Ulækkerheder i vandet: Her er der forbud mod at bade ved Endelave

Horsens Kommune har udstedt badeforbud ved stranden ved Søndermølle på Endelave. Der er fundet et stort antal coli-bakterier i vandet. Foto: Lene Vestergaard

Ulækkerheder i vandet: Her er der forbud mod at bade ved Endelave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En prøve af badevandet ved Søndermølle på Endelave har påvist for mange e-coli-bakterier i vandet. Nu afventer kommunen resultatet af nye prøver.

Endelave: Hvis du havde tænkt dig at springe en tur i havet fra stranden ved Søndermølle på det sydlige Endelave, skal du tænke dig om en ekstra gang i disse dage.

Horsens Kommune har nemlig - i samarbejde med embedslægen - indført badeforbud på stranden på grund af forurening af badevandet.

Det oplyser ingeniør Tommy Krogh Abrahamsen fra Horsens Kommune.

Badeforbuddet blev udstedt, efter vandprøver viste et for højt antal e-colibakterier i vandet, og det gælder over en strækning på omkring 500 meter på sydsiden af Endelave.

Prøverne blev taget allerede torsdag i sidste uge, men blev først registreret hos kommunen mandag, og umiddelbart herefter valgte kommunen altså at udstede badeforbuddet.

- Vi ved ikke, hvorfor der er for mange bakterier i vandet, men et bud kan være, at et skib har tømt sin septiktank (toilettank med menneskelige fækalier, red.) i vandet ud for Endelave. Vi regner bestemt ikke med, at det er et permanent problem ved Søndermølle, siger Tommy Krogh Abrahamsen, som understreger, at antallet af colibakterier ved stranden kun ligger let over grænseværdierne - men højt nok til, at man ikke bør bade på stedet.

- Grænseværdien er 1000 e-coli-bakterier pr. 100 ml badevand. Ved Søndermølle er der målt 1100 bakterier, men normalt er vi helt nede på langt under 100, så der er noget galt på stedet, siger han:

- E-coli-bakterier er det, vi kalder indikator-bakterier, så de kan være tegn på, at der er andre typer bakterier fra den menneskelige tarm eller virus i vandet, og derfor bør man ikke hoppe i vandet, understreger Tommy Krogh Abrahamsen.

Vi ved ikke, hvorfor der er for mange bakterier i vandet, men et bud kan være, at et skib har tømt sin septiktank (toilettank med menneskelige fækalier, red.) i vandet ud for Endelave.
Tommy Krogh Abrahamsen, Horsens Kommune

Risiko for sygdom

På Horsens Kommunes hjemmeside er stranden ved Søndermølle ellers beskrevet som en strand med en god badevandskvalitet. Det bemærkes dog, at der ved stranden er et udløbsrør, hvorfra der indtil 2014 blev udledt spildevand fra nogle ejendomme på øen.

Ifølge kommunen ophørte udledningen af spildevand på stedet dog for fire år siden, da de pågældende ejendomme blev koblet på Endelaves nye rensningsanlæg, og Tommy Krogh Abrahamsen regner da heller ikke med, at det er spildevand, der er synderen i denne omgang.

- Efter kloaksystemet på Endelave blev lavet om, har vi ikke haft den slags problemer, siger han.

Hvis man bader i vand med for mange coli-bakterier, risikerer man at blive syg med bl.a. opkast og diarré.

Tjekker badevandet løbende

Horsens Kommune tjekker badevandet ved kommunens strande løbende hen over sommeren, og ifølge Tommy Krogh Abrahamsen har det været en god badesommer - også set fra hans bord.

- Vi har haft en rigtig fin kvalitet af badevand ved vores strande i år, så det har været en rolig sommer for os. Vi har kun i korte perioder frarådet badning i Ring Sø og Karlsø på grund af for mange alger, men ellers har vi ikke haft problemer, siger han, og oplyser, at kommunen tjekker badevandet ved strandene frem til 1. september. Ved Husodde Strand, som har blåt flag, bliver vandet dog tjekket frem til 15. september.

Horsens Kommune tager torsdag nye prøver af badevandet på Endelave. Mandag morgen regner man med at have svar på, om badeforbuddet ved Søndermølle kan ophæves.

Ulækkerheder i vandet: Her er der forbud mod at bade ved Endelave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce