Thomas Buttenschøn indleder ny portræt-æra på statsskolen

Thomas Buttenschøn på scenen. Han udgiver i dette forår sit første, officielle dansksprogede album siden ?Vinden der blæser? fra 2011. Udgivelsen følges op af en turné, som begynder på Café Gran i Horsens torsdag 21. og fredag 22. marts. Arkivfoto: Lene Esthave

Thomas Buttenschøn indleder ny portræt-æra på statsskolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Portræt af den kendte sanger afsløres fredag - og skolen håber, billedet får selskab af flere andre.

Horsens: Fredag 22. marts afslører Horsens Statsskole et nymalet portræt af en tidligere elev, sangeren og sangskriveren Thomas Buttenschøn.

Håbet er, at portrættet bliver det første af flere og dermed en nutidig videreførelse af den unikke samling af portrætter, skolen allerede råder over.

Horsens Statsskole blev grundlagt i 1532, og en del af skolens dna er en portrætsamling på 43 malerier, malet i perioden 1550-1943.

Samlingen befinder sig i skolens aula i en galleriophængning og er i dagligdagen omgivet af skolens 750 hf- og stx-elever.

Statsskolens portrætsamling
I 1782 skænkede commissionair Mouritz Frydensberg tre portrætter af berømte danske mænd til Horsens lærde Skole, som Horsens Statsskole dengang hed. De portrætterede var gamle elever, som havde bragt det vidt i verden: ærkebiskop Hans Svane, general Poul Løvenørn og statsminister Ove Høegh-Guldberg.

Siden er samlingen via gaver vokset til sin nuværende størrelse: 43 malerier. Ældst er portrætter af to uidentificerede mænd, det ene dateret ca. 1550, det andet 1556.

De seneste portrætter kom til i forbindelse med indvielsen af den nuværende skolebygning i 1941; da kunne samlingen udvides med malerier af kong Christian d. 10 og af Otto Lund, rektor fra 1902 til 1925.

Historien om portræt-samlingen kan findes i hæftet "Portrætter på Horsens Statsskole", som daværende rektor Lars Bjørneboe udarbejdede i 1990.

Spændende kunstner

Skolens udsmykningsudvalg har gennem længere tid ønsket, at de gamle portrætter skulle interagere med nutidige portrætter og meget gerne tidligere elever, fortæller lektor og studievejleder Marianne Mielke.

- Vi fik gennem det horsensianske Gallery Hjorth øje på den meget spændende kunstner June Jin Engelharth. Hun hjalp os med at målrette vores blik. Hun ville så gerne male Thomas Buttenschøn. June sagde bl.a., at hun ønskede at "lege" med hans hår gennem sin pensel.

Portrættet er nu færdigt og bliver afsløret fredag 22. marts kl. 13.30.

Thomas Buttenschøn gæster gymnasiet, og sammen med skolens elever og lærere vil han løfte sløret for maleriet. Han vil derefter spille et par numre til elevernes fredagscafé.

- Samtidig håber vi på skolen, at flere nutidige portrætter i årene fremover vil blande sig med de gamle, siger Marianne Mielke om tankerne bag tilføjelsen til maleri-samlingen.

Thomas Buttenschøn indleder ny portræt-æra på statsskolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce