To kedelige tendenser: Unge medarbejdere betjener glohed friture og bliver kaldt kælling

Jobpatruljen er på gaden igen og har besøgt over 100 butikker og restauranter i Horsens og Hedensted. Foto: Maria Frellesen Pedersen

To kedelige tendenser: Unge medarbejdere betjener glohed friture og bliver kaldt kælling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Igen i år har jobpatruljen været på landevejene for at holde øje med forholdene for unge medarbejdere. Og selvom det generelt ser fint ud, har to nye kedelige tendenser vist sig i år.

Horsens/Hedensted: Jobpatruljen, som består af grupper af engagerede unge mennesker og er en landsdækkende aktion skabt af HK, 3F og syv andre fagforbund, har igen været på landevejene i Sydjylland.

Torsdag besøgte den 100 virksomheder i Horsens og Hedensted - på jagt efter ungarbejdere, som ikke arbejder efter lovens forskrifter.

Og selvom det er for tidligt endnu at konkludere, om det står bedre eller værre til end sidste år, er der nogle nye og meget kedelige tendenser, som er dukket op i år, lyder det fra Kathrine Møller, koordinator for Jobpatruljen i Sydjylland.

- En af de nye ting, vi har set i år, er, at man er begyndt at ansatte de helt unge. Det er vi ikke stødt ret meget på før. I Horsens mødte vi en 14-årig i en restaurant, og det er skræmmende at se en 14-årig pige, der skal betjene frituregryder og lave det samme som en 17-årig. Hun får ikke lige så meget i løn og kan jo heller ikke de samme ting. Hun gik ikke engang i 9. klasse, lyder det bekymret fra Kathrine Møller.

Det er især i restaurationsbranchen, at jobpatruljen er stødt på helt unge medarbejdere ned til 13-14 år, og selvom de er billige i løn, kan de faktisk ikke bruges til ret meget.

- Det er en gåde, hvorfor de ansætter dem. Det er nogle af de yngste vi har set ned til 13-14 år. De kan ikke lave det store og må ikke arbejde ret meget. De må ikke tage imod penge, ikke lave mad. De må højest arbejde to timer om dagen, ikke før klokken 6, og de skal være gået fra jobbet senest klokken 20, fortæller Kathrine Møller og tilføjer:

- Hvis vi ansætter nogen, der er så unge, skal vi skal passe rigtig godt på dem.

Meget mere i år end før har vi oplevet, at kunderne gør det utrygt at være på arbejde. Kunderne taler meget grimt til de unge, og det er meget ubehageligt at være en del af. Jeg snakkede med en 15-årig pige, som var blevet kaldt en kælling af en voksen, og hun var kun lige fyldt 15.
Kathrine Møller, koordinator for Jobpatruljen i Sydjylland

De voksne taler grimt

En anden negativ tendens, som jobpatruljen har lagt mærke til i år, er, at folk taler grimmere og grimmere til de unge mennesker i butikkerne.

- Meget mere i år end før har vi oplevet, at kunderne gør det utrygt at være på arbejde. Kunderne taler meget grimt til de unge, og det er meget ubehageligt at være en del af. Jeg snakkede med en 15-årig pige, som var blevet kaldt en kælling af en voksen, og hun var kun lige fyldt 15. Voksne, der taler grimt til de unge, er blevet meget mere, og det er bare så træls, når det første møde, man har med arbejdsmarkedet, er sådan, understreger Kathrine Møller.

Heldigvis ser det generelt fornuftigt ud. De fleste påtaler gælder unge, der løfter for tungt, og det er ikke altid arbejdsgiverens skyld, at reglerne bliver brudt.

- Langt de fleste steder ser det rigtig fint ud, og mange steder er de glade for, at vi kommer. Arbejdsgiverne har ofte oplært de unge godt, chefen har sagt, hvor meget de må løfte, og hvad de skal passe på med, men de unge har måske lige glemt, at de ikke må flytte på mælkekasserne. Så der bliver sat pris på, at vi lige kommer ud og gentager det: Det ikke noget, din chef finder på; det er loven.

Jobpatruljen kører rundt to uger hvert år og tjekker arbejdsforholdene for de yngste medarbejdere, og året rundt kan man kontakte jobpatruljens hotline med råd og vejledning.

To kedelige tendenser: Unge medarbejdere betjener glohed friture og bliver kaldt kælling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce