Syv punkter der skal hjælpe Sundparken af ghettolisten


Syv punkter der skal hjælpe Sundparken af ghettolisten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikerne i taskforcen for Sundparken vil arbejde bredt inden for både skole, daginstitutioner, beskæftigelse og foreningsliv for at løfte Sundparken.

Horsens: Sundparken med omkring 1500 beboere i det østlige Horsens har i fire år været på regeringens ghettoliste. For at få fjernet boligområdet fra listen nedsatte Horsens Kommune i januar 2018 en taskforce bestående af politikere, boligforening og politi, der skulle se på, hvordan Sundparken kan blive løftet ud af ghettolisten.

Taskforcens arbejde er blevet endnu mere presserende, efter et lovforslag om parallelsamfund fra regeringen slår fast, at Danmark skal være uden parallelsamfund og ghettoer i 2030. Lovforslaget ventes at blive til lov fra 1. december.

Taskforcen er nu kommet med en række anbefalinger til indsatser i Sundparken. De blev præsenteret fredag af borgmester Peter Sørensen (S) og direktør for Andelsboligforeningen Odinsgaard Michael Meldgaard. Her er syv punkter:

1. Færre familieboliger i Sundparken
Hverken Horsens Kommune eller Andelsboligforeningen Odinsgaard, der ejer boligerne i Sundparken, er tilhængere af regeringens lovforslag mod parallelsamfund, der vil skabe voldsomme ændringer i Sundparken. Men alligevel er kommunen og boligforeningen indstillet på at kæmpe for at løfte Sundparken ud af regeringens ghettoliste. Arkivfoto

Boligforeningen Odinsgaard og Horsens Kommune skal i fællesskab lave en udviklingsplan for Sundparken. Planen skal sikre, at andelen af almene familieboliger i området bringes ned til højst 40 pct. inden 2030. Ifølge oplægget kan det enten ske ved salg af boliger eller ved nedrivning af 333 boliger - og opførelse af erstatningsbyggeri.

Peter Sørensen: Vi forfølger selvfølgelig muligheden for at sælge boligerne først. Men vi må nok konstatere, at kun få af dem er salgbare, og derfor bliver det nok desværre nødvendigt med nedrivning.

Michael Meldgaard: Hvis boligerne skal sælges, skal de være fri for lejere. Det bliver svært at få dem solgt. Vi har restgæld i den, og der vil blive en samlet udgift på op mod 250 mio. kr., hvis de skal rives ned. Hvem skal betale de penge?

2. Forbud mod indflytning i Sundparken og evt. på Sønderbro

Som følge af regeringens lovforslag mod parallelsamfund skal Odinsgaard fra 1. juli 2019 afvise boligsøgende på ventelisten til en bolig i Sundparken, hvis den boligsøgende modtager integrationsydelse, uddannelseshjælp eller kontanthjælp. Det gør Odinsgaard allerede i dag.

Nu lægger taskforcen op til, at der skal holdes øje med, hvor de afviste slår sig ned.

Peter Sørensen: Vi skal holde øje med, hvor de afviste så flytter hen. Det er jo medborgere, der skal bo et sted, og vi risikerer, at de flytter til Sønderbro, og så har vi måske snart ghetto-problemet der i stedet.

3. Tværfaglig indsats for hele familien

Der er et antal familier i Sundparken, hvor forældrene ikke er i arbejde, og hvor der er oprettet en sag på et eller flere af familiens børn i kommunens familieafdeling.

Taskforcen anbefaler, at den slags familier skal have ekstra opmærksomhed, og at opmærksomheden koordineres tværfagligt.

Det handler bl.a. om et særligt fokus på at få disse familiers forældre i beskæftigelse, at sikre, at forældrene bliver en del af sociale fællesskaber, og at børne- og uddannelsesudvalget løbende følger op på det forebyggende arbejde i Sundparken.

Peter Sørensen: Vi ved, at børn spejler sig i forældrene, og netop derfor er det vigtigt at sætte fokus på hele familien og få den løftet.

4. Lukning af daginstitution

Regeringens lovforslag slår fast, at der maksimalt må optages 30 pct. børn fra udsatte boligområder i en daginstitution. I daginstitution Rytterkilden på Hybenvej bor omkring 50 pct. af børnene i dag i et udsat boligområde.

Derfor lægger taskforcen op til, at børne- og uddannelsesudvalget arbejder med, hvordan børnene i Rytterkilden spredes ud i andre dagtilbud med henblik på at forberede en lukning af Rytterkilden.

Peter Sørensen: Selvom vi stopper for indtag af børn fra Sundparken, bliver det svært at nå under et maksimum på 30 pct. Det er svært at få borgere uden for Sundparken til at vælge institutionen til, selvom Rytterkilden løfter en fantastisk indsats. Men det vil gøre meget ondt at skulle rive en velfungerende og nærmest splintrende ny daginstitution ned.

5. Mulig flytning af Langmarkskolen

Taskforcen anbefaler, at børne- og uddannelsesudvalget taget stilling til, om den fysiske placering af Langmarkskolen er optimal og skal fastholdes, eller om børnene i distriktet vil profitere af en anden fysisk placering. Derudover skal udvalget udarbejde rammer for, hvordan ulovligt fravær i folkeskolen skal håndteres.

Peter Sørensen: Vi er i gang på skoleområdet. Men vi vil arbejde endnu mere effektivt med at give børnene bedre muligheder. Mange i skoledistriktet vælger Langmarkskolen fra, og den udvikling skal vi gerne have vendt. Derfor skal vi kigge på, om skolens fysiske placering er optimal.

6. Stærkere kultur- og foreningsliv

Flere undersøgelser viser, at ikke-vestlige indvandrere og efterkommere har en lav deltagelse i kultur- og foreningslivet. Derfor anbefaler taskforcen, at kultur- og civilsamfundsudvalget skal udarbejde en strategi for, hvordan beboerne i Sundparken og på Sønderbro i højere grad kan komme til at deltage i kultur- og foreningslivet omkring dem.

Michael Meldgaard: Vi skal have børnene ud at spille fodbold et andet sted. Vi skal måske ikke lave så mange ting, der holder beboerne inde i området, men i stedet "tvinge" dem til at søge ud i andre dele af Horsens.

Peter Sørensen: Vi ønsker, at flere børn skal i gang i de foreninger, som ligger uden for Sundparken. Horsens Freja løfter allerede i dag en enorm opgave for børnene, men vi skal have endnu flere i gang.

7. Den boligsociale helhedsplan 2020-2023

Horsens Kommune er på vej med en ny boligsocial helhedsplan. Taskforcen anbefaler i den sammenhæng, at planen skal understøtte den beskæftigelsesfremmende indsats ud fra tankegangen, at "alle der kan arbejde, skal arbejde".

Taskforcen anbefaler også, at planen har særligt fokus på fællesskaber gennem kultur-, forenings- og fritidsliv, sprogkundskaber, og det tværfaglige samarbejde omkring udsatte familier.

Syv punkter der skal hjælpe Sundparken af ghettolisten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce