Tilskuds-regler til foreninger spænder ben for senioridræt

Horsens KFUM Bordtennis har stor succes med at få seniorer til at jonglere med bat og bold. Men kommunens tilskudsregler har drysset malurt i bægeret. Flere medlemmer betyder nemlig, at klubben får færre tilskudskroner. Tilskudsreglerne er forældede, lyder kritikken fra DGI Sydøstjylland. Arkivfoto

Tilskuds-regler til foreninger spænder ben for senioridræt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tiden er løbet fra 25-års reglen, der afgør, om Horsens Kommune giver tilskud til foreningerne. Den straffer klubber, der gør en ekstraordinær indsats for at få seniorer til at dyrke idræt, lyder kritikken.

Horsens: Seniorer i Horsens er vilde med at spille bordtennis.

På under et halvt år har Horsens KFUM Bordtennis fået 47 horsensianere over 60 år op af sofaen og ind i sportshallen. De svinger battet mandag og onsdag formiddag i et 60+-projekt, der er blevet til i et samarbejde mellem DGI Bordtennis og Dansk Bordtennis Union.

- Projektet har fået en helt fantastisk modtagelse af aldersgruppen, konstaterer Laust Lauridsen, bestyrelsesmedlem i Horsens KFUM Bordtennis.

I sig selv er det glædeligt med mange aktive ældre i træningstøj.

Men for bordtennisklubben betyder succesen, at økonomien bliver presset alvorligt, fordi det kommunale tilskud bliver mindre.

Dilemmaet ved 25-års reglen kommer, når en forening gør en ekstraordinær indsats for at få flere ældre, for den bliver straffet på tilskuddet til de unge medlemmer. Hvis ikke man fjerner 25-års reglen eller undgår at straffe klubberne, får foreningerne en udfordring.
Dan Skjerning, bestyrelsesformand, DGI Sydøstjylland

Gammeldags tilskudsregler

Horsens Kommunes tilskudsregler efter Folkeoplysningsloven tilgodeser klubber og foreninger med medlemmer under 25 år, fordi tilskuddet følger de unge.

Tilskuddet beregnes som en procentdel af det samlede antal medlemmer i forhold til antallet af medlemmer under 25 år.

For klubber, som for eksempel bordtennisklubben, betyder det færre tilskudskroner, hvis andelen af ældre medlemmer stiger, og ungdommen ikke tilsvarende følger med.

En problematik, som DGI Sydøstjylland kender alt til og arbejder på at få ændret.

For tiden er løbet fra 25-års reglen, mener Dan Skjerning, bestyrelsesformand i DGI Sydøstjylland.

- Den stammer fra dengang, da det var et hovedformål at få unge ind i idrætsforeningerne. Men virkeligheden har overhalet reglen, og verden har forandret sig. I dag er det ikke kun vigtigt at holde de unge i gang. Det er vigtigt at holde alle mennesker i gang, siger Dan Skjerning.

Væk med 25-års reglen

- Dilemmaet ved 25-års reglen kommer, når en forening gør en ekstraordinær indsats for at få flere ældre, for den bliver straffet på tilskuddet til de unge medlemmer. Hvis ikke man fjerner 25-års reglen eller på anden vis undgår at straffe klubberne, får foreningerne en udfordring, påpeger Dan Skjerning.

Det er ikke kun Horsens Kommune, der giver tilskud efter 25-års reglen. Det gør mange andre kommuner også, men flere steder er man begyndt at ændre det.

- I nogle kommuner har man helt fjernet 25 års-loftet. Så fordeler man tilskuddet på flere, så det bliver lavere. I andre kommuner vil man ikke straffe foreningerne for at få flere ældre medlemmer, så der giver man fortsat tilskud til de unge uden at modregne den ældre del, siger Dan Skjerning og tilføjer:

- DGI anbefaler at fjerne 25-års reglen, og det gør vi, fordi vi arbejder intenst på at få alle til at bevæge sig noget mere, og vi ved, at ældre udgør en stor gruppe. Men det er klart, at hvis man fordeler puljen på flere, bliver tilskuddet det lavere, må vi erkende. Det skal vi være bevidste om.

I dialog med Horsens

Dan Skjerning tilføjer, at DGI Sydøstjylland er i dialog med blandt andre Horsens Kommune.

- Horsens er lydhør for, at vi er nødt til at diskutere det. Kommunen vil gerne være med til at løse udfordringen, fordi den har en lige så stor interesse som alle andre i at få så mange i bevægelse som muligt. Vi vil holde kommunerne til ilden, men det er ikke uden udfordringer, for ændrede tilskudsregler har nogle omkostninger, pointerer Dan Skjerning.

Tilbage i Horsens KFUM Bordtennis frygter Laust Lauridsen og formand Bjarne Lund Jensen for foreningens økonomi.

- Et mindre tilskud kan betyde, at vi risikerer at indskrænke aktiviteterne for især ungdomspillerne. Og det betyder, at vi skal ud til vores sponsorer og hente flere penge, konstaterer Laust Lauridsen.

Horsens Kommune anerkender udfordringen med tilskudsreglerne, og politikerne har i budgetaftalen forpligtet sig til at undersøge, om det er muligt at fjerne 25-års reglen i kommunen, oplyser Jakob Bille (LA), formand for kultur- og civilsamfundsudvalget.

Han er enig i, at tiden er løbet fra den måde, kommunen fordeler sin tilskud til klubberne.

Tilskuds-regler til foreninger spænder ben for senioridræt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce