke afhængig af, om man har et fællesskab med naboen, forklarer udviklingskonsulenterne.
Der er ikke en pulje penge afsat til at realisere ideerne, men der er mulighed for at søge penge fra eksisterende puljer, hvis der er brug for det. Men det handler primært om at sætte skub i en bevægelse med frivillige ressourcer.
- Det er også federe at blive inviteret inden for i et fællesskab af et andet medmenneske, end en fra kommunen, som udviklingskonsulenterne siger.