Syv børn skal tvinges i vuggestue fra på mandag - ellers ryger børneydelsen

Første juli træder en ny lov i kraft, som tvinger alle etårige fra ghettoer og udsatte boligområder i institution eller obligatorisk læringstilbud. I Horsens er syv børn på listen. Foto: Jørgen Kirk

Syv børn skal tvinges i vuggestue fra på mandag - ellers ryger børneydelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra 1. juli må børn fra ghettoer og udsatte områder ikke længere passes hjemme. De skal enten i dagtilbud eller obligatorisk læringstilbud - ellers ryger børneydelsen.

Horsens: 1. juli skal alle etårige, der bor i ghettoer og udsatte boligområder, være skrevet op til en plads i en vuggestue, og derfor har sundhedsplejen i en række byer, herunder Horsens, fået til opgave at overbevise forældrene om, at deres børn skal i institution.

I Horsens drejer det sig lige nu om syv børn, som endnu ikke er skrevet op eller allerede indmeldt i en daginstitution. Ifølge ledende sundhedsplejerske i Horsens Kommune, Renata Sloth Carlsen, kommer der ikke til at stå en sundhedsplejerske og banke på døren hos forældrene på mandag.

- De syv konkrete familier skal vi ikke ud og opspore, men det ligger i kortene, at når vi kommer ud i de her områder, skal vi huske at informere om, at det er vigtigt, at de kommer i institution. Ellers skal de tage imod et læringstilbud på 25 timer om ugen, siger hun og understreger:

- Vi vil altid forsøge at få forældrene til at søge en almindelig dagtilbudsplads.

Når loven træder i kraft, har vi en øget opmærksomhed på børnene i de områder. Det, synes jeg, er helt fint. Jeg tænker, at det også er i vores interesse. Vi arbejder allerede i dag på at opfordre til daginstitution, hvis vi ser børn, der kunne have brug for at komme ud. Så det ligger helt i tråd med vores praksis. Nu har vi bare den tommeskrue, at hvis ikke de indmelder dem, er der det her læringstilbud.
Renata Sloth Carlsen, ledende sundhedsplejerske i Horsens Kommune

I tråd med praksis

Aftalen er indgået i 2018 mellem den daværende regering, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Her blev det besluttet, at børnene skal i vuggestue i 25 timer om ugen for at lære dansk og stifte bekendtskab med "danske traditioner, højtider, normer og værdier". Nægter forældrene, eller sørger de ikke for, at børnene møder op, skal kommunen trække i børneydelsen, der årligt beløber sig til omkring 18.000 kroner per barn.

Renata Sloth Carlsens team af sundhedsplejersker er klar til at tage opgaven på sig. Det er ikke nyt for dem at opfordre forældre til at bruge daginstitution til deres børn.

- Når loven træder i kraft, har vi en øget opmærksomhed på børnene i de områder. Det, synes jeg, er helt fint. Jeg tænker, at det også er i vores interesse. Vi arbejder allerede i dag på at opfordre til daginstitution, hvis vi ser børn, der kunne have brug for at komme ud. Så det ligger helt i tråd med vores praksis. Nu har vi bare den tommeskrue, at hvis ikke de indmelder dem, er der det her læringstilbud.

Renata Sloth Carlsen er dog klar over, at der kan være mange grunde til, at forældrene vælger institutionen fra. En af dem er økonomien. Men alligevel lægger hun vægt på vigtigheden af, at børnene får den nødvendige sproglige kunnen i institutionen.

- Nogle gange hører jeg, at der er forældre, som fravælger daginstitution, fordi der går en bedstemor hjemme og passer barnet, hvis økonomien er stram, siger hun.

- Men nu får vi øget fokus på det. Og vi vil altid rådgive, hvis vi tænker, at et barn godt kunne bruge den stimulering, det giver at komme i dagtilbud. Og det vil tit være de udenlandske børn, for ofte handler det om sproglige færdigheder.

Syv børn skal tvinges i vuggestue fra på mandag - ellers ryger børneydelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce